Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Přišlo mi zvláštní nepřijít mezi vánočními svátky, říká pravidelný dárce krve. Na kontě má už 130 odběrů

Vladimír Vacík z Pelhřimova má na svém kontě již 130 odběrů krve. Naposledy byl krev darovat 29. prosince 2021. Premiéru v dárcovství měl 1. března 2000 a od té doby chodí životně důležitou tekutinu darovat pravidelně.

„Na odběry chodím pravidelně a přišlo by mi zvláštní, kdybych nešel i mezi vánočními svátky,“ sdělil Vladimír Vacík. Nemocnice Pelhřimov jemu a dalším 31 dárcům poděkovala za ochotu a vstřícnost při darování krve v období svátků a připravila si pro ně drobné pozornosti. „Dárcovství je dobrovolné a zdarma. Každý musí najít motivaci hlavně sám v sobě. O to více si vážíme dárců, kteří myslí na druhé a věnují svůj čas na odběr i ve svátečním období,“ sdělil ředitel nemocnice Michal Kozár. 

Jihlavská nemocnice v roce 2021 provedla 9735 odběrů krve. Dárci pomohli i dvacetidennímu miminku

Krev. Látka, která se i v dnešním moderním světě nedá uměle vyrobit a bez které by mnoho životů bylo ztracených. To si dobře uvědomují všichni dobrovolní dárci, kteří v roce 2021 na jihlavském odběrovém středisku, jež sídlí v jihlavské nemocnici,...

V Nemocnici Pelhřimov je provedeno ročně přibližně 2500 odběrů plné krve. Transfuzní přípravky jsou vyráběny podle potřeby nemocnice. V roce 2020 byl stav ovlivněn pandemií covid-19, kdy byly odběry krve redukovány z důvodu zastavení plánované operativy. „Tehdy jsme zaznamenali i snížení počtu prvodárců, kdy jsme jich zaevidovali devadesát a v roce 2021 pětadevadesát,“ informoval primář oddělení hematologie a transfúziologie Petr Kessler

Vladimír Vacík při svém posledním odběru 29.12.2021

Nemocnice Pelhřimov má aktuálně v registru 1415 dárců. Dárcem se může stát každý ve věku od 18 do 65 let s minimální hmotností 50 kg. Při standardním odběru plné krve daruje dobrovolník přibližně 450 mililitrů. Vlastní odběr pak trvá zhruba okolo deseti minut. Dárce však musí počítat, že na stanici stráví přibližně hodinu. Samotnému odběru předchází předodběrové vyšetření a nechybí ani závěrečné občerstvení. 

Poprvé v roce 1974, nyní po třiapadesáté. Jaroslav Strachota daroval poslední krev v den svých pětašedesátin

Jaroslav Strachota ze Senožat na Pelhřimovsku oslavil 10. listopadu své 65. narozeniny. A oslavu pojal netradičně. Tento sympatický muž ve svůj velký den daroval krev. A to už po třiapadesáté.

Od roku 2016 pelhřimovská nemocnice zahájila dárcovské plazmaferézy. Výkony, při nichž se dárcům krve odebírá jen krevní plazma, která následně slouží jako surovina pro výrobu krevních derivátů – speciálních léčebných přípravků používaných např. k léčbě hemofílie a dalších závažných poruch krevního srážení. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Pelhřimov

Štítky dárce, krev, odběr, Vladimír Vacík, Pelhřimov, Vánoce, Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace, nemocnice

Přišlo mi zvláštní nepřijít mezi vánočními svátky, říká pravidelný dárce krve. Na kontě má už 130 odběrů | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.