Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V kraji začne očkování u lékařů nejdřív v polovině března. Překážkou je zdlouhavá administrativa

Očkování proti covidu-19 v ordinacích praktických lékařů začne podle krajského šéfa Sdružení praktických lékařů Tomáše Noska na Vysočině nejdřív v polovině března. Lékařům podle něho chybějí informace k zásobování vakcínou i přístupy do potřebných databází. Překážkou je i zdlouhavá administrativa ještě před samotným očkováním, řekl dnes Nosek.

„Rozhodně 1. března nezačnou praktičtí lékaři očkovat. Z mého pohledu nebudou mít vakcíny. Když to dobře půjde, budou se k nim moci lidé po začátku března registrovat," řekl Tomáš Nosek. Registrace podle něho celý proces očkování prodlužuje. U očkování proti chřipce žádná není, přesto automaticky vzniká registr těch, kdo dávku s konkrétním kódem dostal. Praktici podle Noska původně očekávali, že stejný systém bude i při očkování proti covidu-19.

„Místo toho, aby nám dodali vakcíny a my jsme ty vakcíny aplikovali lidem, tak mám pocit, že aby se vůbec pacient dostal k vakcíně, tak bude podstupovat poměrně velký byrokratický proces. V tomhle případě to ale bude nějakým způsobem řešit lékař, pacient se nebude do systému hlásit sám," řekl Nosek.

Softwary nebudou připravené 

Aby mohly ordinace komunikovat s registrem pro očkování, musejí nechat upravit vlastní informační systém. „Zrovna včera (v pondělí) jsem se bavil se dvěma velkými dodavateli softwarů, protože jsem i v pracovní skupině pro informační technologie a elektronizaci zdravotnictví, a oni ještě nevěděli, jaké změny budou dělány v systému na centrální straně. Takže ani ty změny pořádně připravovat nemohli. Ani ty naše softwary na to nebudou od 1. března připravené," řekl Nosek.

Do očkování se podle něho chce na Vysočině zapojit polovina až dvě třetiny ordinací. Podle Národního registru poskytovatelů zdravotních služeb jich je na Vysočině přes 300. Vakcíny by měly ordinace dostat z krajského vakcinačního centra, kterým je Nemocnice Jihlava, rozvážet je má firma vybraná Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, uvedl dnes náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD). Svůj zájem očkovat podle něho zatím oznámilo několik desítek lékařů.

O zapojení praktických lékařů do očkování od 1. března informovalo ministerstvo zdravotnictví 21. února.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky koronavirus, covid, lékaři, očkování, vakcína, Vysočina, Tomáš Nosek, praktický lékař, lékař, Kraj Vysočina, Vladimír Novotný, ČSSD, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji začne očkování u lékařů nejdřív v polovině března. Překážkou je zdlouhavá administrativa | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.