Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zájemci v Jihlavě se mohou zdarma otestovat na HIV a žloutenku. Kdy a kam se případně vydat?

Také v tomto roce se v naší zemi bude konat Evropský týden testování. Lidé se mohou ve vybrané dny nechat bezplatně otestovat na virus HIV a také na žloutenku. Tuto možnost budou mít i zájemci v Jihlavě.

Kampaň Evropský týden testování na HIV a žloutenku probíhá již několikátý rok v mnoha státech Evropy s hlavním cílem zpřístupnit bezplatné testování na HIV infekci a také na žloutenku typu B a C, případně syfilis, a tím předejít pozdními odhalení infekce.

„Otestovat se je možné v termínu 21. - 28. listopadu v Centru U Větrníku a v terénních lokalitách, kam pracovníci jihlavského Káčka zajíždí," sdělil k termínům Marek Mašát, koordinátor propagace v Oblastní charitě Jihlava. 

Evropský testovací týden nabízí ideální příležitost, jak odhalit počátky HIV infekce. Včasné odhalení infekce umožňuje léčbu, která dokáže zajistit kvalitní život. Čím dříve je infekce odhalena, tím účinněji odpovídá tělo pacienta na léčbu a předchází se nežádoucím komplikacím.

„V případě zájmu o testování stačí kontaktovat Centrum U Větrníku - kontaktní a poradenské centrum pro osoby ohrožené drogovou závislostí na tel.: 736 523 675 nebo na emailu: kacko@jihlava.charita.cz. Případně se můžete dostavit i osobně, a to na adresu U Větrníku 862/17, Jihlava, kde Káčko sídlí," doplnil Mašát k testování, které v Jihlavě včera odstartovalo. 

Centrum U Větrníku jezdí i do terénu 

Pracovníci Centra U Větrníku každý týden zajíždí také do několika lokalit, konkrétně to je v pondělí Pelhřimov a okolí a také okolí Kamenice nad Lipou, a to v čase od 14 do 20 hodin. Úterky patří ve stejném čase Humpolci a Pacovu, ve středu je mohou zájemci od 14 do 20 hodin potkat na Třešťsku, Telčsku a v okolí Počátek a Žirovnice. Ve čtvrtek zůstávají v Jihlavě a okolí, a to také od 14 do 20 hodin. Mašát upozorňuje, že je možné se objednat i na testování v terénu, ale po předchozím zavolání na telefonní číslo 736 523 675.

Bezplatná národní linka pomoci AIDS 800 144 444
Po – Čt: 9:00 – 12:00, 13:00 – 18:00 Pá: 9:00 – 12:00, 13:00 – 16:00. Provozuje ji Státní zdravotní ústav. 

Vyšel vám pozitivní test na HIV? 

HIV infekce může probíhat skrytě řadu let, infikovaný člověk nemusí mít výraznější zdravotní potíže. HIV test odhalí infekci spolehlivě. Pokud je člověk HIV pozitivní, je potřeba znát tuto informaci co nejdříve a bezprostředně po zjištění výsledku vyhledat zdravotní péči v některém z osmi HIV center v České republice. Nakažení lidé z Vysočiny to mají nejblíže do HIV centra v Brně. 

HIV u těhotné ženy

Těhotné ženy jsou povinně testovány na HIV pozitivitu v rámci vyšetření, která se provádějí během vstupní prohlídky v těhotenské poradně. „Testování se provádí s ohledem na bezpečnost jak matky a dítěte, tak zdravotníků zejména při porodu. Těhotná žena nakažená virem HIV může infekci přenést na své dítě buď už během těhotenství, nebo během porodu či při kojení," uvedla již dříve za Všeobecnou zdravotní pojišťovnu její mluvčí Viktorie Plívová.

Žloutenka B a C 

Hepatitida B (žloutenka) je infekční zánět jater vyvolané virem hepatitidy B (HBV), dříve se často označovala jako tzv. „sérová žloutenka“. Hepatitida C je infekční zánětlivé onemocnění jater vyvolané virem hepatitidy C (HCV). 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com | Zdroj Oblastní charita Jihlava, Tady a teď, IKEM

Štítky testování, test, zdraví, HIV, žloutenka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájemci v Jihlavě se mohou zdarma otestovat na HIV a žloutenku. Kdy a kam se případně vydat? | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.