Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Pelhřimově a Havlíčkově Brodě letos otevřou ordinaci pro děti. Pediatři přijmou zhruba tisíc pacientů

Nedostatek lékařů. To je velký problém, který trápí nejen obyvatele Vysočiny. Už za pár měsíců by se částečně mohl vyřešit problém s chybějícími lékaři pro děti. Konkrétně se otevře ordinace pro děti a dorost v Havlíčkově Brodě a Pelhřimově.

Na provozu dvou ordinací, tedy jedné v Havlíčkově Brodě a jedné v Pelhřimově, se předběžně dohodlo vedení kraje s tamními nemocnicemi. Už letos v dubnu by měla začít fungovat ordinace pediatra v Pelhřimově. „V druhé polovině letošního roku bychom rádi otevřeli ordinaci pro děti a dorost v Havlíčkově Brodě," informoval novináře hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS a STO).

Podle něj je to jedna z mála možností, jak může kraj přispět k zachování zdravotní péče. Budoucí lékaře se snaží motivovat také stipendii podmíněnými jejich budoucí prací na Vysočině. Kraj už na nich vyplatil okolo deseti milionů korun. Budoucí dětští praktici se ale zatím nepřihlásili.

Nejen Jihlava se už několik let potýká s nedostatkem zubařů. Problém by mohla částečně vyřešit dvě stomatologická pracoviště, která by během několika let měla v krajském městě zahájit provoz. Prodej potřebných pozemků včera „odklepli" jihlavští...

„Dvě nově otevřené ordinace budou moci zaregistrovat dvakrát pět set dětí," upřesnil na dotaz Drbny hejtman Vysočiny. 

K  nedostatku pediatrů se vyjádřila také Eva Matoušková ze Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost. „Situace je natolik kritická, že někdo se o ty děti postarat musí," řekla Eva Matoušková. Otevírání ambulancí při nemocnicích ale podle ní jde proti smyslu primární péče. „Pokud jsou (lékaři) k dispozici, měli by jít spíš do terénu," řekla Matoušková.

Chybející pediatři v Jihlavě

S rokem 2022 v Jihlavě přestaly ordinovat hned dvě dětské lékařky. Bez lékařské péče tak skončily na začátku loňského roku skoro dva tisíce dětských pacientů. Jak zjistila redakce Drbny, obě lékařky měly svou praxi v Jihlavě na Bedřichově.

Od Nového roku v Jihlavě končí bez náhrady dvě dětské lékařky. Skoro dva tisíce dětí budou bez péče

Tato zpráva určitě nepotěší rodiče malých i větších dětí. S novým rokem v Jihlavě končí dvě dětské lékařky. Skoro dva tisíce dětských pacientů tak skončí bez lékařské péče. Podle informací, které má redakce Jihlavské Drbny k dispozici, jde o dvě...

„Ve své péči mám nyní přes 800 pacientů. O některých vím, že jsou registrováni již jinde. Náhradu za sebe nemám, protože dětští lékaři nejsou. A myslím, že výhledově ani nebudou,“ sdělila před odchodem do důchodu na dotaz Jihlavské Drbny pediatrička Hana Caklová, která do penze odešla od 1. ledna 2022.

Do zaslouženého důchodu ke stejnému datu odešla také dětská lékařka Ivana Svítilová. Její kartotéka obsahovala asi 1200 dětských pacientů. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pediatr, ordinace, péče, dítě, dorost, zdraví, Pelhřimov, Havlíčkův Brod, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Pelhřimově a Havlíčkově Brodě letos otevřou ordinaci pro děti. Pediatři přijmou zhruba tisíc pacientů | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.