Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

SRPEN NA DRBNĚ: Kritika festivalu, povídání s kreslířem, demolice stadionu, srpen 1968 v Jihlavě

Osmý měsíc roku 2023 patří minulosti. Také srpen byl bohatý na nejrůznější témata z našeho regionu. Čtenáři, kteří zavítali na náš web, se dočetli řadu aktuálních zpráv. Pojďme si v následujících řádcích shrnout to nejdůležitější, co se během uplynulého měsíce odehrálo nejen v krajské Jihlavě.

(Ne)obyčejní

Lukáše Křenka z Jihlavy baví humor, zejména ten kreslený. A to natolik, že vtipy dokonce sám kreslí. Na kontě jich má více než čtyři stovky. A o jejich tvorbě si s námi povídal v rámci našeho pravidelného seriálu (Ne)obyčejní. 

(NE)OBYČEJNÍ: Vtipy vyprávět neumím, umím je jen malovat, říká kreslíř Lukáš Křenek z Jihlavy

Lidé mají různé koníčky. Někdo rád čte, někdo rybaří, někdo běhá maratony. Třeba Lukáše Křenka z Jihlavy baví humor, zejména ten kreslený. A to natolik, že vtipy dokonce sám kreslí. Na kontě jich má více než čtyři stovky.

Kauzy a témata 

Nejvíce čtenářů v srpnu zaujal případ mladého traktoristy, který způsobil škodu za celkem 170 tisíc korun. Nezvládl průjezd zatáčkou v Divišově na Žďársku. Z převráceného návěsu se vysypalo 16 tun pšenice, poškozen byl i přilehlý dům s vybavením. 

Mladý traktorista nezvládl průjezd zatáčkou, na dům a silnici vysypal 16 tun pšenice

Škodu za celkem 170 tisíc korun způsobil osmnáctiletý řidič traktoru, který v sobotu odpoledne nezvládl průjezd zatáčkou v Divišově na Žďársku. Z převráceného návěsu se vysypalo 16 tun pšenice, poškozen byl i přilehlý dům s vybavením.

Češi jsou národem houbařů, to je známá věc. Řada houbařů je i na Vsočině. Kam se na houby v našem kraji vydat, může ukázat takzvaná houbová mapa. 

Kde rostou houby na Vysočině? Napovědět může houbová mapa

Ne nadarmo se říká, že jsme národ houbařů. Vždyť řada z nás má ráda procházky v lese, ať už jen tak, na borůvky nebo s košíkem na houby. V naší zemi vyráží na houby dokonce až 70 procent Čechů. Houbaření je populární i na Vysočině, v jejíž lesích...

Řadu fanoušků festivalu Rocková Lipnice na začátku srpna nepotěšila informace o tom, že letošní ročník byl kvůli nepřízni počasí zrušený. 

Letošní Rocková Lipnice je zrušena. V dešti s nízkými teplotami by to tady nikoho nebavilo, vysvětlují pořadatelé

Letošní Rocková Lipnice se kvůli nepřízni počasí ruší. Zpráva, která určitě nepotěšila řadu fanoušků tohoto, jak návštěvníci sami říkají, komorního festivalu. Třiadvacátý ročník festivalu se měl konat dnes v Lipnici nad Sázavou na Havlíčkobrodsku.

Demolice bývalého zimního stadionu je v plném proudu. Bourací práce jsme sledovali i během uplynulých týdnů. 

FOTO: Demolice jde podle plánu, za jediný týden je střecha pryč. Průběh bourání je možné sledovat díky webkamerám

Demolice Horáckého zimního stadionu je v plném proudu a zatím jde vše podle plánu. Přesně týden od jejího zahájení je stržena celá střecha a začínají se bourat kovové a zděné prvky, což bude zdlouhavější a hlučnější.

Demolice probíhá rychleji, než se čekalo. Je probourán vjezd u bývalé posilovny, na stadion se ještě vrátí archeologové

Demolice na Horáckém zimním stadionu jede tzv. nad plán, už během září by mohly probíhat ryze stavení práce. Na místo se dočasně vrátí archeologové. Klid na práci jim dá nově probouraný vjezd vedle bývalé posilovny.

Městys Okříšky na Třebíčsku se může pyšnit rodákem se slavným příjmením, které v hereckém prostředí asi netřeba dlouho představovat. 10. srpna 1914 se zde narodil Karel Roden nazývaný mladší, převážně divadelní herec, který své povolání dostal do vínku od matky i otce. 

Rodáci z Vysočiny: Karel Roden z Okříšek měl původně být zemědělcem. Ze školy ale utekl a dal se k divadlu

Městys Okříšky na Třebíčsku se může pyšnit rodákem se slavným příjmením, které v hereckém prostředí asi netřeba dlouho představovat. 10. srpna 1914 se zde narodil Karel Roden nazývaný mladší, převážně divadelní herec, který své povolání dostal do...

