Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Policisté si posvítili na řidiče převážející dřevo. Jeden z nich byl přetížený skoro o 2 tuny

Policisté z oddělení silničního dohledu se i ve středu 12. srpna zaměřili na dodržování pravidel silničního provozu u řidičů nákladních aut, která převážejí dřevní kulatinu. Do těchto kontrol se zapojují policisté zařazeni ve speciálním týmu „Kamion“ – tedy policisté z dálničního oddělení ve Velkém Beranově a oddělení silničního dohledu každý den.

Středeční kontroly patřily silnici I/38, kde si hlídka vyhlídla jízdní soupravu. Kontrola probíhala na parkovišti u Celního úřadu v Jihlavě. Jednalo se o tahač s návěsem s tuzemskou registrační značkou, který byl naložený dřevní kulatinou. Řidič je povinen v souladu s příslušným ustanovením zákona o pozemních komunikacích na výzvu policisty podrobit vozidlo nízko rychlostnímu kontrolnímu vážení, kdy zajížďka, včetně cesty zpět, nesmí být delší než 16 kilometrů.

Při provedené kontrole policisté zjistili hned několik zásadních porušení právních předpisů. U tažného vozidla policisté při kontrolním vážení zjistili, že je o 1,7 tuny překročena jeho nejvyšší technicky přípustná hmotnost. „Policisté dále zjistili, že o 9 tun je překročena nejvyšší technicky přípustná hmotnost celé jízdní soupravy. Technicky přípustná hmotnost je jedním z technických parametrů udávaných výrobcem daného vozidla. Tento údaj vyjadřuje, s jakou nejvyšší hmotností lze vozidlo provozovat, aniž by došlo k poškození vlivem přetížení,“ popisuje Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Překročil výšku i délku 

Navíc tato souprava překročila nejvyšší povolenou výšku o 25 centimetrů a nejvyšší povolenou délku o 80 centimetrů. Řidič jízdní soupravy dostal pokutu v příkazním řízení a porušení ze strany dopravce policisté zadokumentovali a předají k řešení do správního řízení.

„V důkladných kontrolách s tímto zaměřením budeme na silnicích Vysočiny pokračovat i v dalším období, protože se stále setkáváme s protiprávním jednáním ze strany řidičů vozidel převážejících dřevní kulatinu,“ dodává na závěr Dana Čírtková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky kontrola, kulatina, dřevo, řidič, policie, Velký Beranov, Jihlava, Silniční zákon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté si posvítili na řidiče převážející dřevo. Jeden z nich byl přetížený skoro o 2 tuny | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.