Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Koronavirem se v týdnu nakazilo 1815 lidí z Vysočiny. V kraji bude do konce roku 10 tisíc vakcín

Za uplynulý týden se covidem-19 nakazilo 1815 lidí z Vysočiny. O týden dřív se nákaza potvrdila u 1659 lidí. Vyplývá to z dnešních údajů na webu ministerstva zdravotnictví, které eviduje nemocné podle trvalého bydliště. Počet nemocných se v týdenním porovnání zvýšil asi o čtyři procenta. Krajští hygienici nyní evidují 3061 nemocných. V rizikovém skóre protiepidemického systému ČR (PES) dnes začal na Vysočině platit pátý, nejvyšší stupeň rizika.

V PES má Vysočina k dnešku 76 bodů, o sedm bodů víc, než na kolika se s výkyvy držela předchozích sedm dní. V ČR je index rizika také na 76 bodech. Mezi okresy Vysočiny má nejvyšší skóre Havlíčkobrodsko, které je na 84 ze stobodové škály. Nejklidnější je situace na Třebíčsku, kde platí skóre 50 bodů, což odpovídá třetímu stupni. Zbylé okresy se pohybují na hranici čtvrtého a pátého stupně s hodnotami od 71 do 79 bodů.

Havlíčkobrodská nemocnice denně hospitalizuje 60 až 70 lidí s covidem-19. Nyní jsou tři pacienti ve vážném stavu na jednotce ARO a dva na interní JIP, řekla mluvčí nemocnice Petra Černo. Havlíčkobrodská nemocnice se dnes odpoledne jako poslední z krajských nemocnic připojí k nepovinnému antigennímu testování veřejnosti. „S testy ji bude pomáhat armádní tým vojáků z Chrudimi," řekla Petra Černo.

Distribuce očkovací látky 

Jihlavská nemocnice, která se připravuje na příjem prvních vakcín proti koronaviru, se stará o 18 pacientů s covidem-19, dva z nich jsou v těžkém stavu, řekla mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová. Podle dřívějšího vyjádření Kraje Vysočina bude v kraji do konce roku necelých 10 tisíc kusů očkovací látky. „Další dodávky se očekávají v průběhu následujících tří měsíců," uvedla mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Distribuce očkovací látky jde mimo hygienické stanice. „Dohled nad distribucí očkovacích látek ze zákona nemáme, jediné, co sledujeme, je proočkovanost. A dohlížíme na to, zda lidé neodmítají povinné očkování," řekl dnes Jiří Kos, ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice. Počty nově nakažených podle něho na Vysočině stoupají v reakci na rozvolnění protiepidemických opatření.

„Pomalu se zase vracíme k vyššímu výskytu. Včera (ve čtvrtek) už jsme měli přes 300 nových případů, před tím jsme se třístovce blížili. Už se pohybujeme okolo 70 nových případů na okres denně. Z indikovaných odběrů máme stále asi 30 procent pozitivních, takže v populaci je nákaza pořád na stejné úrovni. Zemřelých je také obdobně, asi pět osob denně," řekl Jiří Kos.

Druhý nejvíc zasažený kraj 

Hygienici Kraje Vysočina zaznamenali od jara 445 úmrtí lidí nakažených novým koronavirem, za uplynulý týden jich bylo 33, v předcházejícím týdnu o pět méně.

Na celé Vysočině se od začátku pandemie covidem-19 podle ministerstva zdravotnictví nakazilo 33 851 lidí. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel připadá 6640 nakažených, druhý nejvyšší počet po Zlínském kraji.

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 6 800
Jihlavsko 6 516
Pelhřimovsko 5 069
Třebíčsko 5 859 
Žďársko 7 261
Celkem 31 505
Počet vyléčených potvrzených případů onemocnění: 27 999
Počet zemřelých potvrzených případů onemocnění: 445

Zdroj: Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, 17.12.2020 18:15

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, covid, Vysočina, Kraj Vysočina, COVID-19, infekční onemocnění, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, Protiepidemický systém České republiky, Krajská hygienická stanice, nemocnice, Jiří Kos, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirem se v týdnu nakazilo 1815 lidí z Vysočiny. V kraji bude do konce roku 10 tisíc vakcín | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.