Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj Vysočina začíná vybírat firmu na stavbu prvního lůžkového hospice. Budou v něm i dvě místa pro děti

Kraj Vysočina začíná vybírat firmu, která vybuduje lůžkový hospic v Havlíčkově Brodě. Veřejnou zakázku vyhlásila rada kraje. Pokud výběr půjde hladce, mohla by stavba začít už na podzim, řekla novinářům náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti). Uvedla, že jde o zakázku s předpokládanou hodnotou kolem 85 milionů korun bez DPH, na niž by měl kraj dostat dotaci.

Na Vysočině zatím lůžkový hospic není. Podle předpokladu kraje by na jeho stavbu mělo ministerstvo zdravotnictví poskytnout 67 milionů korun. „Zbytek půjde z krajského rozpočtu," řekla náměstkyně Hana Hajnová.

Kraj chce podle dřívějších informací postavit zařízení s 18 lůžky pro dospělé a dvěma dětskými lůžky u havlíčkobrodské nemocnice. Víc než půlhektarový pozemek pro hospic kraji darovalo město, havlíčkobrodští zastupitelé o tom rozhodli loni v listopadu. Projekt kraj převzal od Spolku pro lůžkový hospic Mezi stromy, který o stavbu „kamenného" hospice na Vysočině usiloval od roku 2015.

Spolek se nejdřív pokoušel sehnat místo pro hospic v krajské Jihlavě, na radnici ale neuspěl. Pak mu pozemek slíbil Havlíčkův Brod. Následně spolek získal také příslib kraje, že na stavbu hospice s 20 lůžky přispěje až 20 miliony korun, pokud ji bude dotovat i ministerstvo zdravotnictví. Od ministerstva ale spolek nakonec peníze nedostal, proto havlíčkobrodské radnici pozemek vrátil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hospic Dobrého Pastýře Čerčany

Štítky hospic, úmrtí, správa, sociální, stavby, Vysočina, Kraj Vysočina, Hana Hajnová, Havlíčkův Brod, Česká pirátská strana, pozemek, spolek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina začíná vybírat firmu na stavbu prvního lůžkového hospice. Budou v něm i dvě místa pro děti | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.