Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Počet lidí s respiračním onemocněním na Vysočině klesá. Nemocných přibylo pouze na Jihlavsku

Počet nemocných, kteří se na Vysočině léčí kvůli akutnímu respiračnímu onemocnění, mírně klesl. Na 100 tisíc obyvatel asi půlmilionového kraje nyní připadá 1404 nemocných, před týdnem jich bylo 1605. Nejvyšší relativní nemocnost je od začátku epidemie v závěru loňského roku na Žďársku. V mezitýdenním srovnání nemocných přibylo pouze na Jihlavsku, výrazně jich ubylo na Havlíčkobrodsku.

„Když to porovnáme s předchozím týdnem, tak naštěstí opět došlo k poklesu o nějakých 12,5 procenta, což je dobrá zpráva. Věříme, že se tento trend už udrží," řekla dnes mluvčí krajské hygienické stanice Jana Böhmová. Laboratoře v uplynulém týdnu potvrdily 53 případů chřipky a devět případů nákazy RS viry, byly bez závažných průběhů.

Na Vysočině skončily jarní prázdniny, týdenní přerušení výuky by se podle hygieniků mohlo v následujícím období promítnout snížením nemocnosti mezi školními dětmi. Nejvíc nemocných je ale dětí do pěti let. Společně s nemocností mladších školních dětí se zvedly počty nemocných na Jihlavsku, kde na 100 tisíc obyvatel nyní připadá 1628 nemocných, asi o 300 víc než před týdnem.

Jak vyzrát na chřipku?
- dodržujte klidový režim
- důležitý je dostatek spánku a odpočinku
- pijte horký čaj s medem a citronem 
- doplňujte vitamin C
- důležitá je zvýšená konzumace ovoce a zeleniny
- teplotu nad 38 stupňů Celsia snižujte lékem proti horečce
- pokud léky proti teplotě nezabírají, vyzkoušejte zábaly
- návštěva lékaře je nutná při neustupujících potížích  

Na Žďársku připadá na 100 tisíc obyvatel 2083 nemocných, před týdnem jich bylo 2487. Při vrcholu epidemie předposlední týden loňského roku bylo v okrese při stejném přepočtu takřka 3800 nemocných.

Nejnižší nemocnost byla za uplynulý týden na Havlíčkobrodsku, kde v přepočtu na 100 tisíc obyvatel hygienici evidují 931 nemocných, před týdnem jich bylo o 700 víc. „Je dost možné, že rodiče vzhledem k tomu, že děti měly prázdniny, tak pokud onemocněly, je prostě nechali doma a přes lékaře to neřešili, pokud nebyl nějaký těžší průběh. Dopad prázdnin se ale určitě projeví až v tomto, popřípadě příštím týdnu," řekla Böhmová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, chřipka, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet lidí s respiračním onemocněním na Vysočině klesá. Nemocných přibylo pouze na Jihlavsku | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.