Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Bohuslav z Jihlavy si myslel, že má třísku, byla to ale roztroušená skleróza. Důležité je nebrat se moc vážně, říká

„Máte roztroušenou sklerózu.“ Už je tomu 36 let, co si sedmašedesátiletý Bohuslav z Jihlavy vyslechnul tuto diagnózu. S onemocněním se ale už naučil žít a bere ho s nadhledem. Hodně mu pomáhá aktivní způsob života a také pozitivní jeho přístup k nemoci.

Vše začalo tím, že Bohuslavovi začaly brnět prsty na pravé ruce a postupně v nich ztrácel cit. Nejprve si myslel, že za jeho obtíže může tříska, kterou si zarazil hluboko do ruky. Lékař ale tuto možnost vyloučil a poslal Bohuslava na další vyšetření.

Na 25. června, tedy na dnešek, připadá Světový den pacientů s roztroušenou sklerózou. U této příležitosti se každý rok v ČR koná akce Rozsviťme ČR. Symbolickou květinou této akce jsou slunečnice. Ty se dnes dopoledne sázely také u jihlavské radnice. 

„Vystřídal jsem několik lékařů a až v roce 1995 jsem poprvé česky uslyšel svoji diagnózu – roztroušená skleróza. Do té doby jsem znal jen latinský název, kterému jsem nerozuměl a ani mě tolik nezajímal. Prostě jsem to bral tak, že jsem nějak nemocen,“ říká Bohuslav z Jihlavy.

Jeho stav se postupně zhoršuje

Trpí takzvaně primárně progresivní formou, což znamená, že nikdy nezažil ataku nemoci, ale jeho stav se postupně zhoršuje. S diagnózou roztroušené sklerózy se naučil žít, pracoval na různých pozicích, například jako kontrolor nebo konstruktér.

Pravá ruka, kterou v práci používal nejvíce, mu postupně ochrnula, a zvyšující se pracovní zátěž ho proto donutila nastoupit do plného invalidního důchodu. „Mrzelo mě to, ale beru život takový, jaký je, a zbytečně nad nemocí nehloubám,“ vypráví Bohuslav, jehož koníčkem, kterých měl dříve plno, bylo také ochotnické divadlo. Zdravotní stav Bohuslava se postupně, pomalu, téměř nepozorovaně zhoršoval. „Do bytu mi vede osm schodů. Nejprve jsem je vyběhl, za nějaký čas už jsem musel jít pomalou chůzí, poté přibyla hůlka a pak jsem se k hůlce musel začít ještě přidržovat stabilnějšího zábradlí. Postiženou mám pravou stranu těla,“ vypráví Bohuslav.

Výlet místo stěžování 

Pacienti s roztroušenou sklerózou určitě nemusí zanevřít na sport. Naopak. Bohuslav jako bývalý volejbalista se i s roztroušenou sklerózou snaží cvičit. Pravidelně rehabilituje a několikrát týdně chodí plavat. K aktivnímu životu se navzájem povzbuzují i s dalšími pacienty v regionální organizaci Roska Jihlava, kteří trpí roztroušenou sklerózou.

„Vstoupili jsme do spolku, moje manželka se postupně stala jeho předsedkyní a já se starám o jeho webové stránky, zpracování fotografií a spolupracuji při plánování různých aktivit. Namísto toho, abychom se sešli, pili kávu a stěžovali si, co nás bolí a jak jsme na tom špatně, tak raději jdeme na výlet nebo do divadla,“ říká Bohuslav. Kromě pravidelného cvičení se jedou dvakrát ročně ohřát do maďarských termálních lázní.

U jihlavského magistrátu před víkendem opět zazáří desítky slunečnic

V ČR trpí 20 tisíc lidí roztroušenou sklerózou. Pacienti s touto nemocí, kteří na ni chtějí upozornit, se opět zapojí do akce s názvem Rozsviťme Českou republiku a u jihlavského magistrátu v pátek 25. června v 10:30 zasadí desítky slunečnic.

„Myslím, že nejdůležitější je psychická pohoda doplněná zdravým pohybem a rozumný přístup blízkého okolí – hlavně příbuzných. A nebrat se moc vážně,“ uzavírá sedmašedesátiletý Bohuslav z Jihlavy.

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro roztroušenou sklerózu je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. Nemoc se vyskytuje především ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice také Epstein-Barrové virus, kouření a nedostatek vitaminu D.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv pana Bohuslava

Štítky roztroušená skleróza, nemoc, zdraví, neurologie, Bohuslav, Jihlava, Roska, diagnóza, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohuslav z Jihlavy si myslel, že má třísku, byla to ale roztroušená skleróza. Důležité je nebrat se moc vážně, říká | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.