Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pacientům s onemocněním ostruhy patní kosti v Pelhřimově pomáhá speciální přístroj. Ozáření trvá minutu

Pelhřimovská nemocnice léčí zhruba dva tisíce pacientů, které trápí onemocnění ostruhy patní kosti. Tento zdravotní problém postihuje muže i ženy napříč věkovým spektrem. Lékařům v Pelhřimově velmi pomáhá všestranný rentgenový ozařovač T-200.

Pacienti, které výše zmíněné onemocnění trápí, se léčí na radioterapeutickém (onkologickém) oddělení Nemocnice Pelhřimov. A jde o pacienty nejen z Vysočiny. „Do pelhřimovského pracoviště dojíždějí za specializovanou péčí nejen z Kraje Vysočina, ale i vzdálenějších míst jako je Písek, Nová Bystřice, Benešov nebo Louňovice pod Blaníkem," jmenuje mluvčí Nemocnice Pelhřimov Alexandra Knapová.

Zmíněný přístroj lékařům v Pelhřimově slouží už osmým rokem, denně uleví zhruba dvacítce pacientů. Za rok je pak efektivním přístrojem provedeno v průměru 4 700 výkonů. 

„Patní ostruha je v podstatě zkostnatění, osifikace konce úponových šlach. Nejčastěji k onemocnění dochází na spodní ploše paty, kde začíná plantární aponeuróza, což je vějíř šlach, který se upíná na výběžek patní kosti a směřuje k jednotlivým prstům nohy. Právě oblast úponu na patní kost může, ať už v důsledku námahy nebo používání nevhodné obuvi, zkostnatět,“ popsal lékař pelhřimovského radioterapeutického oddělení Jaromír Kořínek a dodal, že patní ostruha může výrazně narušovat kvalitu života. Bolest bývá obvykle nejhorší ráno, kdy člověk vstává nebo pak po delším odpočinku. 

„Samotný kostní výběžek příliš nebolí. Lidé bolest cítí teprve tehdy, když se v místě vytvoří zánět například v důsledku nějakého traumatu nebo při chronickém dráždění třeba dlouhými procházkami po asfaltu nebo jiném tvrdém povrchu,“ přiblížil Jaromír Kořínek.

Základem terapie je vyloučení dalšího přetěžování a nasazení fyzikálních metod léčby jako je magnetoterapie, ultrazvuková léčba nebo terapie rázovou vlnou. Až po vyčerpání těchto metod by mělo dojít k léčbě zářením na nenádorové indikace. „Snažíme se, aby ozařování bylo až posledním možným druhem léčby. Nízké dávky působí pozitivně na bolest, tlumí zánět,“ popisuje lékař pelhřimovské nemocnice.

Minutová záležitost 

A jak taková léčba vlastně probíhá? Pacienti absolvují během jedné série sedm návštěv. Celková doba jedné návštěvy je přibližně 10 – 20 minut v závislosti na aktuálním vytížení pelhřimovského pracoviště. „Samotné ozáření trvá zhruba jednu minutu. Po absolvování jedné série jsou pacienti poučeni o vhodnosti zatížení paty s tím, že do tří měsíců by měly problémy vymizet. Přibližně u jedné třetiny pacientů se stává, že musí sérii ozáření opakovat," doplnila závěrem mluvčí Knapová. 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Pelhřimov | Zdroj Nemocnice Pelhřimov

Štítky léčba, pata, ostruha, nemoc, onemocnění, rentgen, ozařovač, přístroj, zdraví, nemocnice, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pacientům s onemocněním ostruhy patní kosti v Pelhřimově pomáhá speciální přístroj. Ozáření trvá minutu | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.