Počasí dnes21 °C, zítra28 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

ČERVEN NA DRBNĚ: Eurovolby na Vysočině, nové hřiště na Skalce, výročí Dolní Cerekve, nové koše v Jihlavě

Šestý měsíc roku 2024 patří minulosti. Také červen byl bohatý na nejrůznější témata z našeho regionu. Čtenáři, kteří zavítali na náš web, se dočetli řadu aktuálních zpráv. Pojďme si v následujících řádcích shrnout to nejdůležitější, co se během uplynulého měsíce odehrálo nejen v krajské Jihlavě.

Politická korida

Před několika týdny vzbudilo v Jihlavě vášnivou diskuzi nepromítání přímých přenosů z hokejového šampionátu. Toto léto čekají sportovní fanoušky další vrcholné akce s českou účastí (Mistrovství Evropy ve fotbale a Olympijské hry). Zvažují tentokrát jihlavští zastupitelé veřejnou projekci?

POLITICKÁ KORIDA: Nabídne Jihlava veřejné promítání letních sportovních akcí?

Před několika týdny vzbudilo v Jihlavě vášnivou diskuzi nepromítání přímých přenosů z hokejového šampionátu. Toto léto čekají sportovní fanoušky další vrcholné akce s českou účastí (Mistrovství Evropy ve fotbale a Olympijské hry). Zvažují...

Rozhovory

Mezi nejoblibenější letní potraviny bezpochyby patří zmrzlina. Jde o rizikovou potravinu, a proto provozovatele zmrzlinových stánků a cukráren čas od času navštíví neohlášená kontrola z hygieny. Jak takové kontroly točené zmrzliny vypadají a jak poznat, že je zmrzlina naprosto nezávadná? Nejen o tom jsme si povídali s mluvčí Krajské hygienické stanice na Vysočině Janou Böhmovou.

Zmrzlina patří mezi rizikové potraviny, říká mluvčí hygieniků na Vysočině. Jak poznat, že je nezávadná?

V těchto dnech i teploty ve stínu atakují třicítku, a tak se nabízí ochladit se zmrzlinou. Jde o rizikovou potravinu, a proto provozovatele zmrzlinových stánků a cukráren čas od času navštíví neohlášená kontrola z hygieny. Jak takové kontroly...

Kauzy a témata 

Velkým červnovým tématem byly volby do Evropského parlamentu, těm jsme věnovali hned několik článků. 

Kdo je Jana Nagyová? Připravila dotaci pro Čapí hnízdo, nyní zasedne v evropském parlamentu

Víkendové volby dle očekávání poslaly do Bruselu Janu Nagyovou z Jihlavy. Dalších pět let bude Česko zastupovat spolupracovnice Andreje Babiše, jejíž politickou kariéru i osobní život silně poznamenala kauza kolem evropské dotace pro Čapí hnízdo.

Během uplynulého víkendu probíhaly v zemích Evropské unie volby do Evropského parlamentu. V ČR volby vyhrálo hnutí ANO, druhá skončila koalice SPOLU. Třetí místo obsadily koalice hnutí Přísaha se stranou Motoristé sobě a koalice Stačilo!, ty pak...

Dalším velkým tématem uplynulého měsíce byla tribuna, která se objevila ve spodní části Masarykova náměstí naproti Stříbrnémé domu. S ohledem na svou cenu budila velké emoce. Na konci června byla z náměstí odstraněna. 

Investice za sto tisíc korun: Tribuna namířená do rohu jihlavského náměstí budí emoce

Sto tisíc za konstrukci ve spodní části Masarykova náměstí, která je namířená do rohu proti domům. To je aktuálně téma, které hýbe krajským městem Vysočiny.

Jihlava se dnes rozloučí s kontroverzní tribunou na náměstí, o víkendu se rozmontuje a odveze

Na tribuně před Stříbrným domem se dnes od pěti hodin odpoledne uskuteční dernisáž. Součástí akce bude hudební vystoupení i křest katalogu map. Program pak bude pokračovat ve Stříbrném domě. O víkendu pak firma tribunu demontuje a odveze.

Palouček. Místo v Jihlavě, které najdeme nedaleko jihlavské nemocnice. Už pátý rok tam obyvatelé sídliště v ulici Leoše Janáčka zdobí prostor mezi bytovými domy. A rádi se tam zastavují děti i dospělí. Nyní tam vyrostla šmoulí vesnice. Nechybí informační cedulky a také fotokoutek. 

