Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Izraelský zázrak nebo české selhání?

Znovu se ukázalo, že v krizi se ukáže reálná efektivita fungování systému. A také to, že každý systém je tak silný, jak silný je jeho nejslabší článek. V Česku opozice právem ve Sněmovně křičí, že očkování proti covidu nefunguje a je selháním vlády. V Izraeli proočkovali za tři týdny 20 procent populace. Z českého pohledu to zní skoro jako zázrak. Je to jejich zázrak nebo naše selhání?

Edvard Kožušník je bývalým europoslancem (2009 -2014) za ODS, již několik let působí v soukromém sektoru v Bruselu a volném čase organizuje běžecké kurzy zdarma.

Izrael má devět milionů obyvatel a je bezesporu politicky rozhašteřen více než je tomu u nás. Když jde ale o bezpečnost národa, tak je Izrael neskutečným fenoménem. Efektivita jejich systému, tedy výkonné moci, je neuvěřitelná. U nás se řeší jedna výměna ministra zdravotnictví za druhou, zavírají se, otevírají se a pak zase zavírají hospody, řeší se lyžování a sáňkování.

Mezitím Izrael si dohodne napřímo dodávky vakcín jako jeden muž, připraví plán očkování a očkuje. Znovu. Izrael není politický ráj na zemi. Jejich premiér řeší obvinění z korupce, a vláda tak tak drží pohromadě. Kde je ten rozdíl? Kde je ten důvod, který rozhoduje o selhání nebo naopak o „zázraku“?

Je to státní správa. Státní správa je nejslabší článek našeho státu. Není to o konkrétních úřednících. Je to o systému, který zakrněl. Zakrněl, a to i z toho důvodu, že vládnoucí politické strany tento horký brambor nechtěly řešit. Zvláště ty poslední.

Reálnou reformu státní správy řešil Mirek Topolánek, Martin Říman a Ivan Langer. Asi jsem to psát neměl, některým se to nebude líbit, ale je tomu tak. Mohou si to ale ověřit na faktech. A podtrhuji sousloví „státní správa“, tedy pražská ministerstva. Ne samospráva. I tady krizová situace ukázala, že samospráva (viz dnes Jihočeský kraj Martina Kuby, Liberecký kraj Martina Půty nebo Brno) by si uměla poradit, pokud by k tomu z Prahy byly vytvořeny podmínky.

„Když nejde o život tak jde o …” Hláška, kterou jsme všichni už slyšeli nebo dokonce někdy použili. Loňský začátek pandemie zastavil svět bez výjimky. Nikdo nevěděl, jak s ní bojovat, jak ji řešit a všechny státy byly na stejné startovací čáře v boji s příčinami a následky této zákeřné nemoci. Ano, tady jde o život. Doba úleku je dávno pryč. Teď je potřeba bojovat. Bojovat proti viru vakcinací a také řešit ekonomické a sociální následky krize. A tady je Izrael znovu na špici.

Poslechněte si rozhovor bývalého guvernéra ČNB Miroslava Singera v ČRo, ten tvrdí, že na rychlém proočkování národa a rychlejším řešení Izrael jako celek jenom vydělá.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto koláž redakce

Štítky komentář, očkování, koronavirus, Edvard Kožušník, Izrael, státní správa, Poslanecká sněmovna ČR, Česko, ODS, Brusel, Mirek Topolánek, Martin Kuba, Miroslav Singer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Izraelský zázrak nebo české selhání? | Blogy a komentáře | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.