Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na Vysočině se koronavirus za týden potvrdil u 5 732 lidí, 17 nakažených zemřelo

Na Vysočině potvrdily testy v posledním týdnu covid-19 u 5 732 lidí. V předchozím týdnu se nákaza potvrdila u 3 963 lidí. V posledních sedmi dnech zemřelo v kraji 17 nakažených lidí. Vyplývá to z dnešních údajů ministerstva zdravotnictví. Zvyšují se také počty hospitalizovaných v nemocnicích kraje, ve třech z nich už s péči o pacienty s covidem-19 pomáhá armáda, další nemocnice o pomoc žádá.

V úterý nastoupili vojáci do havlíčkobrodské a jihlavské nemocnice, čtyři pracují u lůžek pacientů, dva v odběrových stanech, kde se testuje na covid-19. Tři vojáci pomáhají od čtvrtka zdravotníkům třebíčské nemocnice. "A včera (ve čtvrtek) odcházela žádost o nasazení vojáků do Nového Města na Moravě. Žádalo se o pět vojáků," řekla mluvčí Kraje Vysočina Eva Neuwirthová. V pěti krajských nemocnicích se nyní léčí 296 nakažených pacientů, 45 ve vážném stavu. Před týdnem bylo v nemocnicích 207 nakažených, ve vážném stavu jich bylo 27.

Nemocnice Jihlava se nyní stará o 63 pacientů s covidem-19, třináct jich je ve vážném stavu. Mezi nimi je i těhotná jednačtyřicetiletá neočkovaná žena, jak potvrdila mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Podle ní opatření, o kterých včera informovala vláda, včetně vyhlášení nouzového stavu, se mohou pozitivně na počtu pacientů projevit za dva týdny, do té doby nemocnice očekává, že se počet hospitalizovaných až zdvojnásobí.

Hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO) ČTK řekl, že od nouzového stavu očekává další zvýšení sociálního napětí ve společnosti a bojkot pravidel od "nepoučitelné" části veřejnosti. Pandemie se má podle něho řešit prostřednictvím pandemického zákona.

Nemocnice Nové Město na Moravě má nakažených pacientů ještě o pět víc, tři na jednotce intenzivní péče a tři potřebují umělou plicní ventilaci, řekla mluvčí novoměstské nemocnice Tamara Pecková. Kvůli covidu-19 je v karanténě či izolaci 28 pracovníků, další se podle Peckové doma starají o děti v karanténě. Nemocnice je podle mluvčí jedním ze zařízení, které podává monoklonální protilátky, které brání rozvoji těžkého průběhu covidu-19. Zásoby má na víkend, příští týden čeká další dodávku prostřednictvím centrálního přerozdělování.

Od loňského začátku koronavirové epidemie zemřelo na Vysočině podle statistik ministerstva zdravotnictví 1434 lidí, u nichž se nákaza prokázala. V posledních týdnech úmrtí přibývá. Od začátku listopadu na Vysočině zemřelo 45 nakažených, zatímco letos v říjnu to byli čtyři lidé a v září dva.

Nejvíc nakažených přibylo v posledních sedmi dnech na Jihlavsku, kde jich bylo 1412. Nejnižší přírůstek lidí s potvrzeným covidem-19 mělo na Vysočině Pelhřimovsko, od minulého pátku se tam nakazilo 640 lidí.

Na Vysočině potvrdily testy v posledních sedmi dnech 1 124 případů nákazy na každých 100.000 obyvatel, zatímco o týden dřív jich bylo 778. Od začátku epidemie se na Vysočině covid-19 prokázal u 96 713 lidí. Počet odpovídá asi 19 procentům obyvatel kraje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, koronavirus, Vysočina, Kraj Vysočina, COVID-19, nemocnice, pacient, Lékárenský komplex Jihlava, Vítězslav Schrek, ODS, Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace, Nové Město na Moravě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině se koronavirus za týden potvrdil u 5 732 lidí, 17 nakažených zemřelo | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.