Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Novoměstská nemocnice nakoupí nová lůžka za více než 12 milionů. Část vyřazených poputuje na Ukrajinu

Krajem zřizovaná nemocnice v Novém Městě na Moravě na Žďársku vymění ještě v říjnu část nemocničních lůžek. Včetně matrací za nová zaplatí více než 12 milionů korun. Část vyřazených nemocničních postelí daruje kraj na Ukrajinu, sdělili zástupci nemocnice a Kraje Vysočina.

Součástí nákupu bude i sedm resuscitačních lůžek pro intenzivní péči. „Ty budou sloužit pacientům na oddělení ARO a jsou i s antidekubitními matracemi proti proleženinám," řekla mluvčí nemocnice Helena Zelená Křížová. Standardních lůžek včetně matrací nemocnice pořídí 170. Budou rozdělená na jednotlivá oddělení tak, aby nemocnice mohla dosluhující kusy vyřadit. Lůžkový fond nemocniče čítá asi 460 lůžek.

Některá stará lůžka nemocnice ještě využije, většina jich ale poputuje jako humanitární dar na Ukrajinu. „Ukrajinská strana o ně projevila zájem, Kraj Vysočina v současné době řeší podrobnosti dopravy," řekla mluvčí nemocnice.

Podle mluvčí Kraje Vysočina Jitky Svatošové se postele zřejmě na Ukrajinu nedostanou najednou. „Naše představa je, že jedna z dodávek postelí by mohla vyrazit už v listopadu, druhou bychom rádi realizovali do konce letošního roku. S partnerským regionem nyní ladíme, kam přesně je třeba postele směřovat. Pro přepravu tohoto nákladu bude oslovena některá z regionálních dopravních společností. Náklady spojené s přepravou bude hradit Kraj Vysočina," uvedla Jitka Svatošová. Už první víkend v listopadu podle ní bude na Ukrajinu, jejíž část Zakarpatí je partnerským regionem Vysočiny, přepravený vyřazený nákladní vůz a asi tři dodávky humanitární pomoci včetně spacáků nebo trvanlivého jídla.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Drbny

Štítky lůžka, nemocnice, Nové Město na Moravě, Ukrajina, Kraj Vysočina, postel, matrace, okres Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novoměstská nemocnice nakoupí nová lůžka za více než 12 milionů. Část vyřazených poputuje na Ukrajinu | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.