Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Oxid uhelnatý: Tichý zabiják, který nebolí. Záchranáři v kraji ročně řeší desítky otrav

Už několik týdnů řada domácností s poklesem teplot musí topit. S tím jdou ruku v ruce nebezpečné otravy oxidem uhelnatým. Tento plyn není vidět ani cítit, a přesto má v České republice ročně na svědomí asi 150 lidských životů. V našich domácnostech obvykle vzniká špatným spalováním, nejčastěji u karmy v koupelně, plynového kotle nebo kamen.

„Jeho zásadní nebezpečí spočívá v tom, že je bez zápachu, tudíž i jeho vysoké koncentrace jsou pro člověka nepostřehnutelné a může dojít k otravě a následně i smrti. Nejrizikovější bývá období od listopadu do března, kdy se četnost intoxikací oproti ostatním měsícům mnohonásobně zvyšuje. V letošním roce vyjížděli krajští záchranáři hned k několika desítkám takových případů. Náročný byl například únorový zásah, kdy se plynem z elektrocentrály přiotrávilo celkem šest osob. Na místě tehdy zasahovaly tři naše pozemní posádky,“ uvedl Petr Janáček, mluvčí záchranářů na Vysočině.

Otrava v Přibyslavi: Myslel jsem jen na to, že ty lidi musím dostat co nejrychleji pryč, říká zachránce Josef Eisner

Orkán Sabina, který se na začátku týdne prohnal celou naší zemí, na mnoha místech způsobil to, že se lidé ocitli bez proudu. To se v pondělí 10. února stalo i v hostinci v Přibyslavi. Personál proto zapnul elektrocentrálu. Ukázalo se, že to nebyl...

Zatím poslední případ je pak ten z minulého týdne, kdy se oxidu uhelnatého nadýchala seniorka, která po nezbytném zaléčení a poskytnutí kyslíkové terapie byla převezena k dalšímu ošetření do nemocnice. Příznaky otravy oxidem uhelnatým jsou přitom velmi nespecifické. „V mírnější formě se může objevit nevolnost, zvracení, bolesti hlavy, závratě nebo celková slabost. V horším případě může dojít například k poruše koordinace pohybů nebo i ke ztrátě vědomí,“ popisuje projevy otravy lékař Michal Pačiska.

V rámci první pomoci je zásadní zavolání na tísňovou linku 155. „Umožňuje-li to situace, pokusíme se vytáhnout postiženého ze zamořeného prostoru. V případě zástavy oběhu zahájíme kardiopulmonální resuscitaci stlačováním hrudníku a postupujeme podle pokynů operátorů na tísňové lince. U postiženého při vědomí nebo v bezvědomí sledujeme základní životní funkce až do příjezdu záchranářů,“ doplňuje lékař Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina.

Přístroj, co může zachránit život 

Mluvčí Janáček dodává, že velkým pomocníkem při výjezdech jsou pro záchranáře osobní hlásiče oxidu uhelnatého. Takzvaný analyzér oxidu uhelnatého je přístroj, který detekuje přítomnost oxidu uhelnatého ve vzduchu a na zvýšenou koncentraci upozorní zvukovým alarmem a zobrazením hladiny naměřeného oxidu uhelnatého. Tato pomůcka patří již řadu let mezi standardní vybavení.

„Umožňuje záchranářům okamžitě reagovat na přítomnost zvýšené hladiny oxidu uhelnatého na místě zásahu. Nejlepší prevencí proti otravě oxidem uhelnatým jsou pravidelné kontroly všech plynových spotřebičů a spalinových cest, ideálně před začátkem topné sezony. Vyplatí se také investovat do hlásičů oxidu uhelnatého, jejichž ceny nejsou nikterak horentní a dají se pořídit za pár stovek korun. A právě tato zanedbatelná částka může mnohdy rozhodnout o životě či smrti,“ dodává za krajské záchranáře Petr Janáček.

Ohodnoť článek

Foto ZZS Kraje Vysočina

Štítky oxid uhelnatý, otrava, plyn, Česko, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oxid uhelnatý: Tichý zabiják, který nebolí. Záchranáři v kraji ročně řeší desítky otrav | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.