Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Řidič už v Polsku popíjel, na Žďársku se pak srazil s jiným kamionem. Pět let nesmí do ČR

, aktualizováno 20. října 2020, 10:34

Dost nezodpovědně se choval polský řidič kamionu, který v pátek 16. října po 15. hodině způsobil dopravní nehodu. Jak se později ukázalo, muž už v Polsku popíjel alkohol, a poté se vydal do ČR. Řidič si po noci na záchytce rovnou vyslechl verdikt Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou.

Vše začalo v uvedený den deset minut po 15. hodině, kdy policie dostala oznámení o dopravní nehodě, která se stala na Žďársku. „Osmačtyřicetiletý řidič – jednalo se o cizího státního příslušníka – projížděl s jízdní soupravou složenou z tahače a návěsu po silnici I/37 ve směru od Vojnova Městce na Stržanov. Jak vyplynulo z výpovědi řidiče, jel z polského města Kudowa – Zdrój a s jízdní soupravou mířil do Brna,“ popisuje Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Řidič kamionu při jízdě v důsledku předchozího požití alkoholu nezvládl řízení vozidla, přejel do protisměru, kde došlo ke střetu zpětných zrcátek a k bočnímu střetu s protijedoucím nákladním autem. Viník nehody ale na místě nezastavil a pokračoval v jízdě ve směru k obci Stržanov, kde po projetí mírné levotočivé zatáčky na přímém úseku v klesání přejel na pravou krajnici a sjel s jízdní soupravou do pravého silničního příkopu, kde se jízdní souprava zastavila. 

„Na místo vyjeli policisté, kteří řidiče vyzvali k předložení dokladů potřebných pro provoz  a řízení vozidla a poté také k provedení dechové zkoušky. Její výsledek byl pozitivní – 3,08 promile alkoholu v dechu. Pozitivní výsledky měly také opakované dechové zkoušky – 2,84 a 2,90 promile alkoholu v dechu. U řidiče druhého nákladního vozidla byla dechová zkouška negativní,“ doplnila mluvčí Čírtková.

Putoval na záchytku 

 Při dopravní nehodě nebyl nikdo zraněn a hmotná škoda dosáhla 155 tisíc korun. Policisté cizinci na místě zadrželi řidičský průkaz a ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Policisté cizince z důvodu jeho silné opilosti zajistili a umístili ho k vystřízlivění na jihlavskou záchytku.

„Případ řešili po dohodě s dozorujícím státním zástupcem v takzvaném super zkráceném přípravném řízení a muž si druhý den, tedy v sobotu, poté, co na záchytce vystřízlivěl, převzal podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Případ se tak ještě tentýž den dostal k Okresnímu soudu ve Žďáru nad Sázavou a cizinec byl odsouzen k trestu zákazu činnosti a na dobu pěti let byl vyhoštěn z České republiky,“ jmenuje Čírtková.

Tento případ je dost alarmující, neboť opilý řidič kamionu podle svého vyjádření pil alkohol již na území Polska a s jízdní soupravou se vědomě vydal na cestu do České republiky, i když byl v silně podnapilém stavu. „Jen obrovským štěstím bylo, že páteční dopravní nehoda na Vysočině neměla fatální následky a že se „pouze“ bočně střetla dvě nákladní vozidla a vznikla jen majetková škoda. Dopravní nehody, ke kterým dochází na silnici Kraje Vysočina pod vlivem alkoholu, jsou důvodem pro mnohem intenzivnější kontroly řidičů v rámci běžného výkonu policejní služby a při mimořádných dopravně bezpečnostních opatřeních,“ dodává na závěr Dana Čírtková.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky alkohol, promile, nehoda, Polsko, zákaz, Česko, dopravní nehoda, záchytka, okres Žďár nad Sázavou, Žďár nad Sázavou, Stržanov, Kraj Vysočina, Vojnův Městec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidič už v Polsku popíjel, na Žďársku se pak srazil s jiným kamionem. Pět let nesmí do ČR | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.