Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Muž z Felicie, co ujížděl hlídkám, chtěl spáchat sebevraždu. Nejel sám, proto je obviněný z pokusu o vraždu

, aktualizováno 1. února 2021, 12:52

Kriminalisté z Vysočiny vyšetřují případ prvního letošního pokusu o vraždu. Z tohoto trestného činu obvinili třiadvacetiletého muže, který putoval ve čtvrtek 28. ledna do vazební věznice v Brně.

Případ pro policisty začal v pondělí 25. ledna krátce po půlnoci, když policejní hlídka zastavovala v Třebíči ke kontrole osobní vozidlo Škoda Felicie. Řidič ale na pokyny policejní hlídky nereagoval a začal ujíždět. Policisté vozidlo pronásledovali.

„Řidič ujížděl ulicemi Třebíče a poté po silnici I/23 do Předína, kde odbočil na Želetavu. Ze Želetavy ve vysoké rychlosti pokračoval směrem na Jihlavu a na "kasárenské křižovatce" na kruhovém objezdu jel v protisměru a odbočil na Telč. I když se vozidlo před Telčí pokoušela zastavit další policejní hlídka, řidič nereagoval a pokračoval v jízdě směrem na Krahulčí.  Řidičova jízda ve velmi vysoké rychlosti byla riskantní a bezprostředně ohrožovala ostatní účastníky silničního provozu,“ popisuje Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Policisté se obrací na všechny řidiče, kteří byli dnes v noci svědky zběsilé jízdy řidiče ve Škodě Felicia. Muž odmítl zastavit hned dvěma policejním hlídkám. Bláznivou honičku ukončilo až to, když řidič s autem havaroval.

Posádka Felicie za Kruhulčím nezvládla řízení, řidič vyjel s vozidlem do protisměru a skončil v příkopu, kde narazil do kamenného podstavce. Policisté u řidiče provedli dechovou zkoušku i test na drogy. Výsledky dechové zkoušky i testu na drogy byly negativní. „Lustrací v příslušných databázích jsme zjistili, že muž nevlastní a nikdy nevlastnil řidičský průkaz. Vozidlo, které řídil, patřilo jeho matce,“ pokračuje Čírtková.

Chtěl úmyslně najet do dráhy náklaďáku 

Policisté se důkladně zabývali všemi skutečnostmi, které se týkaly právě riskantního způsobu jízdy řidiče, který ohrožoval nejen sebe a svého nezletilého spolujezdce, ale také ostatní účastníky silničního provozu. Policistům se po důkladném šetření podařilo zjistit, že před obcí Želetava se tento řidič pokusil ve vysoké rychlosti úmyslně najet do jízdní dráhy protijedoucímu nákladnímu vozidlu, a to i přesto, že ve vozidle s ním cestoval patnáctiletý spolujezdec.

„Ke střetu naštěstí nedošlo, protože spolujezdci v osobním vozidle se podařilo na poslední chvíli strhnout volant a střetu zabránit. Případ si proto převzali k dalšímu prověřování kriminalisté z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina,“ dodala mluvčí policistů.

Policie postoupila v případu řidiče Felicie, auto patřilo jeho matce. Přihlásil se důležitý svědek

Policisté v pondělí 25. ledna brzy ráno honili řidiče Škody Felicia, který odmítal zastavit hlídce. O spolupráci požádali také veřejnost, hledali se důležití svědci, zejména řidič kamionu, kterého třiadvacetiletý řidič svou rychlou jízdou ohrozil.

Pro kriminalisty bylo velmi důležité především svědectví řidiče nákladního vozidla, proto se obrátili cestou sdělovacích prostředků s výzvou, abychom tohoto řidiče ustanovili. Řidič na výzvu reagoval a policistům se sám přihlásil. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu vraždy ve stádiu pokusu.

Z dalšího důkladného šetření a výslechů svědků, zejména spolujezdce v osobním vozidle a řidiče nákladního vozidla jednoznačně vyplynulo, že muž chtěl spáchat sebevraždu tím, že se s vozidlem snažil ve vysoké rychlosti najet na protijedoucí nákladní vozidlo. Vyšetřovatel proto zahájil trestní stíhání třiadvacetiletého muže a obvinil ho z trestného činu vraždy ve stádiu pokusu,“ uvedl Pavel Kubiš, vedoucí odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Až dvacet let za mřížemi 

Vyšetřovatel případu podal podnět státnímu zástupci k vypracování návrhu na vazební stíhání pachatele. Návrh státního zástupce soud akceptoval a ve čtvrtek proběhlo v Třebíči vazební stíhání. Muže přímo od soudu policisté eskortovali do vazební věznice v Brně. Obviněnému muži hrozí v případě prokázání viny a odsouzení trest odnětí svobody v trvání dvanácti až dvaceti let.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky Felicie, rychlost, hlídka, sebevražda, pokus, vražda, Škoda Felicia, trestný čin, Kraj Vysočina, Brno, osobní vůz, Třebíč, nákladní automobil, Želetava, Telč, Předín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž z Felicie, co ujížděl hlídkám, chtěl spáchat sebevraždu. Nejel sám, proto je obviněný z pokusu o vraždu | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.