Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé na Vysočině nemají zájem o testování na covid. Do měsíce proto zmizí speciální odběrové stany

Všechny krajské nemocnice Vysočiny v polovině dubna ukončí veškeré testování na covid-19, a to prováděné ve speciálních stanech a jinde mimo hlavní objekty. Pokud lidé chtějí otestovat, tak to bude možné u praktického lékaře. Jak uvedla mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová, důvodem ukončení tohoto testování je nezájem veřejnosti o testování.

Od spuštění rezervačního systému v dubnu 2020 eviduje Kraj Vysočina 1,5 milionu rezervovaných testů, z toho 0,9 milionů bylo administrováno na základě objednávek veřejnosti.

Systém, který Kraj Vysočina vyvinul a začal používat ještě dříve, než byla k dispozici celonárodní verze, použilo 1700 uživatelů z řad zdravotnického personálu, pediatrů i praktiků a 200 tisíc uživatelů z řad veřejnosti.

Celkový počet evidovaných odběrných míst a organizací provádějících covid odběry s využitím vysočinské aplikace byl 160.

Toto se týká antigenních testů i metody PCR. Testy, které je nutné provést před plánovanými výkony nebo cestami do zahraničí, budou i nadále prováděny také v nemocnicích, a to po předchozí telefonické domluvě. Ve většině nemocnic poskytne informace o odběrových termínech centrální recepce.

Dlouhodobý nezájem veřejnosti 

„Do poloviny dubna zmizí z areálů krajských nemocnic i zbývající dočasné odběrové stany. Reagujeme tak na dlouhodobý nezájem veřejnosti o služby testování,“ informuje náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný s tím, že v případě potřeby provedení PCR testu z důvodu cestování nebo jiných objektivních důvodů je možné mimořádně kontaktovat recepce nemocnic a domluvit se na provedení testu.

Systém bude deaktivován

Na testování se zájemci objednávali on-line přes systém COVID Vysočina, jenž provozoval kraj. Také tento systém nebude po dohodě s Krajskou hygienickou stanicí Kraje Vysočina funkční. „Do konce března bude možné vyzvednout si prostřednictvím tohoto systému výsledky a certifikáty. Následně bude systém deaktivován," upozorňuje Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Ohodnoť článek

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky covid, koronavirus, test, testování, stan, odběr, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé na Vysočině nemají zájem o testování na covid. Do měsíce proto zmizí speciální odběrové stany | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.