VIDEO: Jihlavský Palouček znovu baví děti i dospělé. Vyrostla tady šmoulí vesnice, zmizí až v září

Palouček. Místo v Jihlavě, které najdeme nedaleko jihlavské nemocnice. Už pátý rok tam obyvatelé sídliště v ulici Leoše Janáčka zdobí prostor mezi bytovými domy. A rádi se tam zastavují děti i dospělí. Před pár dny tam vyrostla šmoulí vesnice....

Sobota 8. června v Jihlavě patřila slavnostnímu otevření multigolfového hřiště, které se nachází mezi zelení na Skalce. Město za tuto aktivitu zaplatilo zhruba 350 tisíc korun. Nové hřiště nabízí hned tři typy aktivit. 

VIDEO: Tři v jednom. Jihlava má nové multigolfové hřiště pro profíky i rodiny s dětmi

Sobota 8. června bude v Jihlavě patřit slavnostnímu otevření multigolfového hřiště, které se nachází mezi zelení na Skalce. Město za tuto aktivitu zaplatilo zhruba 350 tisíc korun. Nové hřiště nabízí hned tři typy aktivit.

Původně bohulibý počin výtvarníka Miloše Henče se postupem času změnil v propagaci politických názorů. Roztomilé ježky jako jihlavská erbovní zvířata postupem času doplnila kritika Evropské unie, LGBT komunity, atd. Použití politických symbolů ale radnice považuje za nepřípustné a Henčovu tvorbu tak z jihlavských ulic odstraňuje. 

Od roztomilých ježků ke kritice EU a LGBT. Nestrpíme politické nebo urážlivé kresby, tvrdí město a tvorbu odstraňuje

Původně bohulibý počin výtvarníka Miloše Henče se postupem času změnil v propagaci poltických názorů. Roztomilé ježky jako jihlavská erbovní zvířata postupem času doplnila kritika Evropské unie, LGBT komunity, atd. Použití politických symbolů ale...

Naše redakce vyrazila na první monitoring vodní plochy, kterou lidé využívají ke koupání. Konkrétně to byl Velký pařezitý rybník nedaleko Telče. 

VIDEO: Má rybník čistou vodu? Lidem na Vysočině napoví barevný smajlík

K běžným povinnostem krajských hygieniků v tomto předletním a následném letním období patří pravidelný monitoring jakosti vody v koupacích plochách. O tom, která přírodní koupaliště budou podrobena analýze, rozhoduje ministerstvo zdravotnictví....

Redakce Jihlavské Drbny má od tohoto roku nový seriál, ve kterém ve spolupráci s jihlavským útulkem pomáhá hledat nové páníčky pro psy, případně kočkám a jiným zvířatům. Květnovým pejskem byla roční fenka Luna, která čtenáře velmi zaujala, zájem o ni totiž projevilo hned několik potenciálních majitelů. A nebyli jen z Vysočiny. 

Fenka z jihlavského útulku zaujala řadu čtenářů Drbny. Mohla skončit až v Americe, nakonec bydlí na jihu Čech

Redakce Jihlavské Drbny má od tohoto roku nový seriál, ve kterém ve spolupráci s jihlavským útulkem pomáhá hledat nové páníčky pro psy, případně kočkám a jiným zvířatům. Květnovým pejskem byla roční fenka Luna, která čtenáře velmi zaujala, zájem...

Karel Havlíček Borovský. Jeden z nejslavnějších rodáků z Vysočiny se stal inspirací pro nové logo, které nyní používá Havlíčkův Brod. Město letos slaví 790 let od první zmínky o městě, a jako dárek si nadělilo první ucelenou koncepci vizuálního stylu. Logo města, jemuž vévodí knírek, doplňuje claim „Havlíčkův Brod, tady žije úsměv“.

ANKETA: Havlíčkův Brod má nové logo s knírkem. Lidé ho velmi chválí i kritizují, vadí jim hlavně celková cena

Karel Havlíček Borovský. Jeden z nejslavnějších rodáků z Vysočiny se stal inspirací pro nové logo, které nyní používá Havlíčkův Brod. Město letos slaví 790 let od první zmínky o městě, a jako dárek si nadělilo první ucelenou koncepci vizuálního...

