Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

LISTOPAD NA DRBNĚ: Kritika Kronospanu, voda na Březinkách se zlepšila, nový autobusák v Jihlavě, invaze škeblice

Jedenáctý měsíc roku 2023 patří minulosti. Také listopad byl bohatý na nejrůznější témata z našeho regionu. Čtenáři, kteří zavítali na náš web, se dočetli řadu aktuálních zpráv. Pojďme si v následujících řádcích shrnout to nejdůležitější, co se během uplynulého měsíce odehrálo nejen v krajské Jihlavě.

Politická korida

Od 1. prosince nastoupila do své funkce Soňa Krátká, nová ředitelka Brány Jihlavy, příspěvkové organizace města pro kulturu a cestovní ruch. Co od ní očekávají zastupitelé? Na co by se měla zaměřit? Zeptali jsme se v rámci tradiční rubriky Politická korida.

POLITICKÁ KORIDA: Městská organizace Brána Jihlavy má novou ředitelku. Co od ní očekávat?

K zítřejšímu datu, 1. prosinci, nastupuje do své funkce Soňa Krátká, nová ředitelka Brány Jihlavy, příspěvkové organizace města pro kulturu a cestovní ruch. Co od ní očekávají zastupitelé? Na co by se měla zaměřit? Zeptali jsme se v rámci...

Rozhovory

Skládá hudbu, hraje na kytaru, zpívá, má kapelu, pracuje se dřevem, pěstuje bonsaje. Kromě toho je profesionálním hasičem na stanici v Telči. Říkáte si, že je nemožné toto všechno stíhat? Možné to opravdu je. Důkazem je Jiří Pařil alias Jurič Pařil, kterému už několik let fanoušci neřeknou jinak než zpívající hasič. Má za sebou náročný rok plný koncertování. V létě se ošklivě zranil, i tak ale řádil na pódiích. A už za pár dní dá svým fanouškům už šestý vánoční song. 

Letošní vánoční píseň bude recesí. Navíc chystám song pro záchranáře, říká zpívající hasič z Vysočiny

Skládá hudbu, hraje na kytaru, zpívá, má kapelu, pracuje se dřevem, pěstuje bonsaje. Kromě toho je profesionálním hasičem na stanici v Telči. Říkáte si, že je nemožné toto všechno stíhat? Možné to opravdu je. Důkazem je Jiří Pařil alias Jurič...

Kauzy a témata

Za supermarketem Billa u Třídy Legionářů by měl v prostranství stávajícího parkoviště vzniknout nový parkovací dům pro až 570 vozidel. Soukromý investor by ho chtěl otevírat zároveň s otevřením Horácké multifunkční arény, tedy koncem roku 2025.

U Billy má vyrůst parkovací dům pro stovky aut, hotový by mohl být za dva roky

Za supermarketem Billa u Třídy Legionářů by měl v prostranství stávajícího parkoviště vzniknout nový parkovací dům pro až 570 vozidel. Soukromý investor by ho chtěl otevírat zároveň s otevřením Horácké multifunkční arény, tedy koncem roku 2025.

Informovali jsme o krádežích na hřbitovech v době Dušiček. Na naši redakci se obrátili dva čtenáři, kteří byli opakovaně okradeni. 

Zloděj nám z hrobu sebral výzdobu, jednou třeba i jen baterky do svíčky, říká žena z Jihlavy. Vrchol hyenismu, říká další okradený

Dnes si připomínáme Památku zesnulých neboli Dušičky. Hřbitovy jsou plné květin, podzimní výzdoby a večer hořících svíček. Zavzpomínat na své blízké chodí a jezdí řada lidí. A plné hřbitovy, nazdobené hroby a zvýšené množství parkujících aut...

Půl milionu korun, omluva a stažení problematických videí. To jsou požadavky dřevozpracující společnosti Kronospan z předžalobní výzvy, kterou adresovala Milanu Matějkovi. Jihlavský občan patří mezi dlouhodobé kritiky firmy, která dle něj opakovaně porušuje hygienické limity a zhoršuje Jihlavanům kvalitu života. Kronospan to odmítá, Matějkova na Facebooku sdílená videa považuje za manipulativní a poškozující firmu.

