Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na celé Vysočině chybí zubaři. V Přibyslavi už tři roky, město je nechce dotovat

Čtyřtisícová Přibyslav na Havlíčkobrodsku je už asi tři roky bez zubaře, před lety tam přitom byly dvě stomatologické ordinace. Poslední stomatoložka odešla na mateřskou dovolenou, vrátí se asi nejdřív za dva roky, řekl novinářům starosta Martin Kamarád (ODS). Uvedl, že kvůli zajištění zubaře jedná se zdravotními pojišťovnami i se stomatologickou komorou, dotovat jeho ordinaci ale na rozdíl od některých jiných měst v kraji nechce.

Zubaři chybějí na celé Vysočině. Někteří obyvatelé Přibyslavi jezdí k zubaři 15 kilometrů do Havlíčkova Brodu, další například až do Prahy nebo do Brna.

„Znovu aktivně inzerujeme to, že hledáme nějakého zubaře," řekl Martin Kamarád. Město je podle něj ochotné pomoci případnému zájemci s pronájmem městského bytu či ordinace nebo s dotací z krajského programu zaměřeného na zajištění dostupnosti stomatologické péče. Radnice ale podle Kamaráda není ochotná vstupovat do této záležitosti finančně, například tím, že by novému stomatologovi sama kupovala vybavení ordinace.

„To si myslím, že městu nepřísluší," řekl. Podle starosty by asi bylo obtížné vynutit si na novém lékaři, aby přijímal přednostně obyvatele Přibyslavi. Má také za to, že by město obtížně kontrolovalo případnou kvalitu jeho služby.

Problémy se zubní péčí mají také obyvatelé téměř šestitisícové Třeště na Jihlavsku. Zde totiž k 31. červenci 2020 přestala ordinovat zubní lékařka Eva Hořejší. Svou praxi měla v Třešti 40 let. Jedním z důvodů jejího rozhodnutí se svou praxí skončit byl nárůst administrativy. Rozhodování ale podle jejích slov urychlily zkušenosti z doby jarního nouzového stavu vyhlášeného kvůli koronaviru. Oslovení pacienti shánějí jiného zubaře těžko, ordinace nové nepřijímají.

Lidé v Třešti asi skončí bez zubaře, Eva Hořejší zavře ordinaci. I kvůli koronaviru

Lidé, kteří využívají služby třešťské lékařky Evy Hořejší, možná skončí bez zubní péče. Tato zubní lékařka se rozhodla k 31. červenci ukončit svoji praxi, kterou má v Třešti 40 let. Jedním z důvodů je nárůst administrativy. Rozhodování ale podle...

Kraj Vysočina letos nabídl ve svém dotačním programu na podporu zajištění stomatologické péče v kraji 1,5 milionu korun. Rozděleno z nich podle webu kraje zatím bylo 800 tisíc korun. Program je určený pro obce nebo jejich svazky. Město Světlá nad Sázavou od kraje dostalo 300 tisíc korun na vybavení stomatologické ordinace, stejnou částku dostalo město Ždírec nad Doubravou na novou stomatologickou ordinaci. Humpolecká radnice dostala na novou ordinaci stomatologa 200 tisíc  korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, zdraví, zubař, Vysočina, zubní lékař, Přibyslav, Kraj Vysočina, ODS, okres Havlíčkův Brod, Praha, Brno, Havlíčkův Brod, Třešť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na celé Vysočině chybí zubaři. V Přibyslavi už tři roky, město je nechce dotovat | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.