Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nebezpečný incident na dálnici: Řidič vybržděného kamionu prohodil visací zámek zadním sklem osobáku

K neobvyklému incidentu došlo ve středu ráno na dálnici D1. Řidič nákladní soupravy nejprve ve zúžení nedovolil osobnímu vozidlu ho předjet, už mimo dopravní omezení mu to "vrátil" prudkým zabržděním. Následná reakce byla překvapivá - na zadní okénko osobního vozidla letěl visací zámek.

K události došlo ve středu 5. května krátce po šesté hodině ráno na dálnici D1 v úseku od 131. kilometru ve směru jízdy na Brno, tedy v místě s dopravním omezením. Šestapadesátiletý řidič s nákladní soupravou složenou z tahače a návěsu se slovenskou registrační značkou zde nejel při pravém okraji vozovky a částečně zasahoval do levého jízdního pruhu, čímž bránil a neumožnil předjetí jeho nákladní soupravy osobnímu vozidlu Škoda Superb.

Po vyjetí z dopravního omezení dvaačtyřicetiletý řidič s osobním vozidlem předjel výše uvedenou nákladní soupravu levým jízdním pruhem a po předjetí se zařadil zpět do pravého jízdního pruhu před nákladní soupravu řidiče, kdy měl náhle snížit rychlost jízdy a to i přesto, že to nevyžadovala bezpečnost provozu na pozemní komunikaci.

„Řidič nákladního vozidla však stačil zareagovat na tuto situaci sešlápnutím brzdového pedálu. V tu chvíli nedošlo k žádné hmotné škodě na zúčastněných vozidlech či ke zranění osob,“ popisuje další dění policejní mluvčí Dana Čírtková.

K hlavnímu incidentu však mělo ještě dojít. Řidič nákladní soupravy totiž poté přejel na zpevněnou krajnici a hodil na zadní část osobního vozidla Škoda Superb visací zámek, který poškodil zadní sklo pátých dveří osobního vozidla. Majiteli vozidla vznikla hmotná škoda ve výši 8 tisíc korun. Ke zranění osob vlivem tohoto incidentu nedošlo.

U obou řidičů policisté provedli dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu v dechu. Výsledek dechové zkoušky byl negativní. Dálniční policisté celý případ zadokumentovali a oba řidiči podali na místě k události vysvětlení. Policisté případ šetří pro podezření ze spáchání přestupku v dopravě a přestupku proti majetku, kdy na základě odborného vyjádření ke vzniklé škodě na vozidle Škoda Superb by mohl být přestupek proti majetku překvalifikován na podezření z přečinu poškození cizí věci.

„I když takový incident mezi dvěma řidiči je naštěstí spíše výjimkou, různé projevy agresivního chování řidičů nebo riskantní jízda jsou stále častější a především velice nebezpečné nejen pro samotné aktéry, ale také pro všechny ostatní účastníky silničního provozu,“ upozorňuje Jaroslav Hyrš, zástupce vedoucího dálničního oddělení Velký Beranov.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky dálnice, D1, visací zámek, osobní vůz, zámek, Škoda Superb, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rudolf Adamec

Já to dělám tak ,jakmile v jedu do zúžení nebo omezení , automaticky najedu s kamionem mírně přes druhý pruh a jedu maximální povolenou rychlosti.Nepustim žádnej osobák. Nemínim se s nějakým idiotem přetlačovatMuze blikat světly, troubit ,ma to marný.Je to hodně nebezpečné když jedu těsně u svodidla a on je odemně 10cm .Už se mi stalo ,že se natlačil vedle mě , návěs najel na nerovnost a vyhnul se do strany .Osobák neměl zrcátko.Osobaci se tu chvíli Nepos....

Neděle, 9. května 2021, 21:20Odpovědět

Josef Jůda

Jak mohl bránit Superbu v předjeií ?? Superb nemá v levém zúženém pruhu co dělat - je širší jak 2,2 m (včetně zrcátek) !!!!, Takto řešené zúžení je naprosto nesmyslné, protože do zúženého pruhu mohou vjet jen kocouři typu fabie (možná) a menších aut, a těch po dálnici jezdí minimum...řešením by bylo 2 plnohodné pruhy v jednom směru a 1 v protisměru .. a po pár km vyměnit směry - zdržení minimální a ubylo by plno problémů

Neděle, 9. května 2021, 08:11Odpovědět

Vítězslav Janků

To je nápad vybrzdit kamion... Může být typan rád, že mu jen vysklil okno a ne zramoval tu jeho škodovku.

Sobota, 8. května 2021, 23:28Odpovědět

Libor Smejkal

Kamiony jsou v zúžení nepříjemné. Nepředjíždím. Ty se měly naložit na železnici. Nebo dálnice má mít v jednom směru 3 pruhy + 1 souvislý pomalý stoupací. Rychlý má být/je nesouvislý jako v Rakousku.

Sobota, 8. května 2021, 20:29Odpovědět

Mira Zapletal

Nedávno dálnice stála skoro 24hodin kvůli nehodě kamionu s pivem, kdy jej v zúžení předjížděl osobní automobil a jelikož tam není prostor, kamion vytlačil na krajnici která jej strhla na svodidla, kamion se stal neovladatelným a řidič protijedoucího BMW se podruhé narodil. Udržet 40tunový kolos 20cm od svodidel a 20cm od osobáku který jej předjíždí v 80km/hod, zvláště když ten pruh je ještě rozbitý je za hranicí bezpečnosti a jezdím jako všichni kdo mají rádi svůj život a chtějí se vrátit po práci domů, tedy osobáku místo na předjíždění nenechávám. V úseku je omezení na 80km/hod, nikdo nemá kam pospíchat.

Sobota, 8. května 2021, 19:17Odpovědět

Pavel Testudo

Superbák je očividně zakomplexovaný idiot. Co mu bránilo rovnou najet do levého pruhu, bez zpomalení a pokračovat v pohodě? Později to stejně udělal. Pokud najíždí kamion, co veze 30 tun je třeba brát ohled. Myslím, že i vyhláška uvádí, omezit můžeš, ohrozit ne. Ale vždyť tam byly 2 pruhy! Ten zámek měl letět mezi oči, ne do okna.

Sobota, 8. května 2021, 19:12Odpovědět

Pavel Roman

A ještě tomu pitomečkovi v tom osobáku rozbít tlamu aby si pamatoval že takhle se nechová myslící tvor ale homo kterému nepatří řidické oprávnění do ruky

Sobota, 8. května 2021, 15:51Odpovědět

David Junger

Pro kamioňáka trest doživotí a propadnutí majetku.

Sobota, 8. května 2021, 14:11Odpovědět

Johny Rambo

osobaku bych dal pokutu 20 tis na mistě a sebral 5 bodu za vybrženi pač ohrožuje řidiče za sebou ! a takhle to pák dopada https://youtu.be/jvoMU7c5VtI

Sobota, 8. května 2021, 12:46Odpovědět

Zina Šámalová

Zapracujte na češtině, Jihlavská drbno.

Sobota, 8. května 2021, 12:45Odpovědět

Nebezpečný incident na dálnici: Řidič vybržděného kamionu prohodil visací zámek zadním sklem osobáku | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.