Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Letošní dopravní nehody měly na Vysočině do dubna šest obětí. Zemřel i jeden cyklista

Dopravní nehody za první čtyři měsíce letošního roku měly na Vysočině šest obětí. Loni za stejné období zemřelo 16 lidí. Dopravních nehod bylo v meziročním srovnání od ledna až do dubna stejně, 1284. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí krajské policie Dana Čírtková.

„Za pozitivní jev dopravní policisté považují skutečnost, že se v našem kraji v letošním roce výrazně snížil počet dopravních nehod s tragickými následky. Celkem deset účastníků se při letošních nehodách těžce zranilo, což představuje ve srovnání se stejným obdobím loňského roku pokles o 44 procent. Dalších 266 účastníků utrpělo při letošních nehodách lehké zranění. Toto číslo je ve srovnání s počtem lehce zraněných za leden až duben roku 2020 o devět procent nižší," uvedla Dana Čírtková.

Hmotnou škodu, kterou letošní nehody způsobily, odhadla policie na více než 83 milionů korun. Ve srovnání s rokem 2020 se zvýšila o 12 procent.

Ignorace základních dopravních značek 

Pod vlivem alkoholu či drog bylo při zadokumentovaných nehodách 37 řidičů. Nejčastější příčinou nehod byla kombinace způsobu jízdy a nepřiměřené rychlosti. „Tyto dvě příčiny stojí za většinou letošních nehod, konkrétně byly příčinou 702 dopravních nehod. Alarmující může být skutečnost, že na třetím místě v pořadí příčin je nedání přednosti v jízdě, což představuje ignorování základních dopravních značek – dej přednost v jízdě nebo stůj, dej přednost v jízdě," řekla Čírtková. Takových nehod bylo 58.

Policie vyšetřovala za první čtyři měsíce roku 12 nehod s účastí motocyklistů, 19 nehod s chodci a 22 nehod cyklistů. „Jeden cyklista při nehodě zemřel a dalších 18 dalších utrpělo lehké zranění a pouze tři cyklisté vyvázali z nehody bez zranění. V šesti případech policisté zjistili, že cyklista ,viník dopravní nehody,byl v době nehody pod vlivem alkoholu," uvedla Čírtková.

Zřejmě nejvážnější byla letošní nehoda, která se stala na konci ledna u Komorovic na Pelhřimovsku. Po střetu osobního auta a dodávky zemřel jeden člověk a další tři, včetně dítěte se zranili.

Tragická nehoda u Humpolce. Řidič osobního auta nepřežil střet s dodávkou

K dopravní nehodě s fatálními následky došlo dneska dopoledne u Komorovic na Pelhřimovsku. Řidič osobního vozidla nepřežil střet s protijedoucí dodávkou, ve které se všechny tři osoby zranily. Silnice I/34 je v místě havárie v současnosti...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky nehoda, statistika, úmrtí, Vysočina, dopravní nehoda, havárie, cyklista, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní dopravní nehody měly na Vysočině do dubna šest obětí. Zemřel i jeden cyklista | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.