Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Oprava a přístavba infekčního pavilonu Nemocnice Havlíčkův Brod se uspíší. I kvůli covidu

Rekonstrukce a přístavba budovy infekčního oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod byla nově zařazena na seznam investičních akcí Kraje Vysočina, svůj podíl na tom má i covidová pandemie.

„Pandemie a především nové zvyšující se nároky na provoz infekčních oddělení byly důvodem pro uspíšení našich plánů,“ uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný. Projektové práce na přípravě záměru, případně dalších stupňů projektové dokumentace začnou ještě letos. „Samostatně stojící objekt v blízkosti dalších klíčových zdravotnických provozů jsme si vyhodnotili jako ideální pro budoucí využívání,“ vysvětlil dále Novotný.

Prozatím nebylo definitivně rozhodnuto, kdy začnou stavební práce. S ohledem na zásadnost akce se předpokládá horizont dvou až tří let. Kraj Vysočina jako investor by na ni rád získal finanční spoluúčast z evropských fondů.

Projektovaná přístavba infekčního oddělení, které sídlí v budově číslo 8 krajské Nemocnice Havlíčkův Brod, bude situována směrem k budově 13 (plicní, oddělení následné péče a rehabilitace). Projekt počítá kromě přístavby s kompletní rekonstrukcí původního objektu.

„Zůstanou pouze nosné zdi a větší část střechy. Původní dispoziční uspořádání neumožňovalo komfortně řešit zázemí pro personál. Proto vzniknou další provozní místnosti, nové uspořádání vyřeší kolizní křížení hygienických cest,“ popsal radní Kraje Vysočina pro oblast majetku Karel Janoušek. Lůžková kapacita by měla zůstat zachována, podstatně ovšem dojde ke zlepšení prostředí a komfortu jak pro pacienty, tak pro ošetřující personál. Nově budou připraveny prostory pro umístění hepatální poradny pro veřejnost.

Uspořádání v rámci nového objektu počítá se zachováním lůžkové části infekčního oddělení s rozdělením na dvě jednotky podle typu infekčního onemocnění. Lůžková kapacita bude i po dostavbě zachována. Pro infekční oddělení bude vytvořen nový hlavní vstup ze západního průčelí přímo navazující na schodiště s výtahem. Další patra budou sloužit pro pokoje lékařů a sester, přípravny materiálu a administrativu, nové ambulance a prostornější technické zázemí. Uvažuje se i o pokojích s příslušenstvím pro ubytování externích lékařů.

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Havlíčkův Brod | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Nemocnice Havlíčkův Brod, rekonstrukce, Kraj Vysočina, Vladimír Novotný, Karel Janoušek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava a přístavba infekčního pavilonu Nemocnice Havlíčkův Brod se uspíší. I kvůli covidu | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.