Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pelhřimovská nemocnice má za sebou první kemp mediků. Prostředí je pro práci důležité, říká jedna z účastnic

Nemocnice Pelhřimov uspořádala poprvé Podzimní kemp mediků. Je určený pro studenty všech lékařských fakult v zemi. Cílem kempu je přiblížit studentům medicíny práci a způsob poskytování péče v okresní nemocnici nad rámec povinných stáží. Novinářům to řekl ředitel nemocnice Michal Kozár. Kemp skončil ve čtvrtek 9. září. Zájem o kemp nemocnici překvapil, kapacitu musela navýšit.

„Svým způsobem je to krokem do neznáma, protože zatím jsme neměli možnost někde to okoukat, nebo zjistit, jak by se to dalo provést. Teď počkáme na zpětnou vazbu a uvidíme, jestli je to cesta dobrým směrem, jestli se to studentům líbí," řekl Michal Kozár. Akce podle něho může u budoucích lékařů přispět k rozhodnutí neusilovat po studiu jen o práci ve fakultních nemocnicích velkých měst.

Zájem o kemp pro mediky ze čtvrtých až šestých ročníků lékařských fakult nemocnici překvapil. Původně ho plánovala pro 30 lidí, nakonec kapacitu musela navýšit na 40. Studenti z celé České republiky a Slovenska měli zajištěné ubytování, stravu a společný kulturní program. Základem byly stáže na jednotlivých odděleních, odpolední přednášky a diskuzní bloky. Náklady na uspořádání čtyřdenního kempu odhadla nemocnice na přibližně 50 tisíc korun.

Malá nemocnice neznamená špatná nemocnice 

Medici absolvovali stáž třeba na operačních sálech, dětském oddělení nebo interním oddělení. „U nás probíhají formou dvouhodinových bloků po skupinkách pěti mediků. Snažíme se jim ukázat široké spektrum diagnostických a terapeutických možností v naší nemocnici," řekl zástupce primáře interního oddělení Jan Foltin. Praxi na interním oddělením pelhřimovské nemocnice podle něho ročně absolvuje asi 30 mediků. „Často od nich slýcháme, že na lékařských fakultách je přece jenom nedostatek praxe, takže se snažíme jít touto cestou, ukazujeme jim základní kameny interní medicíny, jako je klinické vyšetření, EKG, ultrazvuky, endoskopy nebo CT. Protože jsme interní oddělení s neselektovaným příjmem, dostávají se k nám pacienti s velmi rozličnými diagnózami, což právě pro mediky může být zajímavé. Našim cílem je, aby viděli, že malá nemocnice rozhodně neznamená špatná nemocnice," řekl Foltin.

Mezi účastníky kempu byla i Markéta Polová, která medicínu studuje v Plzni. Kemp je podle ní příležitostí setkat se se studenty jiných univerzit a vyzkoušet si práci mimo fakultní nemocnici. O volbě, kam po studiu nastoupit, podle ní může rozhodovat prostředí nemocnice stejně jako to, zda nemocnice poskytuje dotace na rezidenční místa nebo je schopná zajistit lékaři ubytování. „Může to být jeden z faktorů, proč se člověk rozhodne pro tu nemocnici, protože opravdu cítí tu podporu, že ta nemocnice vám dá ubytování, v začátcích, které jsou vždycky těžké, vám pomůže," řekla Markéta Polová. Po skončení studia se chce věnovat intenzivní medicíně. Práci při ní si vyzkoušela i během pelhřimovského kempu na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO). „Takže opravdu nejintenzivnější medicína, co se dá dělat," řekla Polová.

Nemocnice Pelhřimov zřizovaná krajem patří mezi největší zaměstnavatele v Pelhřimově. Zaměstnává 737 lidí, na 90 z nich jsou lékaři. „Dalších zhruba deset procent lékařů poptáváme. Jsme na tom stejně jako většina nemocnic v České republice, poptáváme lékaře například na ARO, interní oddělení nebo na neurologii," řekla mluvčí nemocnice Alexandra Knapová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky nemocnice, školy, Pelhřimov, medik, medicína, kemp, lékařství, lékařská fakulta, Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace, Markéta Pole, Česko, Slovensko, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pelhřimovská nemocnice má za sebou první kemp mediků. Prostředí je pro práci důležité, říká jedna z účastnic | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.