Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Počet pacientů s respiračním onemocněním na Vysočině stagnuje. Do jakých nemocnic mohou návštěvy?

Počet nemocných, kteří se na Vysočině léči s akutním respiračním onemocněním, stagnuje. Na 100 tisíc obyvatel asi půlmilionového kraje připadá 1517 nemocných, před týdnem jich bylo o 61 víc. Nejvyšší relativní nemocnost je od začátku epidemie v závěru loňského roku na Žďársku. Návštěvy jsou ale v Nemocnici Nové Město na Moravě na Žďársku ode dneška povolené bez omezení. Jen ve vybraných dnech mohou návštěvy do třebíčské nemocnice, zákaz návštěv platní na některých odděleních havlíčkobrodské nemocnice. Vyplývá to z informací Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina a nemocnic.

Podle mluvčí krajských hygieniků Jany Böhmové se situace s epidemií v kraji stabilizuje. Nejvíce nemocných je stále mezi dětmi ve věku do pěti let a školního věku i mezi mladými lidmi do 24 let. „Relativní nemocnost stoupla mezi osobami staršími 65 let o 16,5 procenta na 834 případů na 100 tisíc obyvatel. Protože se jedná o osoby více ohrožené vážným průběhem respiračních onemocnění, doporučujeme jim i nadále být opatrní," řekla Jana Böhmová.

Laboratoře v kraji minulý týden potvrdily 33 případů chřipky, byly bez závažného průběhu. U čtyř lidí byla potvrzena chřipka typu A, u 29 typ B. „Dále bylo laboratorně potvrzeno sedm případů onemocnění způsobených RS viry, také bez závažného průběhu," dodala Böhmová.

Návštěvy všude nemohou 

Na Žďársku připadá na 100 tisíc obyvatel 2210 nemocných, před týdnem jich bylo o 25 méně. Při vrcholu epidemie předposlední týden loňského roku bylo v okrese při stejném přepočtu takřka 3800 nemocných. Nemocných postupně ubývalo až na 1744 na 100 tisíc obyvatel, posledních pět týdnů je nemocných na 100 tisíc obyvatel přes 2000.

Jak vyzrát na chřipku?
- dodržujte klidový režim
- důležitý je dostatek spánku a odpočinku
- pijte horký čaj s medem a citrónem 
- doplňujte vitamin C
- důležitá je zvýšená konzumace ovoce a zeleniny
- teplotu nad 38 stupňů Celsia snižujte lékem proti horečce
- pokud léky proti teplotě nezabírají, vyzkoušejte zábaly
 - návštěva lékaře je nutná při neustupujících potížích  

Na Havlíčkobrodsku na 100 tisíc obyvatel hygienici evidují 1410 nemocných, před týdnem jich bylo 1552. Návštěvy jsou zakázané na ortopedickém a plicním oddělení. Na infekčním oddělení jsou od 9. března možné jen po domluvě s ošetřujícím lékařem.

Relativní nemocnost klesla za poslední týden pouze na Pelhřimovsku, kde je nyní na 100 tisíc obyvatel 1150 nemocných, před týdnem jich bylo 1638. Na Jihlavsku naopak nemocných přibylo z 1395 na 1521 na 100 tisíc obyvatel.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Mojpe/pixabay

Štítky ČR, zdraví, chřipka, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet pacientů s respiračním onemocněním na Vysočině stagnuje. Do jakých nemocnic mohou návštěvy? | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.