Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Polovina pediatrů na Třebíčsku je důchodového věku a přesluhuje. Důvod? Nemá je kdo nahradit

Vypadá to, že problém s nedostatkem pediatrů v rámci našeho kraje je nejen v Jihlavě a Jemnici. Bez dětského lékaře se do budoucna mohou ocitnout také rodiče a jejich děti na Třebíčsku, protože asi polovina z 23 praktických dětských lékařů zde je důchodového věku.

Podle okresního šéfa Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Milana Buška neodcházejí na odpočinek jen proto, že je nemá kdo nahradit. Lékaři zcela chybí v některých částech okresu. Zlepšení situace se podle Buška i podle představitelů Kraje Vysočina nebo oslovených starostů neobejde bez změny legislativy.

Praktických dětských lékařů bylo podle kraje na Vysočině k 1. lednu letošního roku 88.

„Na Náměšťsku, co vím, chce paní doktorka odejít do důchodu, už přesluhuje ne roky, ale téměř desetiletí, ale nemá za sebe náhradu a nechce děti opustit. Kdyby odešla nebo onemocněla, zůstane celý obvod bez lékaře," řekl Milan Bušek. Od března se zřejmě uzavře jedna z ordinací v Třebíči.

K dětskému lékaři až do Brna 

Úplně bez dětského lékař je Jemnice. Chybějícího praktického dětského lékaře do konce loňského roku zastupovali lékaři jihlavské nemocnice, kteří do města jezdili. „To už ale bylo ukončené, takže asi 200 karet (zdravotní dokumentace) jsme odvezli na Kraj Vysočina a teď hledáme dál, ale v této chvíli se žádná dohoda nerýsuje. Všechno, co jsme měli dojednáno, se nepodařilo dojednat do konce. Teď nejsou hotoví doktoři, kteří by chtěli z nějakého většího města do Jemnice," řekl starosta města Miloň Slabý (SNK). Původně mělo město dva dětské lékaře. S postupným ukončením jejich činnosti muselo nového hledat až 3000 dětí. „Některé rodiče odkázala zdravotní pojišťovna až do Náměště nad Oslavou nebo do Brna," řekl Slabý.

POLITICKÁ KORIDA: Jihlava se potýká s nedostatkem pediatrů a zubařů. Jak je může město motivovat?

Na začátku roku přišlo v Jihlavě bez náhrady o lékaře přes 2000 dětských pacientů ze dvou ordinací, dostatek není ani zubařů. Jaké nástroje by mělo město použít, aby k takovým situacím nedocházelo?

„Je to hrozné, každý den někdo volá a chce se registrovat. Každý den už si říkáme, že nemáme kapacitu, ale vždycky někoho vezmeme. Jenže se to nedá dělat do nekonečna," řekl Bušek, který ordinuje v Budišově. Stará se o 1500 dětí. Podle něho je to asi o třetinu víc, než bylo běžné. "Jedeme ne na sto, ale na 150 procent. Práce přibylo strašně, to člověka opravdu musí bavit. Klobouk dolů před kolegyněmi, které jsou v důchodu a dávají to. Myslím si, že takový entuziazmus je jen mezi dětskými lékaři," řekl Bušek. Jen za loňský rok zaevidovala jeho ordinace 116 novorozenců, dřív to bývalo okolo 60. Novorozenci absolvují do roka devět prohlídek a osm očkování.

Od 1. ledna bez dvou pediatrů. Jihlava lékařům nabízí byt v centru a ordinaci

Jak jsme vás v listopadu již informovali, více než dva tisíce dětských pacientů v Jihlavě se od Nového roku ocitnou bez dětského lékaře. Do penze totiž odchází dvě dětské lékařky, které ordinují na Bedřichově. Podle odborníků se bude problém...

Situaci podle něho zhoršila změna ve vzdělávání budoucích lékařů. Novelou zákona v roce 2017 byl zrušený atestační obor praktické lékařství pro děti a dorost. „I když sdružení upozorňovalo, že bude problém, tak kompetentní místa na to neslyšela a dopadlo to, jak to dopadlo," řekl Bušek. Velký objem práce v ordinacích, včetně administrativní, podle něho nové zájemce o lékařství odrazuje. „Nová administrativa, legislativa, k tomu ještě covid-19, proti kterému očkujeme. Teď je to šílené. Teď kdyby sem někdo přišel, tak uteče druhý den, protože si řekne, že takhle pracovat nechce," řekl Bušek.

Jihlava je bez dvou dětských lékařek 

V Jihlavě od 1. ledna 2022 do penze odešly hned dvě dětské lékařky. Bez pediatra se tak ocitly skoro dva tisíce dětských pacientů. „Ve své péči mám nyní přes 800 pacientů. O některých vím, že jsou registrováni již jinde. Náhradu za sebe nemám, protože dětští lékaři nejsou. A myslím, že výhledově ani nebudou,“ sdělila v listopadu na dotaz Jihlavské Drbny pediatrička Hana Caklová, která nyní odešla do důchodu. Problém s nedostatkem lékařů by podle ní mělo řešit hlavně Ministerstvo zdravotnictví. „Oni nám neustále nakládají, teď děti v lednu, únoru budou potřebovat přihlášky do škol. Tohle všechno moji kolegové nemohou pobrat, takže řada dětí bude bez lékaře,“ říká Caklová.

Od Nového roku v Jihlavě končí bez náhrady dvě dětské lékařky. Skoro dva tisíce dětí budou bez péče

Tato zpráva určitě nepotěší rodiče malých i větších dětí. S novým rokem v Jihlavě končí dvě dětské lékařky. Skoro dva tisíce dětských pacientů tak skončí bez lékařské péče. Podle informací, které má redakce Jihlavské Drbny k dispozici, jde o dvě...

Podle Kraje Vysočina není dobře nastavený systém vytváření sítě poskytovatelů zdravotních služeb, chybí motivace, aby lékaři působili i v menších městech a obcích, což je odpovědností zdravotních pojišťoven. Uvedl to ve svém materiálu o zajištění dostupnosti poskytované zdravotní péče zveřejněné na webu kraje.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto promaminky.cz

Štítky pediatr, lékař, penze, zdraví, správa, děti, Vysočina, pediatrie, okres Třebíč, Jihlava, Jemnice, Kraj Vysočina, starobní důchod, Miloň Slabý, Brno, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Polovina pediatrů na Třebíčsku je důchodového věku a přesluhuje. Důvod? Nemá je kdo nahradit | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.