Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nemocnice v kraji se připravují na pacienty s koronavirem. Dva už jsou hospitalizovaní

, aktualizováno 20. března 2020, 20:30

Nemocnice na Vysočině mají vyčleněná lůžka i personál, který se bude starat o pacienty s nemocí COVID-19. Zatím jsou s nemocí hospitalizovaní dva lidé v Havlíčkově Brodě. S reorganizací péče začaly nemocnice dřív, než je k tomu zavázalo čtvrteční rozhodnutí vlády. Postupně snižují počty hospitalizovaných pacientů, aby uvolnily kapacity, řekli mluvčí oslovených nemocnic.

Podle dřívějšího vyjádření Kraje Vysočina, který zřizuje pět nemocnic, disponuje region 80 lůžky infekčních oddělení, má k dispozici také víc než 100 plicních ventilací, 20 z nich je v Jihlavě, která má objednané další. Tři z nich měly být dodány dnes.

Jihlavská nemocnice s více než 700 lůžky jich má obvykle 70 procent obsazených. Nyní se obsazenost dostala na asi 39 procent. Nemocnice se soustředí jen na akutní případy. V pavilonech jsou vyčleněné takzvané červené zóny pro pacienty nakažené koronavirem. „Je tam i personál v ochranných oblecích připravený přijmout pacienta," řekla mluvčí nemocnice Jihlava Monika Zachrlová.

Červené zóny jsou nejen na infekčním oddělení, ale i v gynekologicko-porodnickém pavilonu, na plicním, onkologickém, neurologickém i chirurgickém oddělení. Pokud by kapacita nedostačovala, bude možné vyčlenit jí v další fázi víc, řekla Zachrlová. Jihlavská nemocnice žádného pacienta s nemocí COVID-19 zatím nemá.

„Koho můžeme, tak propouštíme"

Nemocnice v Havlíčkově Brodě již o dva nakažené pečuje. Jsou separovaní na infekčním oddělení, které má kapacitu 26 lůžek, řekla mluvčí nemocnice Petra Černo. Také havlíčkobrodská nemocnice už svůj chod přeorganizovala tak, aby měla kapacity pro pacienty s koronavirem. „Eliminujeme hospitalizované pacienty, které můžeme, tak propouštíme," řekla Petra Černo. Na Havlíčkobrodsku je devět nemocných s koronavirem, sedm z nich se léčí v domácí karanténě.

Doma jsou i tři pacienti ze Ždárska, kde kraj zřizuje nemocnici v Novém Městě na Moravě. Nemá samostatné infekční oddělení. Přesto se na příjem infikovaných pacientů připravuje. Na akutních lůžkách tam nyní leží 209 pacientů, obvykle jich bývá okolo 320, řekla mluvčí nemocnice Tamara Pecková. Pro pacienty s COVID-19 je připravené společné interní lůžkové oddělení s 20 lůžky. „V případě, že by se to horšilo, jsme schopni překlopit celé ARO do infekčního režimu," řekla Tamara Pecková. Stejně by posloužila i chirurgická jednotka intenzivní péče. Neinfekční ARO by vzniklo z jednotky následné intenzivní péče. 

Vysočina má potvrzené tři nové případy nemoci COVID-19. Nakažení byli v kontaktu s lidmi, kteří byli na oslavě v obci Kynice na Havlíčkobrodsku, řekla Alena Dvořáková, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina....

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nemocnice, správa, koronavirus, Vysočina, zdraví, pacient, COVID-19, Kraj Vysočina, Lékárenský komplex Jihlava, Havlíčkův Brod, Jihlava, Nemocnice Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v kraji se připravují na pacienty s koronavirem. Dva už jsou hospitalizovaní | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.