Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V červnu se nechalo v krajských nemocnicích Vysočiny testovat 2073 samoplátců. Zaplatili přes milion korun

V červnu se nechalo v krajských nemocnicích na Vysočině testovat na koronavirus 2073 samoplátců, což je o 1711 méně než v květnu. Za testy zaplatili přes milion korun. Za úhradu je možné nechat si na Vysočině udělat PCR test, test protilátek a antigenní test. Registrace a uhrazení testu jsou možné jen přes krajskou aplikaci. Získané peníze budou rozhodnutím krajské rady přeposlány jednotlivým nemocnicím. Nejvíc získá Nemocnice Jihlava, která testovala asi 780 lidí.

Hrazené PCR testy začaly krajské nemocnice nabízet postupně od 5. května loňského roku. Možnost zjistit protilátky na covid-19 ze vzorku krve začala jako první nabízet Nemocnice Nové Město na Moravě loni v prosinci. Nyní test protilátek dělají i Nemocnice Jihlava, Havlíčkův Brod, Třebíč a Pelhřimov. Test stojí 500 korun, hrazený PCR test vyjde na 814 korun.

Od června mají lidé bez doporučení lékaře či hygieniků nárok na dva PCR testy v měsíci zdarma. Antigenní testy jsou za určitých podmínek bezplatné od poloviny prosince loňského roku. Od června platí, že na bezplatný test je nárok jednou týdně. Při nedodržení podmínek klient zaplatil 201 korun. Výše úhrad za testy se z rozhodnutí ministerstva zdravotnictví několikrát snížila. Při zavedení hrazeného testování byla cena za test v nemocnicích na Vysočině stanovené na 2900, později se snížila na asi 1750 a 1500 korun. Podle hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS a STO) není ani po snížení ceny testování v nemocnicích ztrátové.

Kvůli dovoleným nebo dětským táborům se zájem o testy, bezplatné či hrazené, na Vysočině v posledních týdnech zvýšil. Krajské nemocnice na to podle Schreka reagovaly zvýšením denní kapacity o 600 na asi 1300 odběrů.

U lidí na Vysočině roste zájem o testování na covid. Hlavně o PCR testy

Lidé na Vysočině nyní hlavně kvůli odjezdům na dovolenou chodí častěji na testy na covid-19. Zvýšený zájem hlavně o PCR testy hlásí všechna odběrová místa v kraji. Kromě dovolených je to i kvůli zpřísnění epidemiologických opatření v minulém týdnu.

Nejvíc vzrostla poptávka po PCR testech. V nemocnicích se na volné termíny čeká sedm až devět dní. Soukromé laboratoře, které na Vysočině také testují, mají termíny volné v kratším čase.

Podle ministerstva zdravotnictví se na Vysočině s asi 508 800 obyvateli dosud covidem-19 nakazilo 80 234 lidí, 1377 pozitivně testovaných zemřelo. Vyléčilo se 78 744 lidí.

Ohodnoť článek

Štítky správa, koronavirus, covid, test, samoplátce, Vysočina, Kraj Vysočina, PCR Test, nemocnice, COVID-19, Lékárenský komplex Jihlava, Vítězslav Schrek, Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace, ODS, Havlíčkův Brod, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V červnu se nechalo v krajských nemocnicích Vysočiny testovat 2073 samoplátců. Zaplatili přes milion korun | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.