Dvoudenní hudební festival Magmafest, který se konal na jihlavském amfiteátru, zanechal u některých jeho návštěvníků hořkou pachuť. Na vině měla být nezvládnutá organizace - kromě nekonečných front na pivo, chybějících toaletních papírů na mobilních záchodech a dalších kapacitních nedostatků měly být podle některých problémy i s bezpečností.

Přeplněný Magmafest čelí kritice, byly nekonečné fronty. Chyby nastaly, ale o bezpečnost bylo postaráno, říká pořadatel

Dvoudenní hudební festival Magmafest, který se o uplynulém víkendu konal na jihlavském amfiteátru, zanechal u některých jeho návštěvníků hořkou pachuť. Na vině měla být nezvládnutá organizace - kromě nekonečných front na pivo, chybějících...

Po jedenácti měsících se v Jihlavě slavnostně otevřel dopravní terminál u hlavního vlakového nádraží. Přestavba vyšla na necelých 25 milionů korun. Cestující zde zaujme původní červený sloup z roku 1948. 

FOTO: Jihlava má třetí menší dopravní terminál. Cestující zde zaujme původní červený sloup z roku 1948

Po jedenácti měsících se dnes v Jihlavě slavnostně otevřel dopravní terminál u hlavního vlakového nádraží. Přestavba vyšla na necelých 25 milionů korun, město má na ni slíbenou dotaci 14,2 milionu korun z evropského programu IROP. Řidičům přibyla...

Případ úmrtí služebního psa ve Žďáru má další pokračování. Policistovi, který nechal zvíře v rozpáleném autě, hrozí půl roku ve vězení. 

Jedno špatné rozhodnutí, které znamenalo smrt. K tomu došlo vloni na konci června ve Žďáru nad Sázavou, kde jeden z tamních policistů ponechal služebního psa zavřeného v autě. Ten kvůli enormně vysokým teplotám uvnitř auta uhynul. Případ z...

Letos v polovině května tomu bylo již 40 let, co na jihlavském Masarykově náměstí stojí Prior. Zřejmě nejkontroverznější stavba ve městě.  První obchody se lidem otevřely 19. května 1983. A dodnes řada lidí není spokojená s tím, jak budova vypadá a raději by měli náměstí bez Prioru. Jak jsou na tom čtenáři Jihlavské Drbny? To jsme zjišťovali v anketě, která na našem webu probíhala tři měsíce. 

Jihlavské Masarykovo náměstí by bylo hezčí bez Prioru, ukázala anketa mezi čtenáři Jihlavské Drbny

Letos v polovině května tomu bylo již 40 let, co na jihlavském Masarykově náměstí stojí Prior. Zřejmě nejkontroverznější stavba ve městě. První obchody se lidem otevřely 19. května 1983. A dodnes řada lidí není spokojená s tím, jak budova vypadá...

Zhruba sedm kilometrů jihozápadně od Humpolce na Pelhřimovsku najdeme Vodní nádrž Sedlici. Toto vodní dílo, které se nachází pod soutokem říčky Hejlovky a Jankovského potoka, bylo budováno mezi lety 1921 – 1927, je tedy staré sto let.

FOTO: Podívejte se na stoletou nádrž Sedlice. Její hráz je od roku 2012 kulturní památkou ČR

Zhruba sedm kilometrů jihozápadně od Humpolce na Pelhřimovsku najdeme Vodní nádrž Sedlici. Ta byla mezi lety 1921 – 1927 vybudována na řece Želivce. Dnes slouží hlavně k zachycování splavenin, které by se dostaly do nádrže Želivka – Švihov, jež...

Písecká nemocnice má novinku - je jí fotokoutek pro novorozence a jejich rodiče. Zjišťovali jsme, že o něm uvažují i některé porodnice na Vysočině. 

ANKETA: Některé nemocnice v kraji přemýšlí o fotokoutku v porodnici. Skvělý nápad, kvitují maminky

V dnešní době si mohou rodiče vyfotit své novorozené miminko bezprostředně po narození, a to třeba už na porodním sále. Případně si několik hodin po porodu udělat společnou fotku se svým miminkem ve speciálním fotokoutku, ten mají nově třeba v...

21. srpna jsme si připomněli 55. výročí vpádu tzv. spřátelených vojsk na území Československé socialistické republiky. I my jsme na tyto srpnové události zavzpomínali a přiblížili jsme, co se tehdy dělo v Jihlavě.

FOTO: Příběhy srpnových dnů v Jihlavě. Úmrtí muže z Popic, vzkazy okupantům i utajený rozhlas

Dneska si připomínáme 55. výročí vpádu tzv. spřátelených vojsk na území Československé socialistické republiky. Událost, kterou můžeme považovat za jednu z nejhorších v našich moderních dějinách, ukončila demokratizační procesy, na dalších dvacet...

Ohodnoť článek

Foto Irena Dlouhá, Lenka Dvořáková, Petr Šána, Město Jihlava

Štítky přehled, téma, článek, měsíc, srpen, čtenář, čtenost, 2023, Drbna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SRPEN NA DRBNĚ: Kritika festivalu, povídání s kreslířem, demolice stadionu, srpen 1968 v Jihlavě | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.