Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vybral zálohy za nabízenou elektroniku, zboží však už podvodník neposlal. Hrozí mu osm let

Tak dlouho chodil se džbánem pro vodu, až se ucho utrhlo. Jednadvacetiletý mladík na internetu nabízel zejména elektronické zboží, vybral za ně zálohu, avšak žádné neposlal a přestal komunikovat. Takto podvedl celkem 89 osob, než proti němu bylo zahájeno trestní stíhání.

Jednadvacetiletý muž z prostřednictvím internetu nabízel k prodeji počítačové komponenty a hry, mobilní telefony nebo třeba herní konzole. Při prodejivystupoval pod různými identitami a s poškozenými komunikoval prostřednictvím různých emailových adres. Peníze chtěl muž od zájemců zaplatit předem, nebo požadoval uhrazení zálohy. Jednalo se o částky v řádech stovek nebo tisíců korun.

„Po zaplacení peněz kupující požadované zboží neobdrželi, muž komunikaci ukončil a podvodně získané peníze používal pro svoji potřebu,“ informuje policejní mluvčí Jana Kroutilová. Mezi podvedenými jsou i lidé z Jihlavska, Havlíčkobrodska, Třebíčska, Pelhřimovska i Žďárska. Obviněný muž způsobil celkovou škodu za bezmála sto tisíc korun. 

Prověřování případu začalo ve chvíli, kdy se začala množit oznámení od podvedených osob. Postupně nabýval případ na stále větším rozměru, neboť na dalších místech republiky přijímali policisté trestní oznámení od jiných lidí, kteří byli rovněž podvedeni stejným pachatelem. Společné trestního řízení vedli kriminalisté jihlavského oddělení hospodářské kriminality, kteří na základě vlastního šetření zjišťovali další poškozené až nakonec zjistili totožnost podezřelého.

Prověřování vyústilo v objasnění rozsáhlé trestné činnosti muže, který podvedl celkem devětaosmdesát lidí napříč celou republikou. Kriminalisté zahájili trestní stíhání jednadvacetiletého muže z Prahy, který byl obviněn ze zločinu podvodu, za který lze uložit lze uložit trest odnětí svobody na dva roky až osm let. Obviněný muž páchal čin v době vyhlášeného nouzového stavu, což je přitěžující okolnost.

„Policisté v minulosti již mnohokrát apelovali na občany, aby byli při nakupování na internetu obezřetnější. Zvláště v současné době, kdy jsou online nákupy velmi oblíbené, je třeba být opatrný. Je nutné mít se na pozoru, a to zejména, pokud se jedná o platbu předem,“ dodává policejní mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto europarl.europa.eu | Zdroj Policie ČR

Štítky podvod, Internet, peníze, okres Jihlava, okres Havlíčkův Brod, okres Třebíč, okres Pelhřimov, okres Žďár nad Sázavou, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vybral zálohy za nabízenou elektroniku, zboží však už podvodník neposlal. Hrozí mu osm let | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.