V další části Jihlavy lidé začali platit za parkování. Během června modré čáry přibyly v ulicích Zborovská, Leoše Janáčka, Erbenova, 17. listopadu, Na Hliništi, části Vrchlického a jejich okolí.

Další ulice v Jihlavě zmodrají. Čáry se začnou malovat už po víkendu, parkování se zpoplatní od 25. června

Ještě do konce června v Jihlavě přibudou další místa, kde lidé začnou platit za parkování. Tentokrát se modré čáry objeví v oblasti s číslem 55. Půjde o ulice Zborovská, Leoše Janáčka, Erbenova, 17. listopadu, Na Hliništi, části Vrchlického a...

K rozsáhlé havárii na jednom z hlavních vodovodních přivaděčů do Jihlavy došlo v pondělí 24. června odpoledne. Lidé byli vyzváni, aby šetřili vodou. 

Velká havárie na vodovodním přivaděči paralyzuje Jihlavu, bez vody mohou být i Březinky

Jihlavská radnice prosí obyvatele, aby nyní maximálně šetřili s vodou. Intenzivně se pracuje na opravách havárie, která připravila o vodu dva a půl tisíce lidí. Oblast se teoreticky může rozšířit i na největší jihlavské sídliště na Březinkách.

V pondělí 8. července se dají do práce dělníci, kteří u největší nemocnice na Vysočině vybudují další parkovací plochu. Tím začne postupné rozšiřování kapacit, které budou v budoucnu znamenat místo až pro tisícovku aut.

Téměř 200 aut se vejde na nové parkoviště u jihlavské nemocnice. Stavba začne za pár dní

V pondělí 8. července se dají do práce dělníci, kteří u největší nemocnice na Vysočině vybudují další parkovací plochu. Tím začne postupné rozšiřování kapacit, které budou v budoucnu znamenat místo až pro tisícovku aut.

Je tomu 800 let, kdy podle legendy biskup Pelhřim založil obec Dolní Cerekev na Jihlavsku. Toto významné výročí v tomto, dnes již městysi, během předposledního červnového víkendu oslavili opravdu ve velkém.

VIDEO: Dolní Cerekev oslavila 800 let. Stovky lidí šly historickým průvodem, na den se tam znovu objevila brána, kterou zbořil tank

Je tomu 800 let, kdy podle legendy biskup Pelhřim založil obec Dolní Cerekev na Jihlavsku. Toto významné výročí v tomto, dnes již městysi, během víkendu oslavili ve velkém. Sobotní program se nesl v duchu historického průvodu v čele s kejklíři a...

Jihlava bude mít nové odpadkové koše, které na míru potřebám města navrhl radní David Beke (ODS + KDU-ČSL). V rámci ověřovací série bude dodáno 69 kusů. Šest z nich bude mít modul na psí exkrementy a tři modul na použité baterie.

V centru Jihlavy bude 69 nových košů, zdarma je pro město navrhl radní David Beke

Jihlava bude mít nové odpadkové koše, které na míru potřebám města navrhl radní David Beke (ODS + KDU-ČSL). V rámci ověřovací série bude dodáno 69 kusů. Šest z nich bude mít modul na psí exkrementy a tři modul na použité baterie.

Jihlavská radnice umožní od prvního září provoz sdílených aut. Služba by podle vedení města mohla zbrzdit nárůst počtu aut, která si lidé i firmy kupují. Podmínky pro provozovatele Jihlava nastavila na základě zkušeností jiných měst v ČR, kde sdílená auta jezdí.

Jihlava umožní provoz sdílených aut, aby si lidé nemuseli pořizovat další auta

Jihlavská radnice umožní od prvního září provoz sdílených aut. Služba by podle vedení města mohla zbrzdit nárůst počtu aut, která si lidé i firmy kupují. Podmínky pro provozovatele Jihlava nastavila na základě zkušeností jiných měst v ČR, kde...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková, Daniela Drozdová

Štítky přehled, téma, článek, měsíc, červen, čtenář, čtenost, 2024, Drbna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČERVEN NA DRBNĚ: Eurovolby na Vysočině, nové hřiště na Skalce, výročí Dolní Cerekve, nové koše v Jihlavě | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.