Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na očkování se teď může registrovat další skupina zájemců. Na řadě jsou lidé 45+, v ČR jich je přes 800 tisíc

K očkování proti covidu-19 se mohou přes web ministerstva zdravotnictví hlásit všichni lidé nad 45 let. V této věkové skupině žije v ČR více než 839 tisíc lidí. Aspoň jednu dávku očkování už má podle dat o očkování do neděle 131 700 z nich. Dříve než vrstevníci se mohou nechat očkovat například pacienti s vybranými nemocemi, zdravotníci, učitelé nebo pracovníci integrovaného záchranného systému.

K registraci k očkování je třeba zadat na webu nejdříve číslo mobilního telefonu, na který přijde ověřovací SMS zpráva. Po zadání kódu z ní je umožněná registrace, vyplňují se údaje jako jméno nebo číslo pojištěnce, které u českých občanů odpovídá rodnému číslu. Je třeba také vybrat, ve kterém očkovacím místě se chce nechat člověk očkovat.

Až bude v místě volný termín na očkování, přijde na stejný mobilní telefon další SMS zpráva s kódem. Jeho zadání na webu umožní rezervaci konkrétního času vakcinace. Doba, po níž se na kód čeká, se v různých centrech liší. Některá mají kapacitu desítky, jiná tisíce očkovaných denně. Informaci o tom, kolika lidem byl za poslední týden přidělený termín, lze zjistit na stránkách Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Dostupná jsou i podrobnější, ale nezaručená data o očkovacích centrech spravovaná dobrovolníky.

Proti novému typu koronaviru se v Česku očkuje od konce prosince. Zdravotníci dosud aplikovali více než 3,654.376 dávek vakcíny. Plně očkováno je 1,058 milionu lidí, tedy zhruba desetina. Očkování nebo potvrzení o negativním testu či prodělání nemoci v posledních 90 dnech bude třeba nejen k cestování do zahraničí. Postupně se objevují další příležitosti, kdy je vyžadováno, například služby kadeřníků či masérů, nebo od pondělí návštěva zahrádky restaurace či ubytování v hotelu či penzionu. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FNUSA

Štítky očkování, registrace, covid, koronavirus, 45+, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na očkování se teď může registrovat další skupina zájemců. Na řadě jsou lidé 45+, v ČR jich je přes 800 tisíc | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.