Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Testy na covid-19 zaplatilo na Vysočině v lednu 2654 lidí. Vyšlo to na víc než tři miliony

V lednu se nechalo na Vysočině testovat na koronavirus 2654 samoplátců, víc než v prosinci loňského roku. Za testy zaplatili přes tři miliony korun. Za úhradu je možné nechat si na Vysočině udělat PCR test nebo test protilátek. Registrace a uhrazení testu jsou možné jen přes krajskou aplikaci. Získané peníze budou dnešním rozhodnutím krajské rady přeposlány jednotlivým nemocnicím. Nejvíc získá Nemocnice Jihlava, která testovala 1228 lidí.

V prosinci loňského roku podstoupilo placené testy 1984 samoplátců. PCR testy začaly krajské nemocnice nabízet postupně od 5. května loňského roku. Možnost zjistit protilátky na covid-19 ze vzorku krve začala jako první nabízet Nemocnice Nové Město na Moravě v prosinci loňského roku. Nyní test protilátek provádí i Nemocnice Jihlava a Pelhřimov. Test stojí 500 korun, hrazený PCR test vyjde na 1756 korun.

Podle krajských hygieniků se na Vysočině dosud covidem-19 nakazilo 50 316 lidí, 771 lidí pozitivně testovaných zemřelo. Vyléčilo se 47 044 lidí. K testům prozatím hygienici poslali asi 209 tisíc lidí. Testy indikované hygieniky a lékaři jsou bezplatné.

Pandemický plán z roku 2012 byl v Nemocnici Jihlava funkční. Situaci zhorší návrat dětí do škol, myslí si ředitel Velev

Jako vážnou hrozbu začala Nemocnice Jihlava vnímat nový typ koronaviru loni po rozšíření nákazy v severní Itálii. Následně začala postupovat podle pandemického plánu zpracovaného v roce 2012. Ukázal se jako funkční, řekl ředitel nemocnice Lukáš...

Krajská rada dnes rozhodla poukázat nemocnicím spolu s penězi z hrazeného testování také měsíční příspěvek na provoz odběrových center. Pět krajských nemocnic, které na koronavirus testují, si rozdělí 689 tisíc korun.

Vysočina, stejně jako další kraje, přijala v lednu na zvládání pandemie desetimilionovou účelovou dotaci od ministerstva financí. Podle hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS a STO) je to stejná částka, jakou ministerstvo krajům poukázalo loni na jaře. Použití peněz je ale podle něho navázané na dobu trvání nouzového stavu, který je schválený do 28. února. Proto se dopisem obrátil na ministerstvo financí, které by mělo vysvětlit, jak bude možné s penězi dál nakládat. Zatím je Vysočina na nic nepoužila.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Oblastní nemocnice Trutnov / Facebook

Štítky ČR, správa, Vysočina, Kraj Vysočina, COVID-19, peníze, protilátka, Lékárenský komplex Jihlava, Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace, Vítězslav Schrek, ODS, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testy na covid-19 zaplatilo na Vysočině v lednu 2654 lidí. Vyšlo to na víc než tři miliony | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.