Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V hlavní roli ruce. Lidé z Revma klubu Jihlava slavili Světový den artritidy

Na sobotu 8. října připadl Světový den artritidy. Ten v Praze oslavili také pacienti z Revma klubu Jihlavy. Ti se potkali s dalšími pacienty i zdravými lidmi z celé republiky. Akce měla také preventivní charakter.

Pacienti nejen z Jihlavy svou přítomností upozornili na tuto nemoc, lidé si třeba pomocí jednoduchého dotazníku změřili stadium svého onemocnění. Výsledky testu se dozvěděli ihned a svůj stav poté zkonzultovali s odborníky z řad revmatologů, fyzioterapeutů i psychologů.

Zájemci se mohou nechat otestovat od 12. října také na webu. Kromě dotazníků s možností okamžitého vyhodnocení zde zájemci najdou i vzdělávací videa.

Světový den artritidy pořádala pacientská organizace Revma Liga Česká republika. Hlavním tématem letošního ročníku byly ruce, které bývají často prvním ukazatelem revmatického onemocnění. Účastníci proto společně zanechali otisk svých rukou na plátně.

Revmatická onemocnění

Revmatické onemocnění (revma) postihuje pohybový aparát (klouby, kosti, páteř, ale i svaly, vazy, šlachové úpony), mnohdy i některé jiné orgány. Rozdělují se do několika základních skupin: revmatická onemocnění zánětlivá (revmatoidní artritida, tzv. systémové nemoci a další), degenerativní revmatické nemoci (artróza), infekční artritidy, metabolické a endokrinní choroby spojené s revmatickými stavy (dna) a mimokloubní revmatismus. Mezi nejčastější a nejznámější patří zejména revmatoidní artritida, Bechtěrevova nemoc a dna.

Revmatoidní artritidou trpí v naší zemi 75 až 100 tisíc pacientů.

Revma liga ČR 

Revma Liga ČR je společnost lidí s revmatismem, jejich rodinných příslušníků a přátel. Jejím cílem je zlepšení života lidí s revmatoidním onemocněním. Členové Revma Ligy ČR bojují za plnohodnotný, rovnoprávný život zdravotně postižených.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Revma klub Jihlava | Zdroj Revma liga ČR

Štítky revma, revmaliga, světový, den, Jihlava, Praha, nemoc, artritida, pacient, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hlavní roli ruce. Lidé z Revma klubu Jihlava slavili Světový den artritidy | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.