Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zásoba ochranných pomůcek vzrostla. Jihlavská nemocnice dostává denně nabídky

Zásoba ochranných pomůcek na Vysočině se podle oslovených zdravotních a sociálních zařízení zlepšila. Poskytují je dárci i soukromé firmy. Jihlavská nemocnice dostává nabídky na dodávky každý den, řekla její mluvčí Monika Zachrlová. Nyní má asi 72 tisíc rázových ústenek. Denně jich spotřebuje okolo 1500. Podle údajů ministerstva zdravotnictví doputovalo do dnešního rána na Vysočinu asi 183 tisíc roušek, 36 tisíc respirátorů a přes 9000 návleků na obuv.

Na skladě má jihlavská nemocnice zřizovaná krajem asi 9 tisíc respirátorů FFP2, což je podle Zachrlové dostatečné množství. Nízká je podle ní zásoba neúčinnějších respirátorů FFP3, který má nyní nemocnice 130. Chyběly jí také návleky na obuv, jejich dodávka už ale dorazila. „Zásoby za poslední týden přibyly. Situace je lepší, než byla, i díky českým firmám, které jsou schopné nám dodávat," řekla Monika Zachrlová. Některé ochranné pomůcky nemocnice nakupuje, jiné získává darem. Z darů podle ní pochází většina ze 400 ochranných štítů, které teď nemocnice má.

Nyní máme vše, co potřebujeme, vzkazuje ždírecký domov důchodců 

Dost ochranných pomůcek má podle ředitele Jiřího Konráda i Psychiatrická nemocnice Havlíčkův Brod, kterou zřizuje ministerstvo zdravotnictví. „Od minulého pondělí jsme vybaveni osobními ochrannými prostředky pro současný provoz dostatečně na dobu asi dvou a půl týdne, postupně se dál doplňují," řekl Jiří Konrád. Nemocnice podle něj nemá žádného pacienta ani pracovníka, který by byl pozitivní na covid-19. Snížila počty přijímaných pacientů. Nové nechává testovat. Do výsledku se k nim přistupuje, jako by byli nemocní. Při péči o ně se používají respirátory, jinak si nemocnice vystačí s rouškami. Šijí se i při terapeutické činnosti.

Domov důchodců ve Ždírci na Jihlavsku spravovaný krajem má 116 klientů, z nich 83 s demencí. V péči o ně se teď střídá 85 lidí. „V tuto chvíli máme všechno, co potřebujeme. Máme dostatek jednorázových roušek, dostatek respirátorů, těch dvojkových, pak máme ochranné obleky, brýle, štíty, hodně dezinfekce," řekla ředitelka Martina Matějková. Uvedla, že kdyby musel personál opatrovat všechny klienty v ochranných oblecích, vydržely by domovu zásoby ochranných prostředků asi na týden. „Kdyby to bylo jen některé oddělení, i déle," uvedla ředitelka Martina Matějková. Dodala, že kraj, který domov zřizuje, by v případě potřeby dodal ochranné sety. Nákaza koronavirem se zatím v domově neobjevila.

Autoři | Foto Nemocnice Jihlava

Štítky koronavirus, nemocnice, správa, ochrana, pomůcky, ochranná pomůcka, Lékárenský komplex Jihlava, respirátor, Kraj Vysočina, Psychiatrická nemocnice Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zásoba ochranných pomůcek vzrostla. Jihlavská nemocnice dostává denně nabídky | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.