Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Čtyři místa na Vysočině tento týden nabízí testování na HIV a žloutenku

Až 600 lidí v ČR neví, že jsou HIV pozitivní. I proto se naše země v tomto týdnu připojila k Evropskému týdnu testování na HIV a žloutenku. Akce probíhá ve všech krajích včetně Vysočiny. Zde se zájemci mohou nechat otestovat ve čtyřech městech.

Jihlava nabízí testování na Domě zdraví na Vrchlického ulici, kde sídlí Poradna AIDS. Anonymní testování je zde možné ve středu 24. listopadu od 8 do 15 hodin. Poté v pátek 26. listopadu od 8 do 12 hodin a ještě i v pondělí 29. listopadu od 8 do 15 hodin. 

Bezplatná národní linka pomoci AIDS 800 144 444
Po – Čt: 9:00 – 12:00, 13:00 – 18:00 Pá: 9:00 – 12:00, 13:00 – 16:00. Provozuje ji Státní zdravotní ústav. 

Pokud to máte blíž do Třebíče, pak je možné se nechat otestovat v K – centru Noe na Hybešově ulici, a to tento týden do pátku od 12 do 17 hodin. Pak ještě i v pondělí ve stejný čas. Anonymní testování je možné vždy pouze po předchozím telefonickém objednání na telefonu 733 741 188. 

Ždár nad Sázavou bude zájemce testovat na Žižkově ulici v KPC Spektru, a to dnes od 14 do 18 hodin.  

Další možností je testování v Havlíčkově Brodě v Rolnickém domě na Nádražní ulici, a to v pátek 26. listopadu od 9 do 17 hodin. 

Anonymní testování na HIV i žloutenku typu B a C bude probíhat ze žilní krve. Je určeno pro širokou veřejnost, například muže mající sex s muži, injekční uživatele drog a také třeba pro prostitutky. 

Pozitivní test? Ihned se obraťte na HIV centrum 

HIV infekce může probíhat skrytě řadu let, infikovaný člověk nemusí mít výraznější zdravotní potíže. HIV test odhalí infekci spolehlivě. Pokud je člověk HIV pozitivní, je potřeba znát tuto informaci co nejdříve a bezprostředně po zjištění výsledku vyhledat zdravotní péči v některém z osmi HIV center v České republice.

Léčba osoby nakažené HIV snižuje její infekčnost, a tedy i riziko přenosu HIV na partnera či další osoby. V současnosti se používá kombinace více protivirových léků, která sice neničí virus, ale značně brzdí jeho množení. Tím dochází k prodlužování bezpříznakového období infekce, zkvalitnění života pacienta a oddálení stádia AIDS.

Léčba HIV pozitivních osob (osob infikovaných virem lidské imunitní nedostatečnosti) včetně osob nemocných s AIDS (osob, které mají syndrom získané imunitní nedostatečnosti), probíhá v takzvaných HIV centrech. V osmi HIV centrech v České republice má každá HIV pozitivní osoba a osoba nemocná s AIDS zajištěný přístup ke komplexní léčbě.

HIV u těhotné ženy

Těhotné ženy jsou povinně testovány na HIV pozitivitu v rámci vyšetření, která se provádějí během vstupní prohlídky v těhotenské poradně. „Testování se provádí s ohledem na bezpečnost jak matky a dítěte, tak zdravotníků zejména při porodu. Těhotná žena nakažená virem HIV může infekci přenést na své dítě buď už během těhotenství, nebo během porodu či při kojení," uvádí za Všeobecnou zdravotní pojišťovnu její mluvčí Viktorie Plívová.

V souladu se zákonem o ochraně veřejného zdraví je možné test na HIV provést u těhotných žen i bez jejich souhlasu. Sérologické vyšetření HIV se dělá do 14. týdne těhotenství. „Výběrově ho lze také zopakovat kolem 30. týdne těhotenství. V případě, že by byl výsledek testu na HIV pozitivní, může žena zažádat o umělé přerušení těhotenství ze zdravotních důvodů," doplnila Plívová. 

Jak je to se žloutenkou B a C? 

Hepatitida B je infekční zánět jater vyvolané virem hepatitidy B (HBV), dříve se často označovala jako tzv. „sérová žloutenka“. Celosvětově se jedná o nejčastější virové onemocnění jater,  ve světě žije asi 343 milionů lidí s HBV infekcí, z nichž nejvíce v oblastech subsaharské Afriky a jihovýchodní Asie. Česká republika patří mezi státy s nízkým výskytem HBV infekce, ročně je hlášeno v ČR v posledních letech méně než 100 případů akutní virové hepatitidy B. Přenos infekce je možný krví, pohlavním stykem a z matky na dítě při porodu. 

Hepatitida C je infekční zánětlivé onemocnění jater vyvolané virem hepatitidy C (HCV). Před objevem viru byla nazývána non-A, non-B hepatitidou. Celosvětově je infikováno asi 170 milionů osob, více než tři čtvrtiny nemocných o své infekci nevědí. Předpokládá se, že v České republice je hepatitidou C infikováno 0,5–1 % populace, patříme mezi země s nízkým výskytem infekce. Ročně se v České republice diagnostikuje mezi 800 a 1000 nových případů HCV. Také tento typ žloutenky je přenošný  krví, pohlavním stykem a z matky na dítě při porodu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj Tady a teď, IKEM

Štítky HIV, žloutenka, testování, Česko, Kraj Vysočina, infekce, Jihlava, Státní zdravotní ústav, Viktorie Plívová, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyři místa na Vysočině tento týden nabízí testování na HIV a žloutenku | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.