Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Když je nouzový stav spíše pro kočku

Jaká pravidla budou platit od pondělka? Zatím nikdo netuší – vláda sice dopředu věděla, že hrozí odmítnutí nouzového stavu, ale nepřipravila žádný plán B. Rok po začátku epidemie jsme opět v situaci, že nikdo neví, co jej za tři dny čeká. A tak nezbývá nic jiného, než se zase jako už tolikrát postarat sami a nastavit pravidla, která dávají smysl.

Autorem komentáře je Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Během včerejší noci a dnešního dne jsem mluvil a psal si se stovkami provozovatelů obchodů, restauratérů a dalších podnikatelů. A výsledek byl jednoznačný: bez ohledu na to, jak je štve nesmyslnost některých opatření a neférovost nedotažených kompenzačních mechanismů, mají naprosto jasno v tom, že budou i nadále držet všechna rozumná hygienická opatření. Máme totiž společný cíl – udržet bezpečnost našich zákazníků i zaměstnanců.

Tenhle rychlý test ukazuje, že pro bezpečný chod společnosti stačí v naprosté většině případů používat zdravý rozum. Mimochodem, toho se u některých vládních opatření nějak nedostávalo. Nelogicky nařízená pravidla typu možnosti nakoupení hračky pro kočku, ale už ne pro dítě, případně pořízení nových bot pro dítě ano, ale pro dospělého už ne, podle mě hovoří za vše.

Doufám, že se nový stav stane restartem pro další opatření, která budou více akceptovat realitu dnešních dnů. Vlna bankrotů se už totiž rozběhla. Právě proto musí dojít k výraznému přenastavení ekonomických priorit, aby se nezměnila ve skutečně ničivou tsunami krachů a nárůstu nezaměstnanosti.

Vládou tolik avizovaná finanční podpora totiž zůstala jen v rovině slibů. Ještě loni na jaře mluvil premiér o tisíci a dvě stě miliardách korun podpory a sliboval, že nenechá nikoho padnout. Na konci roku to bylo ale stěží 105 miliard, řadu miliard vláda vyhodila za nákup předražených ochranných pomůcek. A k tomu její nesystematičnost, nepřehlednost a administrativní náročnost. Najít v desítkách fondů podpory ten správný, to chce opravdu nadlidské úsilí. A to ani nemluvím o tom, že vláda nově navrhuje systém podpor, který zhorší podmínky téměř pro všechny.

O to důležitější je, že se dokážeme o maximum věcí postarat sami. Od začátku koronavirové pandemie loni na jaře obchodníci investovali do nejrůznějších hygienických opatření přes šest miliard korun, přičemž výsledkem je naprosté minimum ohnisek šíření nákazy v prodejnách. Na současnou situaci zareagovala řada obchodníků také snížením cen respirátorů, navýšením darů potravinovým bankám, neboť roste počet lidí v nouzi, nebo nabídkou logistických služeb například pro distribuci antigenních testů do škol. Suplujeme stát, protože nám ani nic jiného nezbývá…

Jsem přesvědčen o tom, že pokud neexistuje ani v tak těžké době, jakou je ta koronavirová, alespoň nějaká předvídatelnost v podnikatelském prostředí, pak padají záruky jakéhokoli fungování. A to se mi jeví s ohledem do budoucna jako velmi neprozřetelné.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Moje Evropa

Štítky koronavirus, opatření, vláda, Tomáš Prouza, komentář, Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky, nouzový stav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Když je nouzový stav spíše pro kočku | Blogy a komentáře | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.