Jihlavský občan na Facebooku opakovaně kritizoval činnost Kronospanu, ten za to po něm chce půl milionu

Půl milionu korun, omluva a stažení problematických videí. To jsou požadavky dřevozpracující společnosti Kronospan z předžalobní výzvy, kterou adresovala Milanu Matějkovi. Jihlavský občan patří mezi dlouhodobé kritiky firmy, která dle něj...

Obyvatelé panelového domu v Jihlavě v ulici Březinova se od letních prázdnin potýkali se zakalenou rezavou vodou, která některým z nich způsobovala přechodné zažívací problémy. Někdy byla cítit rybinou. Proto se ji báli pít a kupovali vodu balenou. Začátkem září se s problémem obrátili na naši redakci. Oslovili jsme Služby města Jihlavy, krajskou hygienickou stanici, vyjádření jsme získali i od domovníka. A po vydání článku se k nám po několika dnech dostala zpětná vazba s tím, že voda je nyní v naprostém pořádku.

Lidem v paneláku na Březinkách opět teče čistá voda. Moc děkujeme za rychlou nápravu, vzkazují obyvatelé

Obyvatelé panelového domu v Jihlavě v ulici Březinova se od letních prázdnin potýkali se zakalenou rezavou vodou, která některým z nich způsobovala přechodné zažívací problémy. Někdy byla cítit rybinou. Proto se ji báli pít a kupovali vodu...

Jihlavské autobusové nádraží prošlo rozsáhlou rekonstrukcí.  Rekonstrukce nádražní budovy stála 20 milionů korun a trvala tři měsíce. Nová je hala pro cestující, zázemí pro zaměstnance a dispečinku, lepších prostor se dočkali také řidiči, kteří využívají služby tamní ubytovny. Zásadní proměnou prošlo občerstvení, které se proměnilo v útulnou kavárnu. 

VIDEO: Jihlavský autobusák v novém kabátě. Nahlédněte do kavárny, k dispečerům či do ubytovny pro řidiče

Jihlavské autobusové nádraží prošlo rozsáhlou rekonstrukcí. A dnes se otevřelo veřejnosti. Rekonstrukce nádražní budovy stála 20 milionů korun a trvala tři měsíce. Nová je hala pro cestující, zázemí pro zaměstnance a dispečinku, lepších prostor...

Zhruba stovka lidí přišla dnes dopoledne do kulturního domu v Dolní Cerekvi na Jihlavsku, kde se konalo veřejné projednání ohledně stanovení průzkumného území pro zvláštní zásahy do zemské kůry na lokalitě (Čertův) Hrádek. Kromě zástupců obcí z lokality Hrádek na projednání přijeli zástupci Ministerstva životního prostředí ČR, kromě nich i pracovníci Správy úložiště radioaktivního odpadu a také zástupci z České geologické služby. 

VIDEO: Do lokality Hrádek přijeli zástupci z ministerstva a SÚRAO. Právník Kliment vznesl námitku možné podjatosti

Zhruba stovka lidí přišla dnes dopoledne do kulturního domu v Dolní Cerekvi na Jihlavsku, kde se konalo veřejné projednání ohledně stanovení průzkumného území pro zvláštní zásahy do zemské kůry na lokalitě (Čertův) Hrádek. Jde o jednu z finálních...

Ochránci přírody na Vysočině přišli s upozorněním, které se týká škeblice asijské, jež patří mezi takzvané invazivní druhy mlžů. Ty mohou kvůli svému rychlému šíření vytlačovat naše původní druhy mlžů – škeblí a velevrub. 

Hrozba pro přírodu. Ochranáři z Vysočiny potvrdili výskyt škeblice asijské, která vytlačuje původní druhy

Ochránci přírody na Vysočině přišli s upozorněním, které se týká škeblice asijské, jež patří mezi takzvané invazivní druhy mlžů. Ty mohou kvůli svému rychlému šíření vytlačovat naše původní druhy mlžů – škeblí a velevrub.

