Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Až 60 lidí denně projde jihlavským odběrovým střediskem. Dárci krve se dočkají hezčích prostor

Vánoční pokoj. To je pravidelná předvánoční akce jihlavské nemocnice, která se každý rok spustí přesně měsíc před Štědrým dnem. Úspěšný byl i devátý ročník, který tentokrát myslel na dobrovolné dárce krve. Jim se totiž díky výtěžku z Vánočního pokoje vylepší prostory.

Díky finančním příspěvkům od dárců se i tentokrát sešlo přes sto tisíc korun. 

Jihlavská nemocnice v roce 2021 provedla 9735 odběrů krve. Dárci pomohli i dvacetidennímu miminku

Krev. Látka, která se i v dnešním moderním světě nedá uměle vyrobit a bez které by mnoho životů bylo ztracených. To si dobře uvědomují všichni dobrovolní dárci, kteří v roce 2021 na jihlavském odběrovém středisku, jež sídlí v jihlavské nemocnici,...

„Chceme pořídit nové židle, stoly a další věci, které by našim dárcům krve zpříjemnily návštěvu u nás tak, aby se cítili dobře,“ říká primářka hematologicko-transfúzního oddělení Miroslava Leinertová.

Princip Vánočního pokoje je jednoduchý. Na webu si zájemci vyberou věc, na kterou chtějí přispět. Dárci napíší položku na daný e-mail, kterou si vybrali, a nemocnice jim odešle platební podklady. Vybranou věc na webu označí jako obsazenou. Peníze na vybavení se vybírají do Štědrého dne. 

V porovnání s ostatními kraji disponuje Kraj Vysočina početnou základnou dobrovolných dárců krve. „V období nedostatku krve napříč celou republikou zvládneme díky našim věrným dárcům pokrýt nejen zvýšenou potřebu krví naší nemocnice, ale jsme schopni vypomáhat i ostatním nemocnicím z celé České republiky. Denně projde naším odběrovým střediskem 50–60 dobrovolných dárců krve. Za rok 2021 bylo na našem odběrovém středisku provedeno 8961 odběrů krve,” říká primářka hematologicko-transfúzního oddělení Miroslava Leinertová. 

V jihlavském odběrovém středisku si váží všech dobrovolných dárců. „A jako poděkování bychom rádi vylepšili prostředí našeho odběrového střediska, aby se u nás cítili co nejlépe,” dodává vedoucí zdravotní laborantka Věra Doupovcová.


Tentokrát se na vánoční pokoj vybralo 130 300 korun. „Velká část dárců přispívá na náš pokoj již opakovaně. Za každým ročníkem vidí výsledky svého příspěvku v podobě nově opraveného zázemí. Za uplynulé roky se podařilo díky dárcům vybavit chemostacionář a opravit pokoje na dětském, gynekologickém, traumatologickém, rehabilitačním či geriatrickém oddělení. Celkově se za devět let podařilo na Vánoční pokoje jihlavské nemocnice vybrat více než milion korun,“ vyčíslila závěrem Monika Zachrlová, mluvčí Nemocnice Jihlava. 

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky dárce, krev, středisko, oprava, Vánoční pokoj, Nemocnice Jihlava, dárce krve, Lékárenský komplex Jihlava, Štědrý den, nemocnice, Česko, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Až 60 lidí denně projde jihlavským odběrovým střediskem. Dárci krve se dočkají hezčích prostor | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.