Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Policie šetří podezření na stržení hnízd jiřiček na náměstí v Telči. Hnulo mi to žlučí, říká místní prodavačka

Policisté na Jihlavsku šetří netradiční případ, kterým je podezření na stržení hnízd jiřiček v podloubí na telčském náměstí. Ptačí rodina si s prvním červnovým dnem bez velkých starostí bydlela v hnízdech v podloubí u jednoho z domů na historickém náměstí Telče, o dva dny později byly jiřičky obecné i jejich pět hnízd kompletně pryč. Na případ pravděpodobně úmyslně stržených a odstraněných hnízd upozornila pracovníky záchranné Stanice Pavlov Pavla Klašková, která v domě provozuje obchod.

Dům č. 53 má krásné podloubí a v něm si každý rok jiřičky stavějí svá hnízda. Letos nasadily trochu později, ale v pondělí 24. května měly hnízda obsazená, seděly na vejcích, případně už krmily. „Prvního června tam ještě hnízda byla, ale jaké bylo naše zděšení, když jsme otevírali obchod 3. června a zjistili jsme, že po hnízdech není ani památky, pouze na zemi byla hlína. Někdo je musel odstranit,“ rozhořčeně popisovala situaci dlouholetá majitelka obchodu se sklem a bižuterií v Telči Pavla Klašková a vzpomínala, že město bývalo kdysi plné vlaštovek a jiřiček.

Právě netolerance lidí je velkým problémem, se kterým se nejen jiřičky potýkají. A to i přesto, že odstraňování hnízd během hnízdní sezony je nezákonné. „Myslím si, že je to naprostý hyenismus. Hnulo mi to žlučí, lidi si ničeho neváží a chovají se jako by jim všechno patřilo. Telč potřebuje turisty a hnízda byla pěknou atrakcí, mnoho lidí si je fotografovalo, hlavně cizinci,“ posteskla si Pavla Klašková a dodává, že se prý říká, že jiřička si postaví hnízdo znova, ale po těchto zkušenostech to asi tak nebude, protože jiřičky se už nevrátily.

Zapojila se policie i záchranná stanice v Pavlově

Jakmile nás paní Klašková kontaktovala, spojili jsme se s našimi kontakty a situaci začali řešit. Aktuálně, po upozornění majitele nemovitosti, má případ v rukou Policie ČR. Na náměstí jsou kamery, takže by nás velmi potěšilo, kdyby se podařilo přijít na to, kdo hnízda jiřiček v době jejich hnízdění strhl a zda úmyslně,“ uvedl ředitel záchranné Stanice Pavlov Zbyšek Karafiát.

Informaci o podezření na možné úmyslné shození hnízd jiřiček už má k dispozici policie. „Ano, informaci máme a aktuálně provádíme šetření,“ potvrdila policejní mluvčí Jana Kroutilová.

V Kraji Vysočina se zástupci záchranné Stanice Pavlov ve spolupráci s kolegy z České společnosti ornitologické problematice v letech 2018 až 2020 intenzivně věnovali. „Zmapovali jsme výskyt jiřiček v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Světlé nad Sázavou a Ledči nad Sázavou. Studie z let 2019 a 2020 s vyznačenými hnízdy slouží momentálně na místních odborech životního prostředí k aktivní ochraně hnízdišť, především během rekonstrukcí, ale i při nezákonném ničení těchto hnízd,“ upřesnila Petra Hulvová ze záchranné Stanice Pavlov.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavla Klašková, Telč.eu

Štítky jiřičky, hnízdo, vandalství, policie, Telč, Záchranná stanice Pavlov, dům, Pavlov, okres Jihlava, Stanice Pavlov, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie šetří podezření na stržení hnízd jiřiček na náměstí v Telči. Hnulo mi to žlučí, říká místní prodavačka | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.