Ke krásnému činu fair play došlo v posledním podzimním kole fotbalového krajského přeboru Kraje Vysočina. V zápase mezi Kamenicí nad Lipou a Novou Vsí napravil hrubou chybu hlavního rozhodčího předseda domácího celku Tomáš Tesař, který „přinutil“ sudího odvolat neregulérní ve prospěch jeho týmu.

Pozoruhodné gesto fair play: Předseda Kamenice nad Lipou přesvědčil rozhodčího, aby neuznal branku svého týmu

Ke krásnému činu fair play došlo v posledním podzimním kole fotbalového krajského přeboru Kraje Vysočina. V zápase mezi Kamenicí nad Lipou a Novou Vsí napravil hrubou chybu hlavního rozhodčího předseda domácího celku Tomáš Tesař, který „přinutil“...

Každý, kdo přijíždí po státní silnici E 59 do obce Jakubov na Třebíčsku, je určitě jen tak nepřehlédne. Řeč je o takzvaných Slamácích, tedy velkých slaměných postavách, které mají každý rok jinou podobu. Obec se zhruba šesti stovkami obyvatel letos střeží oblíbený Krteček s rýčem v ruce, asi nejznámější pohádková postavička z dílny výtvarníka Zdeňka Milera. Společnost mu dělá velká modrá konvička. Oblíbení Slamáci, která zná celá republika, jsou každoroční záležitostí už od roku 2005.

ANKETA: Jakubov letos střeží slaměný Krteček. Nejtěžší byla výroba čenichu a konvičky, říká starosta obce

Každý, kdo přijíždí po státní silnici E 59 do obce Jakubov na Třebíčsku, je určitě jen tak nepřehlédne. Řeč je o takzvaných Slamácích, tedy velkých slaměných postavách, které mají každý rok jinou podobu. Obec se zhruba šesti stovkami obyvatel...

Českou kulturní a hudební scénu zasáhla nečekaná rána. Ve věku 55 let těžké nemoci podlehl Pavel Kloupar, zakladatel Sázavafestu, jednoho z nejvýznamnějších hudebních festivalů na Vysočině.  

Ve věku 55 let zemřel Pavel Kloupar, zakladatel hudebního festivalu Sázavafest

Českou kulturní a hudební scénu zasáhla nečekaná rána. Ve věku 55 let ve čtvrtek těžké nemoci podlehl Pavel Kloupar, zakladatel Sázavafestu, jednoho z nejvýznamnějších hudebních festivalů na Vysočině.

Jihlavské Horácké divadlo informovalo o úmrtí dlouholetého kolegy Jiřího Kašíka, který zde působil jako jevištní mistr. Na jediné profesionální divadelní scéně na Vysočině Kašík pracoval 50 let. 

Jihlavské divadlo vzpomíná. Ve věku 72 let zemřel jevištní mistr Jiří „Káša“ Kašík

Jihlavské Horácké divadlo dnes informovalo o úmrtí dlouholetého kolegy Jiřího Kašíka, který zde působil jako jevištní mistr. Na jediné profesionální divadelní scéně na Vysočině Kašík pracoval 50 let.

Ke kuriózní, ale dost možná nebezpečné situaci došlo zpočátku listopadu u jednoho supermarketu v Moravských Budějovicích. K jednomu ze zaparkovaných aut byla po několik dní z dostupné zásuvky vyvedena prodlužovačka, a to přímo nad plastovými částmi vozíků a nechráněně přes železný rošt před vchodem do prodejny.

Noční strážci bydleli v autě na parkovišti supermarketu, topili si díky prodlužovačce natažené z prodejny

Ke kuriózní, ale dost možná nebezpečné situaci došlo zpočátku listopadu u jednoho supermarketu v Moravských Budějovicích. K jednomu ze zaparkovaných aut byla po několik dní z dostupné zásuvky vyvedena prodlužovačka, a to přímo nad plastovými...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ladislav Jonák, Lenka Dvořáková, Lukáš Beran (redakčně upraveno)

Štítky přehled, téma, článek, měsíc, listopad, čtenář, čtenost, 2023, Drbna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

LISTOPAD NA DRBNĚ: Kritika Kronospanu, voda na Březinkách se zlepšila, nový autobusák v Jihlavě, invaze škeblice | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.