Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Svátky očima záchranářů. Kolapsy, dušnost, bolení břicha z přejedení a alkoholu, vzlétnout musel i vrtulník

Krajští záchranáři mají za sebou velmi rušné vánoční svátky. Ve srovnání s předchozími lety mají za sebou vysoké množství výjezdů. Během svátečních dnů absolvovali celkem 537 zásahů, což je zhruba o 140 více než v předchozích letech.

„Jen během Štědrého dne a večera museli naši zdravotníci vyjet do terénu téměř stošedesátkrát. Pro srovnání, například loni jsme uskutečnili 128 výjezdů, před dvěma lety 118. Možná i z důvodu vlny respiračních onemocnění se nejčastěji jednalo o stavy jako dušnost, horečka, kolaps či bolesti na hrudi. Nechyběly ale ani události v souvislosti s oslavami svátků, například bolesti břicha způsobené přejedením či stavy po nadměrné konzumaci alkoholu," jmenuje v tiskové zprávě Petr Janáček, mluvčí krajské záchranné služby. 

Krajské záchranáře během uplynulých svátků zaměstnaly i výjezdy k pacientům, kteří se poranili. Těch byla necelá stovka. Desetkrát vyjížděli k dopravní nehodě. „K jedné z nich, ke které došlo na Štědrý den na Jihlavsku, musel dokonce vzlétnout i vrtulník letecké záchranné služby, který pacienta s podezřením na těžší zranění transportoval do nemocnice v Brně," doplnil Janáček.

Pozor na petardy 

Vánoční svátky jsou již minulostí a před námi další neméně náročné období. Silvestrovské oslavy. I při vítání nového roku je potřeba dbát na své zdraví. Lidé by měli být za každé situace obezřetní a vyhnout se zvýšené konzumaci alkoholu, který riziko vážných úrazů mnohonásobně zvyšuje. „Rádi bychom také připomněli základní pravidla při používání zábavní pyrotechniky. Pokud se už někdo rozhodne oslavit příchod Nového roku se vší parádou, měl by používat pouze kvalitní pyrotechnické výrobky a dbát na pravidla uvedená na výrobku. Důležitá je bezpečná manipulace, vzdálenost a povolená věková hranice. Neriskujte zbytečně. Užijte si poslední dny v roce ve zdraví," vyzývá Janáček. 

Pozor na pyrotechniku, neopatrnou manipulací hrozí požár a vážně popáleniny. Co (ne)dělat s petardami?

Konec roku vždy přináší zvýšený zájem veřejnosti o koupi výrobků zábavní pyrotechniky. Policisté proto přichází s upozorněním, že při neopatrné manipulaci s pyrotechnikou může dojít k velmi závažným zraněním, často také k požárům a těžkým...

Lidé, kteří zábavní pyrotechniku jakkoliv upraví či ji nesprávně použijí, se mohou dopustit trestného činu nedovoleného ozbrojování dle § 279 odst. 3 zákona č. 40/2009 Sb. trestního zákoníku, za který může být pachatel potrestán odnětím svobody na šest měsíců až pět let. „V konečném důsledku může osoba nedovoleným zacházením se zábavní pyrotechnikou zapříčinit jinému usmrcení z nedbalosti, těžké ublížení na zdraví z nedbalosti či ublížení na zdraví z nedbalosti, ale také trestný čin poškození cizí věci,“ upozornil za policii Martin Hron s tím, že případná škoda, kterou musí pachatel uhradit, se může pohybovat v řádu několika set tisíc korun.

Porody o svátcích 

Plné ruce práce o svátcích měli i porodníci na Vysočině. Třeba v té jihlavské se na Štědrý den narodily dvě holčičky. Elen se narodila ve 14:17, o šest hodin později, konkrétně ve 20:51, porodníci pomohli na svět malé Julii. „Zdravotníci ošetřili desítky lidí s úrazy, pády a také po napadení. Tradičně na ORL dorazili pacienti, které potrápila kost v krku. Během večera to byly dvě ženy a jeden muž a o půl druhé v noci dítě," vyjmenovala 25. prosince Monika Zachrlová, mluvčí jihlavské nemocnice.

Miminko z havlíčkobrodské porodnice s čepičkou od porodní asistentky Hany Zadinové, foto: Nemocnice Havlíčkův Brod 

Dětský pláč se ozýval také například v havlíčkobrodské porodnici. Během tří svátečních dnů se tu narodilo celkem 10 miminek. „V sobotu na Ježíška tři kluci a jedna holčička, 25. prosince se narodili dva kluci a tři holky, v pondělí 26. prosince pak jedna holka. V prosinci jsme překročili 1300 porodů. Všechna naše vánoční miminka dostala krásnou vánoční čepičku, které vyrábí porodní asistentka Hana Zadinová," informovala dnes dopoledne Petra Černo, mluvčí havlíčkobrodské nemocnice. 

Ohodnoť článek

Foto Tomáš Kaser | Zdroj ZZS Kraje Vysočina, Nemocnice Havlíčkův Brod, Nemocnice Jihlava

Štítky svátky, Vánoce, zásah, zdraví, záchranář, výjezd, pomoc, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svátky očima záchranářů. Kolapsy, dušnost, bolení břicha z přejedení a alkoholu, vzlétnout musel i vrtulník | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.