Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vysočina finančně podpoří zubní ordinace. Příspěvek dostanou tři města v kraji

O dotace na vybavení zubařských ordinací požádala Kraj Vysočinu tři města. Radní dnes doporučili zastupitelům schválit pro Světlou nad Sázavou, Ždírec nad Doubravou a Humpolec dohromady 800 tisíc korun. Novinářům to řekl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD). Dotační program kraj vyhlásil loni, má pomoct s dostupností lékařské péče zejména v menších městech, zvýhodněné jsou obce do 10 tisíc obyvatel.

Ždírec nad Doubravou na Havlíčkobrodsku má přibližně 3100 obyvatel a ordinují v něm dvě zubní lékařky. Podle starosty Bohumíra Nikla městu nechybí ani praktický lékař, dětský lékař nebo gynekolog. Kapacitu ale mají obě zubní lékařky naplněnou a nové pacienty nepřijímají.

Nový zubař bude čerstvým absolventem. Podle starosty je to místní občan, který se chce po studiu vrátit domů. Město se rozhodlo pořídit mu do ordinace zubařské křeslo v hodnotě přibližně 600 tisíc korun, od kraje může získat polovinu. Ordinace bude v pečovatelském domě, otevře se zřejmě v druhé polovině příštího roku. Starosta odhaduje, že bude pro asi 1200 pacientů.

Na 300 tisíc korun může dosáhnout i Světlá nad Sázavou. Jedenáctitisícový Humpolec požádal Kraj Vysočina o 200 tisíc korun.

Městský byt nebo výhodná půjčka 

Nový zubní lékař by měl v Humpolci začít ordinovat do měsíce. Podle starosty Karla Kratochvíla (ODS) se tak ve městě zlepší situace jen částečně, v Humpolci totiž od loňska skončili dva zubaři.

Město novým zájemcům nabízí pobídky včetně městského bytu nebo bezúročných půjček. „U pana doktora Josefa Dovola ale zapůsobilo to, že se sem přistěhoval, pochází tady z kraje a víceméně se sem vrátil, chce tady žít a provozovat praxi," řekl Karel Kratochvíl.

Účelem programu, pro který zastupitelé už v roce 2019 vyčlenili 1,5 milionu korun, je zajistit dostupnost primární ambulantní zdravotní péče v oboru zubní lékařství u registrujících poskytovatelů zdravotních služeb v malých obcích na Vysočině. Je určený pro obce či svazky obcí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, zdraví, zubař, Vysočina, Kraj Vysočina, Ždírec nad Doubravou, Humpolec, zubní lékař, Jiří Běhounek, ČSSD, Karel Kratochvíl, okres Havlíčkův Brod, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina finančně podpoří zubní ordinace. Příspěvek dostanou tři města v kraji | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.