Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vysočina bude letos dotovat vedle zubařů i pediatry. Nejvyšší možná podpora je 300 tisíc korun

Kraj Vysočina rozšíří dotace, které poskytuje na vybavení ordinací. Vedle zubařů bude podporovat i ordinace praktických lékařů pro děti a dorost. Vyhradil na to 1,5 milionu korun. O peníze mohou žádat obce a nově i sami lékaři, nejvyšší možná podpora je 300 tisíc korun na jednu ordinaci. Novinářům to řekl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO). Dotace z Fondu Vysočiny jsou jedním z nástrojů, jak kraj přispívá k udržení dostupné zdravotní péče v kraji.

„V programu je samozřejmě podmínka nějaké spoluúčasti. Co se týká stomatologů, tak tam je podmínka padesátiprocentní spoluúčasti, co se týká pediatrů, protože bychom jich skutečně na Vysočinu potřebovali dostat několik, tak jsme tam dali velmi nízké kritérium, a to je desetiprocentní spoluúčast," řekl Vítězslav Schrek.

Zubaře na pojišťovnu má přes 84 procent lidí, desetina si péči platí. Vysočina jich má přes tři stovky

Přes 82 procent obyvatel má zubního lékaře na pojišťovnu a dochází na preventivní prohlídky, další dvě procenta chodí jen s akutními potížemi. Zhruba desetina lidí si zubní péči sama hradí. Bez systematické zubní péče je podle prezidenta České...

Nejvyšší možná podpora je 300 tisíc korun na jednu ordinaci, její rekonstrukci, stavbu či vybavení. Výše podpory u stomatologických ordinací je závislá na velikosti obce, ve které ordinace bude. Zvýhodněné jsou menší obce.

Žádat mohou přímo lékaři 

Vysočina začala nejprve dotacemi podporovat vznik ordinací zubařů. O peníze mohly žádat jen města a obce nebo jejich svazky. Pro letošní rok platí rozšíření o ordinace dětských lékařů. Změnou je i to, že mohou o podporu žádat přímo lékaři. Podle hejtmana to dává možnost podpory těm, kteří neordinují v obecních objektech.

Na Vysočině přibyly zubní ordinace. Patnáct mediků by zde v budoucnu mělo otevřít svou praxi

Nejen náš kraj v posledních letech trápí nedostatek lékařů specialistů, zejména stomatologů a také pediatrů. Tento problém se částečně daří mírnit, protože v průběhu posledních dvou let se na Vysočině otevřelo hned několik zubních ordinací. A...

Podporované jsou nové ordinace i ty, jejichž provozování převezme jiný lékař. Žádosti o dotaci bude krajský úřad přijímat od poloviny dubna do konce října. Zubní ordinace začal kraj podporovat v roce 2020.

Podle České stomatologické komory je na Vysočině 308 zubních lékařů, na každého z nich připadá asi 1650 obyvatel kraje. Praktických dětských lékařů je podle jejich sdružení asi 80.

Nové ordinace ve dvou městech 

Už za pár měsíců by se částečně mohl vyřešit problém s chybějícími lékaři pro děti. Konkrétně se otevře ordinace pro děti a dorost v Havlíčkově Brodě a Pelhřimově. 

V Pelhřimově a Havlíčkově Brodě letos otevřou ordinaci pro děti. Pediatři přijmou zhruba tisíc pacientů

Nedostatek lékařů. To je velký problém, který trápí nejen obyvatele Vysočiny. Už za pár měsíců by se částečně mohl vyřešit problém s chybějícími lékaři pro děti. Konkrétně se otevře ordinace pro děti a dorost v Havlíčkově Brodě a Pelhřimově.

„Dvě nově otevřené ordinace budou moci zaregistrovat dvakrát pět set dětí," upřesnil již dříve na dotaz Drbny hejtman Vysočiny Schrek. 

Ohodnoť článek

Štítky správa, lékaři, pediatr, stomatolog, zubař, zdraví, podpora, dotace, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina bude letos dotovat vedle zubařů i pediatry. Nejvyšší možná podpora je 300 tisíc korun | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.