Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tropické teploty zatěžují hlavně srdce. Záchranáři na Vysočině vyjíždí nejvíc ke kolapsům a venkovním úrazům

I na další dny meteorologové předpovídají velmi vysoké teploty, kdy se denní teploty ve stínu dostanou vysoko nad 30 stupňů Celsia. S tropickými teplotami je spojena celá řada zdravotních rizik. Napilno pak mají záchranáři nejen na Vysočině, kteří zaznamenávají nárůst výjezdové činnosti k pacientům s nejrůznějšími oběhovými obtížemi nebo úrazy.

„Není výjimkou, že během července a srpna uskuteční Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina o bezmála 10 procent výjezdů více, než v jiných měsících roku," poznamenal Petr Janáček, mluvčí záchranné služby na Vysočině. 

Podle jeho slov se nejčastěji jedná o kolapsy, nevolnosti nebo úpaly. I přesto, že nejohroženější skupinou jsou zejména chronicky nemocní, senioři nebo děti, může být velké horko zátěž i pro zdravé jedince.

Omezte námahu, pozor na přehřátí

Záchranáři se ale nepotýkají jen s lidmi, kteří kolabují z horka. Přibývá také nehod a úrazů v souvislosti s volnočasovými aktivitami jako je koupání, jízda na kole či turistika ve špatně přístupném terénu. „Nikdy bychom neměli přeceňovat své síly a pouštět se do činností, které jsou vzhledem k naší kondici rizikové. Vysoké teploty zatěžují hlavně naše srdce, proto je důležité zabránit vyčerpání, dehydrataci a přehřátí. Pokud je to možné, měl by člověk v maximální možné míře omezit náročnější fyzickou námahu a nevydávat se na dlouhé procházky," doporučuje Janáček.

Pokud se už na přímé slunce vypravíme, pak bychom měli nosit pokrývku hlavy, vyhledávat stinná a chladnější místa a dodržovat dostatečný pitný režim. Během letních prázdnin jsou právě kolapsové stavy jednou z nejčastějších diagnóz při výjezdech posádek Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto eLaba / pixabay

Štítky horko, tropy, teplota, léto, úrazy, záchranáři, výjezd, Vysočina, kolaps, úpal, zdraví, pomoc, Kraj Vysočina, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tropické teploty zatěžují hlavně srdce. Záchranáři na Vysočině vyjíždí nejvíc ke kolapsům a venkovním úrazům | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.