Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zájemci v Jihlavě mohou přijít do sanitky na test na HIV. Studenti uslyší zpověď nakaženého Martina

Lidé v Jihlavě se mohou nechat anonymně otestovat na HIV, a to v rámci celosvětové akce Světlo pro AIDS, která připadá na třetí květnovou neděli. Hlavním cílem této kampaně je varovat před touto závažnou nemocí.

AIDS, česky syndrom získaného selhání imunity, je soubor příznaků a infekcí, který je následkem poškození imunitního systému člověka virem HIV.

Nemoc HIV/AIDS byla poprvé zaznamenána v roce 1981 a od té doby se jí nakazily desítky milionů lidí, nejhůře postižené jsou některé africké státy.

„Zdravé město Jihlava si ve spolupráci s partnery projektu připravilo dvě aktivity. První je možnost nechat se otestovat na HIV zdarma. Druhá se týká přednášky pro mládež s HIV pozitivním člověkem," říká k akci koordinátorka Projektu Zdravého města a MA21 Iveta Ondráčková. 

Anonymní testování zdarma v Jihlavě proběhne v úterý 17. května od 14 do 18 hodin v sanitce, která bude přistavena u vedlejšího vstupu jihlavského obchodního centra Citypark, konkrétně u vstupu z ulice U Dlouhé stěny. „K dispozici budou rychlotesty, tzn. že výsledek obdrží zájemce do 20 minut. Testuje se z kapky krve z prstu. Není nutné se objednat," dodává Ondráčková. 

Ve střední Evropě nejsou počty zjištěných HIV pozitivních tak závratné, nicméně jisté obavy můžeme zaznamenat i v souvislosti s příchodem lidí z východu. V loňském roce Česká republika zaregistrovala 233 nových HIV pozitivních případů.  K 31. 12. 2021 bylo v ČR vykázáno 4 074 HIV pozitivních osob. 

Výpověď Martina

Kromě zmíněného testování budou ve čtvrtek 19. května v rámci Světla pro AIDS připraveny dvě besedy s Martinem, který je HIV pozitivní. Budou určeny žákům a studentům jihlavských škol. „Promítání dokumentu o AIDS spojené s osobní výpovědí se uskuteční v kině Dukla od 9.00 a 11:00 hodin. Nabídku k účasti dostali žáci prostřednictvím odboru školství, kultury a tělovýchovy," doplnil za jihlavskou radnici mluvčí Radovan Daněk. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Město Jihlava

Štítky HIV, AIDS, test, anonymní, sanitka, zpověď, Jihlava, Česko, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájemci v Jihlavě mohou přijít do sanitky na test na HIV. Studenti uslyší zpověď nakaženého Martina | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.