Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

ANKETA: Novinka v pelhřimovské nemocnici. Pro celiaky a lidi s intolerancí tam mají bezlepkový automat

Celiakie. Nemoc, která se týká téměř dvou procent populace v ČR. Jediným existujícím lékem je celoživotní bezlepková dieta. A právě na celiaky, kteří musí konzumovat potraviny bez lepku, myslelo vedení pelhřimovské nemocnice. Poblíž chirurgických ambulancí byl před pár dny instalovaný nový bezlepkový automat. Ten k tomu navíc nabízí pokrmy bez laktózy a bez cukru.

Lidé si tak mohou vybrat z hotových jídel, zdravých svačin nebo dietních a proteinových tyčinek. „Rozšíření nabídky občerstvení je reakcí na požadavky pacientů a zaměstnanců. Navíc jsme nemocnice podporující zdraví a ke správnému způsobu života patří i kvalitní stravování. Lidé si v automatu mohou vybrat podle dietního semaforu pokrmy buď bezlepkové, bezlaktózové nebo bez cukru,“ popsal ředitel pelhřimovské nemocnice Jan Mlčák.

Takový automat je zatím v rámci kraje ojedinělý, pelhřimovská nemocnice je zároveň jedním z prvních zařízení v republice, kde byl takový automat instalován. „Hotová jídla v našich automatech jsou vařena dle českých receptur, masa z vybraných chovů, bez lepku a bez konzervantů. Mají dlouhou trvanlivost a díky speciální metodě zavařování mohou býti uchovávána i v teplotách do 30 stupňů,“ sdělila Lucie Welserová, zástupkyně projektu „Jak pomoci lidem se stravovacími omezeními pomocí bezlepkových automatů“ a dodala, že jídla jsou díky snadnému ohřátí vhodná i do ne úplně standardních podmínek, kde není k dispozici kuchyň. „Například v nemocnici, v práci, na dovolené a podobně,“ doplňuje ji mluvčí pelhřimovské nemocnice Alexandra Knapová.

Chléb, paštika, čokoláda bez cukru 

Lidé si v automatu mohou zakoupit i další potraviny, a to takové, které lze ihned zkonzumovat, tedy bez ohřívání. Knapová jmenuje například bezlepkový chléb, husí a cizrnovou paštiku, čokolády bez cukru, lepku i laktózy, proteinové tyčinky nebo alkalickou vodu.

Jak doplnila Knapová, v areálu Nemocnice Pelhřimov je rozmístěno celkem 11 nápojových a jídelních automatů.

Celiakie je autoimunitní systémové onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené nesnášenlivosti glutenu (lepku), což je směs bílkovin obsažených zejména v pšenici, ale i žitu a ječmeni. V řadě zemí (včetně ČR) je mezi tyto obiloviny řazen i oves, který obsahuje lepku podobné látky; zásadním problémem je však kontaminace ovsa ostatními obilovinami během pěstování a dalšího zpracování.

Celiakie je částečně geneticky podmíněná a spouštěčem mohou být i adenoviry či rotaviry. Celiakii mohou provázet vážné kožní problémy nazývané Duhringova nemoc.

Jediným existujícím lékem je celoživotní dieta.
                                                                                                                                                                                                               Zdroj: https://bezlepek.pharmapoint.cz/

Stejnému automatu se dle zjištění naší redakce případně nebrání nemocnice v Třebíči. „Dle informací od naší vedoucí nutriční terapeutky Zdeňky Bartošové bychom do budoucna určitě mohli navázat spolupráci s nějakou firmou, která automaty s bezlepkovým sortimentem provozuje,“ sdělila Jihlavské Drbně Jitka Mácová, mluvčí Nemocnice Třebíč.

Umístění automatu s bezlepkovými pokrmy do budoucna nevylučuje ani havlíčkobrodská nemocnice. „Dosud nás nikdo neoslovil s nabídkou podobného automatu, v případě, že by tak někdo učinil, jistě bychom nabídku zvážili,“ zodpověděla na redakční dotaz mluvčí nemocnice v Havlíčkově Brodě Petra Černo.

Uvítali byste bezlepkové automaty i v dalších nemocnicích a jiných veřejných místech?

Celkem hlasovalo60 čtenářů

Lidé v tomto zdravotnickém zařízení bezlepkové potraviny, stejně jako sortiment bez cukru a laktózy, zakoupí v nemocničním bufetu. „Dostupnost je samozřejmě omezena otevírací dobou bufetu, avšak pacienti mají možnost nákupu sedm dní v týdnu. Produkty bez cukru a laktózy jsou též součástí „bufetu" pro naše maminky po porodu na stanici šestinedělí, kde v místnosti na oddělení mají nepřetržitě přístup k vybraným stravovacím doplňkům a jídlu, a to zcela zdarma,“ doplnila k nabídce jídel Petra Černo.

Netradiční automat se „nechytil"

S jiným netradičním automatem už má zkušenost jihlavská nemocnice. Jak ale poznamenala mluvčí nemocnice Monika Zachrlová, žádný takový automat, který například nabízel fresh z pomerančů, čerstvě lisované šťávy či rajčata z farmy, se nakonec neudržel. „Ani jeden z netradičních automatů nevydržel a podnikatelé svoji nabídku po několika měsících stáhli. Lidi jsou asi víc na klasické bagety než zdravou svačinku,“ sdělila s úsměvem Monika Zachrlová, mluvčí Nemocnice Jihlava.

Bezlepkový automat v Nemocnici Pelhřimov 

Pacienti, kteří mají intoleranci, se v jihlavské nemocnici stravují bezlepkově. Personál nemocniční kuchyně je na pacienty s celiakií připravený. „Pečeme třeba vlastní bábovky. Taktéž pro laktózu, máme pro tyto diety oddělené kuchyňské kouty, kde se pacientům připravuje jídlo. V nemocnici je obchod, kde jsou k dostání i některé bezlepkové věci, nebo pochutiny pro diabetiky atd. Navíc prodejna zdravé výživy je také na Domě zdraví,“ přiblížila dále Zachrlová.

Celiakii má od 14 let 

Automat s bezlepkovým sortimentem, podobně jako je nyní v pelhřimovské nemocnici, by například uvítala Veronika Mašková z Jihlavy. „Takový automat je za mě super, protože většinou v automatu můžu jen nějakou sladkou tyčinku nebo pití. Klidně bych toto uvítala i v jihlavské nemocnici,“ řekla redakci Drbny třicetiletá Veronika Mašková, která má celiakii diagnostikovanou od svých 14 let.

O bezlepkovém automatu zatím nepřemýšlí vedení novoměstské nemocnice. Jak jsme zjistili, zatím v tomto zdravotnickém zařízení neměli zvýšenou poptávku po bezlepkové stravě. „Naši kuchaři vaří bezlepkovou stravu pro pacienty i zaměstnance, kteří o ni požádají,“ poznamenala mluvčí novoměstské nemocnice Helena Zelená Křížová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Pelhřimov | Zdroj Nemocnice Pelhřimov, https://bezlepek.pharmapoint.cz/

Štítky automat, celiak, lepek, zdraví, bezlepkový, intolerance, stravování, pokrm, nemocnice, Pelhřimov, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Novinka v pelhřimovské nemocnici. Pro celiaky a lidi s intolerancí tam mají bezlepkový automat | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.