Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Víte, jak poskytnout první pomoc dítěti nebo u nehody? Přihlaste se na kurz do havlíčkobrodské nemocnice

Havlíčkobrodská nemocnice nabízí pod vedením zkušených zdravotních sester kurzy laické resuscitace pro veřejnost. Ty mají v tomto zdravotnickém zařízení již několikaletou tradici. Za sedm let pořádání získalo certifikát několik stovek zájemců, kteří se naučili, jak podat první pomoc, a tedy jak zachránit v případě potřeby život svým blízkým nebo člověku, který to právě potřebuje.

Kurz první pomoci pořádaný Nemocnicí Havlíčkův Brod chce přirozenou i zábavnou formou veřejnosti přiblížit problematiku resuscitace a první pomoci. Kurz probíhá pod záštitou chirurgického oddělení ve vypsaných termínech a je nutné se na něj předem přihlásit, a to na tel.: 569 472 290, 737 250 172, případně na e-mailu marie.kafkova@onhb.cz.

„Například dětská resuscitace má svá specifika. Maminkám kurz pomůže získat jistotu v případě neočekávané situace, jako je zástava dechu u novorozeňat, batolat, menších dětí, ale i v dalších situacích," říká primářka dětského oddělení Magdalena Chvílová Weberová. 

Kurzy zaměřené na dětskou resuscitaci havlíčkobrodská nemocnice provádí na multifunkčním KPR modelu novorozence, který slouží k nácviku kardiopulmonální resuscitace a základní novorozenecké péče. „Model je vyroben ze speciálního silikonového materiálu, který je blízký lidskému tělu. Na modelu lze nacvičovat nejen resuscitaci včetně endotracheální intubace, ale také katetrizaci pupeční šňůry, zavádění nasogastrické sondy, orální i nasální odsávání, katetrizaci močového měchýře, kontrolu srdečního tepu na pupeční šňůře, atd. Tento moderní intubační model patří mezi nadstandardní vybavení novorozeneckých oddělení,“ dodává Petra Černo, mluvčí havlíčkobrodské nemocnice.

Každému z nás se může stát, že bude účastníkem dopravní nehody nebo před ním na ulici zkolabuje neznámý člověk a bude potřebovat naši pomoc. „Pro kurzy laické resuscitace pro dospělé používáme speciálního trenéra - nový defibrilátor CardAid. Ojedinělostí tohoto systému je speciální dálkové ovládání, prostřednictvím kterého instruktor může pro účastníky nácviku či v průběhu tématické modelové situace dle své úvahy volit a ovlivňovat vývoj situace - to znamená tvořit rozličné scénáře - výboj, elektrošok doporučit či nedoporučit, děj posunovat sem a tam, nebo dokonce občas imitovat případnou závadu přístroje,“ popisuje mluvčí Černo. Ve spojení s resuscitační figurínou či přímo živým kolegou lze tak ve scénce procvičit patřičně reálnou formou poskytnutí kardiopulmonální resuscitace. 

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Havlíčkův Brod

Štítky první pomoc, kurz, školení, záchrana, pomoc, Nemocnice Havlíčkův Brod, zdraví, nehoda, nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víte, jak poskytnout první pomoc dítěti nebo u nehody? Přihlaste se na kurz do havlíčkobrodské nemocnice | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.