Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Jihlavsko je na covidové mapě zelené s prvním stupněm rizika

Okres Jihlava je v souvislosti s koronavirem jedním z devíti v republice označených na takzvaném semaforu zelenou barvou, stupněm 1. Barevně označená mapa zveřejněná ministerstvem zdravotnictví hodnotí epidemiologickou situaci v zemi ohledně nákazy covidem-19. Ostatní okresy na Vysočině jsou stejně jako většina země bílé - bez rizika. Podle náměstka jihlavské primátorky Petra Ryšky (ODS) je ale situace na Jihlavsku dobrá, osobně necítí vyšší riziko než jinde v zemi. Za stabilizovanou ji označil i hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD)

„Jihlavsko, to je vlastně především Alzheimercetrum, je to lokalizované a uzavřené, personálně zajištěné. Asi těžko se to (nákaza) dostane ven. Stejně tak výskyt, který byl ve společnosti Bosch, je vyřešený, je tam celozávodní dovolená, další případy tam nejsou. Takže si myslím, že na Jihlavsku už je to jako všude jinde, ale samozřejmě nějaké výskyty tady byly a upozornění zelenou barvou může být," řekl náměstek Petr Ryška.

V Alzheimercentru Jihlava už se koronavirová nákaza prokázala u 41 klientů a 18 pracovníků. Zařízení pečujícímu o lidi s průměrným věkem 84 let pomáhá s chodem armáda. Pět klientů pozitivních na covid-19 v uplynulých dnech zemřelo. V Jihlavě onemocnělo také několik pracovníků společnosti Bosch Diesel.

Na Vysočině musejí mít lidé od 29. července zakrytá ústa a nos ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociálních služeb. Na Jihlavsku už jsou v platnosti přísnější nařízení od 14. července. Roušky tam jsou povinné i v obchodech a MHD. Změna opatření se podle Jiřího Kose, ředitele sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice v Jihlavě, zatím nezvažuje.

Pochvala pro hygieniky, zdravotnická zařízení a laboratoře

Potvrdil to i hejtman. „V našem kraji je situace stabilizovaná, a to i na Jihlavsku. Zavedená opatření není třeba zpřísňovat, o dalších krocích pravidelně jednáme na pracovní skupině COVID doplněné o Bezpečnostní radu Kraje Vysočina. Zatím jsme se shodli, že se nic nemění," řekl Jiří Běhounek. Identifikovat se podle něho podařila všechna ohniska nákazy a pochválil také spolupráci hygieniků, zdravotnických zařízení či laboratoří.

„Bude chvíli trvat, než se s tím (semaforem) naučíme pracovat, protože je to hodně subjektivní. Mělo by to být postaveno na posouzení rizika, ale to riziko není dáno prostým počtem případů. Bez započítání Alzheimercentra Jihlava, které je vlastně izolované od okolí, je to dobré, po započtení to vypadá hrozivě," řekl Jiří Kos.

Od začátku koronavirové krize onemocnělo na Jihlavsku 145 lidí, v celém kraji se s covidem-19 potýkalo 400 lidí, 233 z nich už se vyléčilo, deset lidí zemřelo.

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 118
Jihlavsko 145
Pelhřimovsko 30
Třebíčsko 45
Žďársko 62
Celkem 400
Počet vyléčených potvrzených případů onemocnění: 233
Počet zemřelých potvrzených případů onemocnění: 10

Zdroj: Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, 2.8.2020 18:15

Autoři | Foto Ministerstvo zdravotnictví

Štítky koronavirus, COVID-19, mapa, vláda, správa, Jihlavsko, okres Jihlava, Jihlava, infekční onemocnění, Kraj Vysočina, Jiří Běhounek, Petr Ryška, ČSSD, ODS, Robert Bosch GmbH

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavsko je na covidové mapě zelené s prvním stupněm rizika | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.