Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihlavští urologové mají nového pomocníka. Umí diagnostikovat hlavně nádory

S novým přístrojem nyní pracují urologové v jihlavské nemocnici. Díky videokameře spojené s endoskopickým přístrojem prohlédnou s pomocí obrazovky dolní cesty močové a s větší přesností dokážou diagnostikovat zejména nádorová onemocnění.

„Tuto techniku využívají i v rámci dispenzárních kontrol u pacientů s nádory, kteří docházejí na kontroly po onkologické léčbě. Endoskopická zobrazovací jednotka za půl milionu korun se mohla pořídit také díky nadaci Muži proti rakovině,“ upřesnila Monika Zachrlová, mluvčí Nemocnice Jihlava.

Přístroj slouží nejenom k samotnému vyšetření, ale dokáže také uchovat jeho výsledky. Lékaři se tak mohou vracet k předchozím záznamům o pacientovi nebo konzultovat nález s dalšími kolegy. „Podobně jako u laparoskopických operací, je videokamera připojena na optiku endoskopu a lékař může s velkou přesností hodnotit na připojeném monitoru vlastní nález,“ popisuje primář urologického oddělení Jaroslav Ženíšek.

Vyšetření i na lůžku intenzivní péče 

Televizní řetězec Tele Pack tvořený monitorem, kamerou a světelným zdrojem je výstižně charakterizován jako přístroj all in one. „Zařízení je tak snadno přenosné i k lůžku pacienta. Přístroj nám umožňuje provést vyšetření dolních cest močových i u pacientů na lůžku intenzivní péče, kteří nemohou být převezeni z důvodů napojení na přístroje zajišťující základní životní funkce na urologickou ambulanci,“ dodává Jaroslav Ženíšek.

Primář jihlavského urologického oddělení Jaroslav Ženíšek 

Novou jednotku využívají lékaři denně, během týdne provedenou kolem deseti až patnácti vyšetření. „Nákup televizního řetězce all in one s názvem Tele Pack byl podpořen nadací Muži proti rakovině, která věnovala na projekt dispenzární péče u pacientů s nádory dolních cest močových sto tisíc korun, a pomohla tak při nákupu přístroje, jehož cena včetně DPH byla 600 tisíc korun,“ vyčíslila mluvčí Zachrlová.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky urologie, Nemocnice Jihlava, přístroj, nádor, diagnostika, zdraví, rakovina, pacient, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavští urologové mají nového pomocníka. Umí diagnostikovat hlavně nádory | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.