Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Školy v kraji řeší, co s použitými antigenními testy. Jinak jsou na návrat žáků připravené

Kraj Vysočina čeká na metodiku, jak by měly školy nakládat s použitými antigenními testy na koronavirus. Předběžně je dohodnutý na spolupráci s hasiči, řekl krajský radní pro školství Jan Břížďala (Piráti). Na návrat žáků do lavic jsou školy připravené. Oddálení zahájení prezenční výuky o několik dní podle oslovených ředitelů škol není problém. Původně ministerstvo zvažovalo, že se školy pro závěrečné ročníky středních škol otevřou 1. března, teď se počítá, že to bude nejdřív 3. března.

„My jsme připraveni (začít s prezenční výukou) vždy, jediný, kdo není připravený, je naše vláda. Stačí jen říct, kdy a kam mají děti přijít, všechno ostatní včetně hygienického vybavení jsme připraveni splnit," řekl ředitel novoměstské Střední odborné školy Ivo Teplý. Škola má v závěrečných ročnících asi 100 žáků.

„Jestli děti nastoupí od pondělí nebo od středy je víceméně jedno. Ale máme i dojíždějící, a když by měli jet až na středu, je dost možné, že jednotlivci už ten týden do školy nepojedou," řekl Martin Kubín, ředitel Akademie Světlá nad Sázavou, která má v závěrečných ročnících na 160 žáků.

V závěrečných ročnících středních škol, mimo žáků škol praktických, bylo podle Kraje Vysočina k 30. září loňského roku 4888 žáků.

Asi na 60 žáků čeká Střední odborná škola Jana Tiraye ve Velké Bíteši. „Pro nás je nejdůležitější, kdy se k nám dostanou testy, metodika a kdy nám to (prezenční výuku) stát dovolí. Jinak jsme připraveni," řekl ředitel školy Josef Chytka. Chybí mu ale informace k testům. „Jak se s nimi bude nakládat? Budou na ně speciální nádoby? To je v tuhle chvíli asi největší nejasnost. A na to asi v tuto chvíli připraveni nejsme," řekl Chytka.

„Taky čekáme na to, co přijde z ministerstva. Souvisí s tím samozřejmě i nějaké proškolení učitelů, personálu. A jsou to i informace, které by měly přijít k rodičům," řekla ředitelka velkomeziříčské hotelové školy Marie Paľovová. Informace o začátku prezenčního vyučování spojeného s testování by podle ní bylo potřeba mít alespoň s týdenním předstihem.

Ředitel jihlavské školy očkování vítá. Registrace učitelů začne v sobotu 27. února

Podle ředitele Střední školy průmyslové, technické a automobilní v Jihlavě Miroslava Vítů je správné, že učitelé dostanou možnost nechat se očkovat proti covidu-19. Jejich zájem ale může ovlivnit negativní obraz vakcíny AstraZeneca, kterou...

Podle Břížďaly by měla být metodika z ministerstva školství dodaná do konce týdne. Testy podle něho budou rozvážet hasiči do obcí s rozšířenou působností (ORP), kde si je budou školy vyzvedávat. Kraj vyvinul evidenci pro výsledky testů. Pozitivní se budou ověřovat PCR testy, žáky k testům bude objednávat škola. O výsledku budou školu informovat hygienici. Infekční odpad budou školy podle Břížďaly zřejmě ukládat do speciálních nádob nebo pytlů, dovážet do ORP, odkud ho budou odvážet hasiči do spalovny. „Musíme ale skutečně počkat na metodiku ministerstva," řekl Jan Břížďala.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky školy, koronavirus, antigenní, test, Vysočina, hasiči, Kraj Vysočina, Česká pirátská strana, Jan Tiray, rychlý antigenní test

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školy v kraji řeší, co s použitými antigenními testy. Jinak jsou na návrat žáků připravené | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.