Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: V Jihlavě soutěžili budoucí kadeřníci, kadeřnice a kosmetičky. Tématem bylo jaro nebo Sahara

Do krajského města Vysočiny se dnes sjeli studenti, kteří se věnují líčení a vlasům. V Domě kultury a odborů se totiž konal již 17. ročník soutěže Harmonie. Jde o nepostupové mistrovství republiky, síly zde poměřili studenti a studentky z 25 škol. Svá želízka v ohni měla také jihlavská škola, která byla poprvé pořadatelem.

Soutěž Harmonie Jihlava byla určena pro studenty denního studia, přičemž nerozhodovalo, v jakém je student ročníku. „Hodně záleží na kreativitě a chuti soutěžit. Klidně se může zapojit někdo už z prvního ročníku,“ sdělila redakci Drbny vedoucí učitelka pro odborný výcvik na OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava Hana Lavická.

Studenti soutěžili ve čtyřech kategoriích, v nichž platila jasně stanovená pravidla. První kategorie byla nazvaná Culík jako společenský účes, druhá Pompadour, což byly pánské účesy. Na česací hlavě soutěžili studenti v kategorii s názvem Jarní romance. Studentky oboru kosmetička měly zadáno téma Sahara.

„V odborné porotě máme tři odborníky. Vizážistu Pavla Bauera, kadeřníka Jana Špilara, který má svůj salon v Brně. A dále pak Dádu Kusou, která se také věnuje vlasům, na kontě má i svou vlastní knížku. A dále to je vždy vylosovaná pětice učitelů ze škol, kteří mají hodnotitelské zkoušky. V každé kategorii je vždy pět hodnotitelů,“ upřesnila Lavická. Vítězové kromě pohárů získali profesionální výbavu pro kadeřníky, stejně jako kosmetické balíčky a další ceny od sponzorů.

Harmonie Jihlava 2023

Čtvrtek, 30. března 2023, 19:25

Harmonie Jihlava 2023
Harmonie Jihlava 2023

„Soutěžit dnes přijely třeba školy z Prahy, Ostravy, Havířova, Vizovic, Soběslavi, Strakonic, Českých Budějovic, Kutné Hory, Hradce Králové a také jeden účastník ze zahraničí – z Polska,“ jmenuje Lavická.

Vysočinu zastupovali studenti ze Žďáru nad Sázavou, Třebíče a samozřejmě nechyběly ani studentky z pořádající jihlavské školy. „Je to moje první soutěž. Letos končím, jsem ve třetím ročníku. O soutěži mi řekla paní mistrová a doporučila mi, že bych mohla soutěžit, že se hodím na pánský střih. Tak jsme ho trénovaly. Trénovala jsem asi na deseti modelech. Na cvičné hlavě jsem si připravovala foukanou a konečnou úpravu. Bylo to náročné, strávila jsem nad tím hodně času, tak věřím, že se to vyplatí,“ řekla s úsměvem „domácí“ soutěžící z jihlavské školy, sedmnáctiletá Sára Palánová.

Modelem jí byl osmnáctiletý Jakub Kovář z Dačic. „Ze začátku se mi do toho nechtělo. Nakonec to dobře dopadlo, vlasy se mi moc líbí,“ pochválil Sářinu práci model Jakub Kovář.

Svůj um dnes předvedla také osmnáctiletá Viktorie Doležalová z jihlavské školy. Na soutěži byla už potřetí, dnes poprvé soutěžila v líčení. „Chtěla jsem se přihlásit sama, zkusit se má všechno a beru to jako velkou zkušenost. Přípravy byly hektické, stále se něco měnilo, ale snad jsme to zvládly dobře,“ zhodnotila Jihlavské Drbně Viktorie Doležalová.

Coby modelka s ní dnes soutěžila stejně stará Sabina Křivánková ze stejné školy. „Byla to zajímavá zkušenost, moc jsem nevěděla, co čeho jdu,“ poznamenala Sabina Křivánková, jež zatím soutěžní ambice sama nemá.

Již sedmnáctý ročník soutěže Harmonie se v Jihlavě konal vůbec poprvé. Dříve se soutěž konala například v Českých Budějovicích a Brně. „Soutěž jsme měli hostit už vloni a předloni, ale covid nám to překazil,“ povzdechla si Hana Lavická.

Několik týdnů před každou soutěží je vždy zveřejněno téma. Poté studenti zadání konzultují s učiteli a první impulz, jak téma uchopit, přichází většinou od studentů. „Oni nám to předvedou, co a jak by udělali, a my jim případně poradíme, co třeba udělat jinak. Tak vše dále ještě konzultujeme a zlepšujeme,“ uvedla k přípravám na soutěže Danuše Bílá, učitelka odborných předmětů z jihlavského pracoviště Karolíny Světlé 2.

Studenti, kteří dnes skončili na prvním místě, postupují na celorepublikovou přehlídku řemesel České ručičky. „Jde o aktivitu Jihomoravského kraje. Je to přehlídka řemesel, účastní se jí pouze vítězové mistrovství republiky. Máme tam zařazeny dvě kategorie – líčení a z kadeřnictví jde o kategorii Culík jako společenský účes. Dnešní vítězové získají plaketu a v červnu budou pozváni do Brna, kde bude ta oficiální přehlídka. Plaketa má hodnotu 22 tisíc korun,“ vysvětlil během dnešní soutěže Miroslav Šoukal, zástupce ředitele pro odborný výcvik.

Na českých ručičkách podle něj bude zastoupeno asi 17 oborů, od strojařů, přes techniky a třeba i včetně kadeřníků či kosmetiček. „A vždy musí jít o účast na mistrovství republiky. Na slavnostním vyhlášení budou jednak ti laureáti, tak i jejich mistři, takže je i vidět, kdo za těmi studenty stojí,“ doplnil Šoukal.

Konečné výsledky Harmonie 2023

Kategorie Pompadour (pánský účes) - 1. Filip Vaněk (Brno), 2. Fabián Foldina (Ostrava-Poruba), 3. Jan Karafiát (Hodonín)
Culík (dámský společenský účes) - 1. Tereza Ćmielová (Havířov), Lucie Hájková (Praha 8), 3. Alexandr Lovjannikov (Liberec), 4. Adéla Plachá (Jihlava)
Jarní romance (česací hlava) - 1. Vendula Červená (Havířov - Prostřední Suchá), 2. Natálie Sedláčková (Ostrava - Poruba), 3. Alona Berezhná (Polsko), 4. Hana Nováková (Jihlava)
Sahara (líčení) - 1. Marie Pavlíčková (Ostrava - Poruba), 2. Viktorie Bittnerová (Hradec Králové), 3. Melanie Černá (Havířov - Prostřední Suchá)

Jihlavská škola se na pořadatelství dnešní soutěže připravovala několik týdnů. „Máme tu i hosty z Polska, moc se jim u nás líbí, chválí i tyto velké prostory, jsou zvyklí spíše na prostředí škol. Výhledově nás pozvali na soutěž k nim, tak uvidíme, jak se domluvíme,“ nastínil další možné plány Miroslav Šoukal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky soutěž, řemeslo, obor, kadeřník, kosmetika, vlasy, Harmonie, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V Jihlavě soutěžili budoucí kadeřníci, kadeřnice a kosmetičky. Tématem bylo jaro nebo Sahara | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.