Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Případů lymské boreliózy je letos v kraji víc než loni. Úmrtí kvůli klíštěti hygienici nezaznamenali

Od začátku roku do konce listopadu evidovali hygienici na Vysočině 486 případů lymské boreliózy, je to víc než za celý loňský rok. Nejvíc nemocných přibylo od září do listopadu. Nepatrně nižší oproti roku 2021 je výskyt klíšťové encefalitidy. Úmrtí v souvislosti s uvedenými nákazami hygienici nezaznamenali, sdělila mluvčí Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHS) Jana Böhmová.

Případů lymské boreliózy bylo za 11 měsíců loňského roku 391, za celý rok 436. V roce 2020 bylo nahlášených případů 573. Klíšťové encefalitidy evidovali hygienici letos od ledna do listopadu 54, loni za stejnou dobu 59 a za celý rok 60. V roce 2020 bylo případů nákazy 118.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou klíšťovou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Očkování proti borelióze není, naopak proti encefalitidě se lze nechat očkovat. Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známá. Léčí se jen příznaky.

„Je vždy třeba si uvědomit, jaká je inkubační doba těchto onemocnění. Klíšťová encefalitida má inkubační dobu nejčastěji sedm až 14 dní od přisátí klíštěte. Lymská borelióza pak má inkubační dobu tři až 32 dní, v některých případech až 180 dní od přisátí klíštěte. K nákaze tedy mohlo dojít ještě v letních měsících," řekla k podzimnímu nárůstu počtu nakažených Jana Böhmová.

Klíšťata ale mohou být podle ředitelky protiepidemického odboru KHS Hany Pavlasové aktivní i v období přechodu podzimu a zimy. Zastaví je až několikadenní mráz. „I když je výskyt těchto roztočů vzhledem k počasí snížen, stále radíme lidem být v přírodě obezřetní a používat přípravky proti klíšťatům a po příchodu domů se prohlédnout," uvedla Hana Pavlasová.

Jak klíště správně odstranit? 

Riziko nákazy podle odborníků závisí také na době, po níž je klíště přisáté. Zatímco borelióza se přenáší po 24 hodinách, k nákaze virem encefalitidy stačí dvě hodiny.

Lidé také často neumí klíště správně odstranit. Na facebooku Institutu klinické a experimentální medicíny správný postup popsal Lukáš Bouz z tamní lékárny. „Jelikož sací ústrojí klíštěte je ve tvaru pilky, není vhodné ho kroutit nebo točit, mohlo by dojít k jeho přetržení," uvedl Lukáš Bouz. Lepší je podle něj zakousnuté klíště vyviklat navlhčenou žínkou. Po odstranění klíštěte je vhodné místo znovu vydezinfikovat, aby se zabránilo infekci. 

Pozor na to, jak vypadá zarudnutí 

Zarudnutí v místě kousnutí je podle něj běžné, mělo by ale po pár dnech zmizet. Pokud se ale začne výrazně zvětšovat a střed bude bledší než okraje, je třeba sledovat další příznaky jako teplota nebo únava a případně kontaktovat lékaře. Je dobré si do kalendáře poznamenat datum. Ránu je nutné sledovat, zda se neobjeví typická skvrna, a sledovat je potřeba i svůj zdravotní stav.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto zdravinaroda.cz

Štítky borelióza, encefalitida, nákaza, zdraví, klíšťata, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Případů lymské boreliózy je letos v kraji víc než loni. Úmrtí kvůli klíštěti hygienici nezaznamenali | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.